avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste costul scrisorilor recomandate trimise ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste costul scrisorilor recomandate trimise de asociatia de proprietari pentru explicarea listelor de plata?

Buna ziua, presedintele asociatiei continua sa-mi puna pe nota de plata scrisorile recomandate cu care imi raspunde la cereri de lamurire a listelor de plata.

De cele mai multe ori am avut dreptate si s-au corectat sumele. Cererile le depun pe email deoarece nu exista nici o alta cale de comunicare cu asociatia, nu exista telefon disponibil si nu am cum sa merg la sediul asociatiei deoarece sunt de gasit doar o zi pe saptamana. (simt nevoia sa dau aceste detalii pentru a avea sanse mai mari sa primesc raspunsuri la obiect)

Faptul ca imi raspunde prin scrisori recomandate in conditiile in care cererile mele sunt trimise pe email il accept ca fiind mijlocul de comunicare stiut de acest presedinte de asociatie in varsta (cred ca are peste 70 de ani).

Dar nu pot accepta sa-mi puna mie in obligatiile de plata costul acestor scrisori recomandate. Am deja 6 scrisori platite fara sa stiu de ce.
1. Exista baza legala pentru a ma pune pe mine sa platesc aceste scrisori?
2. Pot cere restituirea sumelor si pe ce baza legala?
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2024
gev, utilizator
1 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce legatura are istoricul meu? Pun intrebari si pentru prietenii mei, de multe ori am si specificat. Doamne fereste, credeam ca primesc un raspuns de la avocati, nu de la un stalker. Interpretati legile gresit, pana si eu care nu am studii juridice si de aceea cer un sfat aici, imi dau seama ca sunteti pe langa lege.

Am sa va raspund la intrebare: da, consider ca este cost administativ si trebuie platit de asociatie. Eu am cerut un raspuns de la cel pe care ii platesc si nu cred ca angajatul meu imi poate pune un cost ca sa-mi dea un raspuns. Emailul este posta electronica si este document legal acceptat in instanta, Emailul arata si ora la care a fost trimis, este superior unei scrisori trimise cu Posta Romana. Mai mult, se si depun documente la dosar pe cale electronica. Nu o fi presedintele asociatiei mai cu mot decat tot sistemul judiciar din Romania.

Dar asta e doar parerea mea si astept sfaturi de la AVOCATI.
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2024
gev, utilizator
4 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deocamdată nu e dat ca exemplu generalizant ce ziceți dvs. ca reiese din art. 47 alin.4 din legea 196/ 2018. Comunicarea prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire e DOAR pentru convocarea la AG a acelor membri ai asociației care nu locuiesc la proprietate, dar au o altă adresă cunoscută.

Nu văd cu nici un chip cum rezulta că obligația unui președinte de a răspunde în scris, conform art. 28 alin 4 , la contestarea sumelor din lista cheltuielilor de întreținere lunare este EXPRES prevăzută a se face DOAR prin metoda scrisorii recomandate. Mai ales dacă proprietarul locuiește în condominiu, are email, are cutie postala fizică, exista orar al administratorului care poate înmâna acel răspuns scris, poate chiar cu confirmare de primire.

Unde legea nu precizează expres un lucru, nu trebuie nici noi să inventam, asa zice un principiu de drept.

Ca poate asa procedați dvs. în asociație, nu e un exemplu de generalizat.
Așa că, acel președinte să-și plătească corespondența făcută în afara temeiurile legale.

Legiuitorul a prevazut la art. 28 doar plata copiilor după documente și atât , alte " corelari " sunt invenții mincinoase.

w_v_w_v a scris:

Deocamdata in lege e precizat ca mijloc de comunicare (de exemplu sedinta) doar poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire.
Legat de cost este normal sa faci o corelare atunci cand nu e precizat express in lege costtul raspunsului prin scrisori.
Corelarea este cu art 28.



Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2024
latka, moderator
7 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare că aveți foarte mult timp de pierdut. Cât de mult costă o scrisoare cu confirmare de primire? Ce-ar fi să-l dați în judecată pe președinte?! Și emailul "costă", nu? Nimic nun e gratis. Știți că ANAF nu mai întreprinde nimic când e vorba de datorii mai mici de 30 de lei? Și mai sunteți și agresiv, că nu vă răspund "AVOCAȚII".
Nu rămâne decât să vă adresați justiției. Baza? Păi în ultimă instanță puteți invoca articolul din Codul Civil, nu-mi mai amintesc numărul, "cel ce creează altcuiva o pagubă, are obligația de a o îndrepta".
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este și acesta un fel de implicare, participare la activitatea asociației.... Întrebări pot pune nu doar necunoscătorii in materie de legislație, în principal Legea 196/2018...
Domnul în cauză, însă, poate că are soluții mult mai bune, de interes, pentru bunul mers al lucrurilor în asociație, eventual chiar propuneri de a se îmbunătăți chiar legea în cauză....
Probabil că și participă la adunările generale ale asociației, ridică probleme acolo, face propuneri etc.
Altfel, de pe margine, fiecare spectator are opinia sa.
Mai grav ar fi dacă domnul nu participă, nu se implică, nu își asumă responsabilități...
Mai mult, dacă nu este PROPRIETAR MEMBRU ASOCIAT ( nu a semnat acordul de asociere și statutul), tot ce cere rămâne la nivel de CÂRCOTEALA...
Nemaivorbind că, după atâta amar îndurat de la "Moș președinte", are la îndemână plângerea în instanță...asta pentru că are vechime, constanță, substanță, anduranță....


Pai dvs cereti niste lamuriri...si nu putine, daca spuneti ca aveti deja 6 scrisori., Daca dvs cereti, dvs platiti. Vecinii de ce ar plati pt ce vreti dvs?
La sesizari nu se raspunde pe mail, trebuie scrisoare recomandata.
Spuneti ca ''deoarece sunt de gasit doar o zi pe saptamana''...pai nu este destul??

Particip la toate sedintele asociatiei mele si ma implic iar intrebarea nu e pentru mine, am folosit persoana I pentru usurinta comunicarii. Din pacate, in loc de raspunsuri am primit atacuri la persoana. Sper sa meditati la raspunsurile date de dvs si sa aflati de ce ati atacat o persoana pe care nu o cunoasteti.

Alte discuții în legătură

Buna ziua acum apox. 2 luni de zile am adresat o petitie presedintelui ... eugarizan eugarizan Buna ziua Acum apox. 2 luni de zile am adresat o petitie presedintelui as. de prop. in care am contestat unele sume din lista de plata ca fiind gresite / ... (vezi toată discuția)
Refuz al presedintelui de a primi sesizari / petitii de doua ... eugarizan eugarizan refuz al presedintelui de a primi sesizari / petitii De doua luni de zile incerc sa depun la asociatia de proprietari o petitie si sunt refuzat de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cazul in care se convoca adunarea generală a asociației ... poppatricia poppatricia Buna ziua! In cazul in care se convoca adunarea generală a asociației de propietari prin tabel convocator, iar unii (care nu locuiesc in apartament, au ... (vezi toată discuția)