avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca - nulitatea absoluta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca - nulitatea absoluta

1) Daca pierd la tribunal litigiul de munca atunci in recurs la curtea de apel pot invoca si alte exceptii de procedura anume "nulitatea absoluta" prevazuta de art. 76 codul muncii?

2) In dreptul civil se admite a se invoca exceptii de fond ?

(SECTIUNEA 7 - Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale
Art. 76. [efectele concedierii nelegale]
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
ContSters83715, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 8 Februarie 2010
macovei2000 a scris:

Care sunt concedierile legale in Romania? Multumesc.


Concedierile efectuate cu respectarea procedurii prevazute de legislatia in materie.
si care sunt aceste proceduri ? (dar nu asa cum doreste sa le interpreteze si puna in practica angajatorul dupa cum doreste el.. arbitrar.)?


Art. 62. [decizia de concediere]
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(11) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă."
----
CAPITOLUL 5 - Încetarea contractului individual de muncă
SECTIUNEA 3 - Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii;

SECTIUNEA 4 - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
[ 51 adnotări ]
Art. 66. [felurile concedierii pentru motive obiective]
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
[ 5 adnotări ]
Art. 67. [drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective]
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

concedierea din motive economice / reorganizarea activitatii e legala ? sau s-a desfiintat ? prin OUG 55/2006 ?
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
ContSters83715, utilizator
Nulitatea concedierii poate fi determinată de nerespectarea unor condiţii de fond, a unor condiţii de procedură sau a unor condiţii de formă.
reorganizarea activitatii este un motiv "real si serios"?

sauuu e doar o masura ca angajatorul sa nu platesca salariile angajatilor ?

din moment ce angajatorul nu poate oferi alt post in firma, care este consecinta si urmarea?

in mod corect : ca urmare juridica, angajatul e pastrat sau e dat afara pe motiv ca nu ii da angajatorul de lucru? ce vina are angajatul?

e o posibila confuzie si denaturare a sensului intre reorganizarea juridica si reorganizarea activitatii, tocmai ca ei sa iasa basma curata din "vorbe denaturate"?
Intr-un topic deschis cu ceva vreme in urma de catre un user , am facut deosebirea intre reorganizarea judiciara si reorganizarea activitatii .. de asemenea, am facut precizarea ca instantele judecatoresti extrapoleaza denumirea de reorganizare judiciara .... din punctul meu de vedere este o denaturare a notiunii de reorganizare judiciara ... in momentul adoptarii noului Cod al muncii cred ca legiuitorul a substituit notiunii de reorganizare judiciara , notiunea de reorganizare a activitatii fara a face precizarea expresa in acest sens.

Alte discuții în legătură

Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Concediere desfiintare firma silvia99 silvia99 va rog frumos, desfiintam un pct de lucru din motive financiare. pentru ca angajatii sa beneficieze de indemnizatie de somaj, in baza catrui articol din CM ... (vezi toată discuția)
Concediere din vina angajatorului free33mind free33mind Buna ziua! Asi dori sa stiu daca este corect sa ti se spuna ca daca nu pleci de la firma la care esti angajat atunci ti se desface CIM pe motiv ca s-a ... (vezi toată discuția)