avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am un apartament in regim hotelier pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am un apartament in regim hotelier pe platforma Aibnb ...

Buna seara,
Am un apartament in regim hotelier pe platforma Aibnb pentru care am primit aprobarea vecinilor limitrofi si obtinut Certificatul dr functionare de la Ministerul Turismului si Antreprenoriatului.
Asociatia de proprietari a facut o adunate generala in care au stabilit o taxa de 200 Ron lunar pentru "Imbunatatiri confort" si mi au cerut sa semnez un "Acord"
Eu am refuzat dar am pe nota de plata de intretinere aceasta suma.
Am cerut explicatii la Asociatie prin mail dar nu mi au raspuns.
Este corect ca Asociatia de Proprietari sa mi tacseze aceasta suma?
Cel mai recent răspuns: Ovideel , utilizator 17:41, 18 Iulie 2024
1 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceleași povești nemuritoare despre ce "vrăji" mai fac unii functionari de prin asociatii.

Legea e clară, orice hotărâre AG se poate referi doar la proprietatea comuna, nu sa taxeze proprietăți individuale.

Nu mai induceți în eroare utilizatorii !

Asociația nu poate da legal amenzi, ca nu e agent constatator, Asociația nu poate pune taxe, ca nu e guvern.


Nivea a scris:

povești

Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
latka, utilizator
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e realitatea domnule LATKA. Nimeni nu vrea sa dea bani de buna voie si nici un proprietar nu crede ca inchirierea apartamentului sau aduce neplaceri celorlalti vecini, desi el nici macar nu locuieste acolo ci doar vrea sa faca profit indiferent ca deranjeaza pe altii.
La fel si cand erau "conventiile" cu firmele din bloc sau de la parter. Le impui ca dupa ele nu sunt de acord cu nimic.
Si ca sa nu mai spunem doamnei ca orice acord dat poate fi si luat .
E cala casnicie . A spus Da si oricand se poate razgandi.

Asa ca pentru cati se plimba pe acolo e putin 200 lei. Stati sa vedeti cand vin turisti americani si locuiesc cate 8 ca ei sunt obisnuiti cu "king size bed". Si cand ii intrebi unde ati dorimit toti nu iti vine sa crezi....

Asa ca taxa e perfect legala si e legata de numarul celor care se vor plimba pe acolo. In Bucuresti prin asociatii e stabilita cam la 500 lei. Evident ca orice stricaciune fac ( vin pe peretii scarii , geamuri sparte , usi stricate , yale sparte) si alte asemenea sunt reparate imediat cu plata conform factura direct la proprietar.
Si uitea asa chiar si eu m-am lasat pagubas sa mai inchiriez in regim hotelier cand eu cu aprtamentul unde lucuiesc si cel inchiriat (al cumnatei) sunt in aceeasi scara si palier si vad realitatea.
Am platit asa pamna acum:
-o usa termopan de intrare hol (a doua dupa cea principala de intrare in bloc)
-zugraveala hol palier
-inlocuire panou laterale spalte lift si oglinda
Am recuperat prin site-ul de inchirieri stricaciunile prinse de camera intrare in sacara si atat.
E o discutie inutila, din moment ce nici dvs. , nici prietena de grup nu aratati vreun temei legal la "taxa e perfect legala ".
Ca se intimpla ca ilegalitatea sa fie in mai multe asociatii e o rusine, nu e argument.
Eu v-am dat temeiul legal al faptului ca hotarirea AG respectiva e ilegala, daca nu aveti argumente contrare, nu mai induceti nici dvs. utilizatoarea care a deschis toppicul si pe altii in eroare. Nu poti sa impui taxe unei proprietati individuale si, mai ales, pe lista lunara de cheltuieli de intretinere afisate.
Le reiau (toate sunt din legea 196/2018):
1.Secţiunea 1 Definiții
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
......................
d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;

Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.


Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
(2) Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.

Deci persoana care a deschis acest subiect poate cere instantei constatarea nulitatii din oficiu a acelei hotariri, care incalca art. 75 alin 3 din lege, inventind alt gen de cheltuieli, care nu e decit pentru un singur proprietar si nu are ca scop intretinerea, exploatarea sau repararea proprietatii comune.

Prin urmare sunteti rugat si dvs. sa lasati basmele deoparte, despre ce ilegalitati faceti dvs. prin asociatie, nu sunt temei legal.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Începând cu data de 13 aprilie 2024, blocul nu va mai putea fi transformat în hotel decât cu acordul asociației de proprietari și al proprietarilor cu care persoana fizica are pereți comuni.

ORDINUL nr. 985 din 29 martie 2024 pentru modificarea art. 4 din Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 334 din 10 aprilie 2024:

3. La alineatul (1^1), literele d) și f) se modifică și vor avea următorul cuprins:

d) acordul asociației de locatari/proprietari ȘI acordul proprietarilor cu care persoana fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă; în situația în care nu este constituită asociația de locatari/proprietari, proprietarul va da o declarație pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații, din care să reiasă faptul că nu există asociație legal constituită, iar toți proprietarii care și-au exprimat acordul sunt cei cu care operatorul are pereți comuni; .....................................

.f) documente din care să reiasă legalitatea construcției cum ar fi autorizația de construire sau certificat de atestare/adeverință privind edificarea construcției, extras de carte funciară, fără a se limita la acestea.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
robert1958, utilizator
Dar nu e specificata nici o taxa de imbunatatire confort, acordul proprietarilor cu care se invecineaza exista deja.