avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Bună ziua,
Tatăl meu a cumpărat în 1978 un teren, cu un act de vînzare-cumpărare de mînă, cu martori. Terenul nu are ieşire la drum, iar pentru acest teren a început să plătească impozit din 1982 (nu ştiu care a fost motivul) fiind în prezent cu taxele la zi. Am întocmit dosar cadastral pentru teren.
Vînzătorii, trei la număr, au decedat între timp, şi au rămas 10 moştenitori. Tatăl meu trăieşte şi doreşte să obţină un act fie notarial, fie de la judecătorie prin care să se ateste că este proprietarul acelui teren. Am luat legătura cu toţi cei zece moştenitori pentru a obţine copii xerox după certificatele de deces ale vînzătorilor şi după certificatele de naştere şi de căsătorie (dacă este cazul). Dar, trei dintre urmaşii unui vîzător refuză să-mi dea copiile xerox cerute pentru a putea să deschid acţiune judecătorească de uzucapiune.
Ce pot să fac în situaţia aceasta ?
Vă mulţumesc anticipat,
Georgeta Păcuraru
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 21:14, 14 Februarie 2010
Stati asa sa ne intelegem:
1) Nu poti sa formulezi o actiune prin care sa obtii o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare daca cel care iti vinde nu are titlu (adica act de proprietate incheiat in forma autentica sau hot. judecatoreasca);
2) Uzucapiunea este un mod de dobandire a dr. de proprietate de catre posesorul neproprietar (cel care a cumparat terenul cu chitanta de mana) impotriva celui care a vandut cu chitanta de mana care este tot posesor si impotriva adevaratului proprietar care detine titlu de proprietate.
Chitanta de mana sau cum este ea intitulata "act de vanzare-cumparare" este o promisiune de vanzare atat si nimic mai mult, un inceput de dovada.

Să înţeleg că dacă moştenitorii nu şi-au făcut succesiunea (unii mi-au şi declarat-o) s-ar putea să o plătesc eu ?
Începe să se facă un pic de lumină după ce mi-aţi explicat ce este uzucapiunea. Vă mulţumesc mult !
Voi analiza cheltuielile şi ceea ce aş cîştiga şi voi lua o hotărîre.
Nu platiti nici o succesiune. Va sperie...De unde si pana unde...
E vorba sa aflati calitatea lor de mostenitori in raport cu defunctul care va facut promisiunea de vanzare-cumparare si atat..., nimic altceva...
Actul pe care il aveti - respectiv chitanta de mana - semnata de vanzatori, cumparatori si martori este un acord intre parti. Promitentul vanzator se obliga sa-i vanda promitentului cumparator terenul in suprafata de... situat.... pentru suma de. Pretul a fost achitat integral (sau in rate). La vremea respectiva, Decretul 144/1985 sub sanctiunea nulitatii vanzarii a impiedicat transmiterea dreptului de proprietate in mod valabil de la vanzator la cumparator. Actele sub semnatura privata erau guvernate de regula consensualismului, nefiind necesara indeplinirea vreunei formalitati (vinderea este perfecta....art. 1295 Cod civ.). Deci era suficient acordul intre vanzator si cumparator. Invocati art. 1073 si 1077 cod civ. Asa ca, solicitati instantei sa constate intervenita vanzarea - cumpararea terenului situat in... str... in suprafata de ....Daca tatal a edificat si o constructie solicitati instantei sa constate ca a dobandit dreptul de proprietate asupra constructiei - casa de locuit compusa din.... - edificata pe terenul mentionat, prin efectul accesiunii artificiale imobiliare (art. 492 cod civ). Scoateti un istoric de rol si un certificat fiscal, eventual alte inscrisuri utile (nu depuneti nimic in original ci numai copie conform cu originalul). Invocati si art. 1294-1295 cod civ, art. 111 cod pr. civ.
Depuneti toate inscrisurile in atatea copii cati parati sunt in dosar, plus 1 ex. pt. instanta. Evaluati la un pret minim imobilul, deoarece veti achita taxa de timbru. Oricum, ulterior va fi efectuata o expertiza topo si una constructii si veti achita diferenta de taxa jud. de timbru. Daca tatal nu are posibilitatea de a achita onorariu expert si/sau taxa de timbru, sa solicite scutirea, diminuirea sau esalonarea conf. OUG 51/2008 (asta daca se incadreaza in acele limite in ceea ce priveste veniturile). D-nul av. Radusava are dreptate in ceea ce priveste actul de proprietate al vanzatorilor. Dar imi inchipui ca acestia au titlu de proprietate atat timp cat au vandut. Oricum, veti afla din istoricul de rol.
Succes.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
ni_leta, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate natural1 natural1 Cum pot obtine dreptul de proprietate legal asupra unui teren vandut cu chitanta de mana si cu martori? M-ar interesa cea mai ieftina solutie avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)