avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Bună ziua,
Tatăl meu a cumpărat în 1978 un teren, cu un act de vînzare-cumpărare de mînă, cu martori. Terenul nu are ieşire la drum, iar pentru acest teren a început să plătească impozit din 1982 (nu ştiu care a fost motivul) fiind în prezent cu taxele la zi. Am întocmit dosar cadastral pentru teren.
Vînzătorii, trei la număr, au decedat între timp, şi au rămas 10 moştenitori. Tatăl meu trăieşte şi doreşte să obţină un act fie notarial, fie de la judecătorie prin care să se ateste că este proprietarul acelui teren. Am luat legătura cu toţi cei zece moştenitori pentru a obţine copii xerox după certificatele de deces ale vînzătorilor şi după certificatele de naştere şi de căsătorie (dacă este cazul). Dar, trei dintre urmaşii unui vîzător refuză să-mi dea copiile xerox cerute pentru a putea să deschid acţiune judecătorească de uzucapiune.
Ce pot să fac în situaţia aceasta ?
Vă mulţumesc anticipat,
Georgeta Păcuraru
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 21:14, 14 Februarie 2010
Vă mulţumesc ni_leta ! Am înţeles că doi specialişti îmi spun cam acelaşi lucru.
O actiune in constatare se poate formula in baza acelui inscris sub semnatura privata (chitanta de mana!), chiar daca nu este autentificata la un birou notarial. In sustinerea actiunii atasati o copie de pe acel inscris!
tudorioan a scris:

O actiune in constatare se poate formula in baza acelui inscris sub semnatura privata (chitanta de mana!), chiar daca nu este autentificata la un birou notarial. In sustinerea actiunii atasati o copie de pe acel inscris!


:(
1. Nu e vorba despre o actiune in constatare ci despre una in realizare deoarece vanzarea unui teren se poate face doar prin act autentic, actul sub semnatura privata nu transmite proprietatea ci obliga pe vanzator sa transmita proprietatea printr-un act autentic.
2. Actiunea in constatare ar fi, de altfel, inadmisibila intrucat legea de procedura civila ii confera un caracter subsidiar celei in realizarea dreptului.
3. Regula consensualismului se aplica doar acolo unde nu exista exceptii. In cazul terenurilor exceptia este ca tranferul de proprietatea opereaza doar prin act autentic.
Pentru a deschide o acţiune în realizare, de ce acte am nevoie din partea celor 10 urmaşi ai vînzătorilor decedaţi ? Precizez că urmaşii nu au nici o pretenţie asupra terenului, dar trei dintre ei nu vor să stea de vorbă cu mine (le cunosc numele, adresele, am încercat să le vorbesc, dar mă refuză); nu înţeleg atitudinea lor.
u.b.i.k are dreptate....am uitat sa va spun ca inca nus-a implinit termenul prescriptiei achizitive, respectiv acesta se implineste dupa trecerea a 30 ani impliniti...dupa socoteala mea ar trebui sa mai asteptati aprox. 2 ani...
Nu aveti nevoie de actele celor 10 urmasi ci doar certificatul de mostenitor din care sa rezulte ca cei 10 urmasi au calitatea de mostenitori de a sta in proces in locul celui decedat si care a facut promisiunea de vanzare-cumparare.
Nu conteaza faptul ca nu vor sa stea de vorba...dvs.ii introduceti in actiune si instanta ii va cita. Daca se prezinta ori nu instanta va pasi la judecarea cauzei.

deci nu este nevoie marturisirea tuturor..ci doar a unuia dintre ei...si chiar daca nurecunoaste nici unul faptul ca nu contesta este sau echivaleaza cu o recunoastere.
II chemati pe toti la interogatoriu si acolo le puneti intrebrea daca recunosc sau nu actul...daca nu se prezinta se prezuma ca au recunoscut tot ceea ce ia-ti intrebat dvs. prin interogatoriu.
O astfel de actiune nu se poate formula si sustine doar cu ajutorul sfaturilor primite de mine si colegii mei.Este necesar sa aveti un aparator. Aceasta actiune nu este una simpla. Foarte multe actiuni de acest gen au fost respinse de instantele de judecata....chiar in situatia in care petentii au avut aparatori...ganditi-va ce inseamna sa nu aveti un avocat!
Pierdera ar consta in faptul ca va tebui sa achitati o taxa de timbru de aprox 8% dinvaloarea terenului+onorariu expert 8-10 milioane....si daca nu va admite actiunea pierdetia acesti bani..nu vi-i mai restituie instanta...Formulati alta actiune alti bani...asa ca mare atentie!

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate natural1 natural1 Cum pot obtine dreptul de proprietate legal asupra unui teren vandut cu chitanta de mana si cu martori? M-ar interesa cea mai ieftina solutie avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)