Dar de unde știți că taxa cu pricina nu are nici o legătură cu proprietatea comună ?
Și noi avem un „fond îmbunătățiri confort”, și a fost înființat exact în privința proprietății comune. Este denumire generică, utilizată în mod curent.
Spuneți dvs :
Trecerea prin, sau folosirea proprietatii comune o face oricine, e acces deschis oricui, proprietari, vizitatori, rude, postas, instalator, personal curatenie, etc. Toti folosesc proprietatea comuna. Si nu sunt taxati.
Da așa este, nu sunt taxați pentru că folosesc proprietatea comună în limitele compatibilității cu destinația clădirii.
Insistați să aveți ultimul cuvânt, însă nu trebuie să uitați că ultimul cuvât il are instanța, iar instanța are altă optică decât dvs. în privința închirierii apartamentelor în regim hotelier.
Nu știu dacă vă amintiți, acum un an am avut o discuție în contradictoriu în care eu am susținut că închirierea în regim hotelier reprezintă o veritabilă schimbare a destinației apartamentului, dvs susținând contrariul.
Am reușit să găsesc o hotărâre pronunțată de Judecătoria Sectorului 6 la 17.11.2023 ( bineînțeles că pentru dvs. care aveți în vedere numai decizii pronunțate de Înalta Curte, este nerelevantă ) rămasă definitivă prin neapelare, în care instanța areținut:
„Astfel, art. 2 din Legea nr. 114/1996 defineşte locuinţa ca fiind o construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii, făcându-se în acelaşi timp o clasificare a locuinţei în locuinţă convenabilă; locuinţă socială; locuinţă de serviciu; locuinţă de intervenţie; locuinţă de necesitate; locuinţă de sprijin; locuinţa de protocol, respectiv casa de vacanţă.
Având în vedere modalitatea în care este definită locuinţa în Legea nr. 114/1996,
instanţa reţine că închirierea acesteia în regim hotelier reprezintă fără echivoc o reală schimbare a destinaţiei apartamentului nr. 75 din locuinţă în spaţiu cu destinaţie comercială.
De asemenea, instanţa reţine că desfăşurarea unei activităţi comerciale, în speţă, aceea de hotel, este incompatibilă cu destinaţia clădirii în întregul ei şi presupune un disconfort pentru ceilalţi colocatari, din cauza zgomotului pe care l-ar putea produce traficul persoanelor care vor fi cazate acolo astfel că nu se poate pretinde pârâtei să accepte prezenţa unor persoane străine de imobil, care să folosească spaţiile comune aflate în coproprietate forţată şi care să le traverseze, treacând prin aproprierea locuinţei sale.
Instanţa reţine că prin crearea unui spaţiu cu destinaţia de hotel, care presupune cazarea turiştilor, pe termen scurt sau mediu, prejudiciul creat pârâtei nu este unul minor, refuzul său de a-şi da acordul pentru schimbarea destinaţiei apartamentului vecin nefiind unul abuziv.
În aceste condiții, sunt justificate temerile pârâtei conform cărora, pe de o parte, închirierea apartamentului în regim hotelier poate avea riscul de a fi generate comportamente contrare Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice de către turiştii care ar închiria apartamentul reclamanţilor, pe termen mediu sau scurt, cu atât mai mult cu cât închirierea nu are caracter de stabilitate, iar reclamanţii nu pot controla în mod absolut selecţia turiştilor. Mai mult, aceştia pot produce poluare fonică, aglomerație, disconfort sau dezordine, locatarii fiind cei afectați ca urmare a prezenței acestora în imobil.
Pe de altă parte, instanţa reţine că normalitatea/anormalitatea inconvenientului produs de activitatea de închiriere în regim hotelier trebuie să se aprecieze raportat la contextul situaţiei de fapt, la modul în care se resimt de către vecini tulburări similare, căci raporturile de vecinătate impun respectarea aceloraşi norme de convieţuire, aceloraşi drepturi şi obligaţii de către fiecare proprietar”.
Oricum, o dată cu intrarea în vigoare a Ordinului 985/29.03.2024, asociația de proprietari poate refuza fără nici o temere să-și dea acordul pentru închirierea apartamentelor în regim hotelier.
latka a scris:
Nu am vazut scris nimic in sensul unui acord legat de folosirea proprietatii comune , ci, cum scrie la inceput:
Asociatia de proprietari a facut o adunate generala in care au stabilit o taxa de 200 Ron lunar pentru "Imbunatatiri confort"
care nu are nici o legatura cu proprietatea comuna.
Trecerea prin, sau folosirea proprietatii comune o face oricine, e acces deschis oricui, proprietari, vizitatori, rude, postas, instalator, personal curatenie, etc. Toti folosesc proprietatea comuna. Si nu sunt taxati.
Din ce scrie mai sus e o hotarire AG doar pentru taxarea unei proprietati individuale, pentru ca vrea s-o inchirieze.