avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... actiuni pas - vanzare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

actiuni pas - vanzare

Detin un procent substantial de actiuni in asociatia pas care sunt achitate.
Actionarul majoritar din societatea mama listata la bursa doreste achizitionarea lor cu plata in transe.
Ce forma de vanzare prefigurati in acest sens si cum vedeti o garantie cu actiunile pe care le detine actionarul acesta in societatea mama., garantie care sa subziste pentru diferenta de pret neachitata.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 12:57, 6 Februarie 2010
D-le pacurar,
Tocmai asta este problema ca nu sunt majoritar in PAS. Cumparatorul detine majoritatea in PAS prin cateii lui. Am o actiune de spargere a PAS-ului dar nu am ajuns inca nici la probatorii pentru ca s-au incercat tot felul de smenuri necurate. Pentru a incheia aceasta mascarada am hotarat sa le vand, sa-mi incasez banii si sa-i investesc intr-o afacere mai profitabila.
Asa este cum intuiti, numai ca nu toti membri PAS doresc tranzactionarea pe bursa sau vanzarea actiunilor la pretul cel mai bun. Cumparatorul achizitioneaza din PAS actiuni la preturi mici. Apropo de spargerea PAS-ului. Acesta dupa datele noastre este dizolvat de drept. In aceste conditii, credem ca odata cu constatatrea de catre instanta a dizolvarii de drept, acest actionar ar pierde mult si atunci profitand de actiunea noastra si mirosind ca vrem banii imediat ne-a facut oferta, care de ce sa nu recunoastem ne-ar conveni in principiu.
Dna. Av. @baloi gica,
Daca doriti raspunsuri pertinente si clare la intrebarile Dvs, expuneti clar si concis situatia de fapt, dintr-o data, nu pe felii.
PAS-ul este o asociatie, constituita dupa o lege speciala, dar totusi o asociatie, constituta cu un singur scop: achizitionarea tip MEBO a actiunilor unei SC, achitarea lor in rate si, dupa achitarea integrala a pachetului de actiuni, distribuirea acestora catre membrii PAS.
In aceste conditii strict reglementate, cum face Cumparatorul Dvs. de "achizitioneaza din PAS actiuni la preturi mici" cat timp acestea nu pot fi vandute decat dupa ce sunt repartizate membrilor PAS ?
"Spargerea PAS" nu se poate face dacat dupa distribuirea actiunilor catre membrii PAS.
D-le Marcov, va dau un exemplu ca PAS, nu-si modifica procentul (vedeti de la listare si pana in prezent) chiar daca societatea e listata la BVB [ link extern ]
Cititi si Legislatia in domeniu, scopul pt care s-au infiintat PAS...(sa cumpere actiunile in numele salariatilor de la fostul FPS, APAPS- in prezent AVAS.. . si nu sa le vanda..) Ca unii au profitat, e altceva... Este stiut, ca cei majoritari in PAS detin controlul la societatea respectiva (reprezinta acest PAS in AGA si iau toate deciziile)... si apoi incearca sa cumpere treptat toate actiunile minoritarilor, prin contract notarial intre persoane... Vedeti si cazul d-lui avocat, cel majoritar ii propune sa-i cumpere actiunile, fara plata integrala!!! (Poate ii convine si dansului sa vanda, de aceea intreba doar de modalitatea de-a se proteja, in caz ca nu-i plateste diferenta de pret).
Sau unii chiar nici nu le cumpara, ei doar conduc PAS-ul... si-si exercita drepturi de majoritari in numele tuturor, celor mici din PAS... Credeti-ma stiu f. multe cazuri... De fapt au fost si in presa...
Si daca ati fost broker, stiti ca cei majoritari nu vand prin BVB...(vedeti si cazul RRC, Patriciu a vandut prin BVB??? - mai mult si contractul a fost confidential)... doar nu vor fi prosti sa-si micsoreze procentul, sa vanda actiuni cu bucata pe BVB, sa preia altcineva controlul... si la ce pret??? Eventual se poate vinde tot pachetul Asociatiei PAS cu un alt pret, avand in vedere ca e pachet majoritar, daca s-ar dori acest lucru (vedeti, cazul CERE pe Rasdaq). Sau pentru un pachet semnificativ s-ar putea face oferta publica de vanzare...
Si cititi dvs cu atentie mesajul initial al d-lui avocat, a precizat : "Detin un procent substantial de actiuni in Asociatia PAS.."(deci exista Asociatia PAS, nu e desfiintata).. si precizeaza "care sunt achitate" (de catre dansul), ceea ce nu presupune automat ca toti membri PAS si-au achitat actiunile - Aproape toate Asociatiile PAS au luat credite ca sa le achite initial, sau au facut contracte de cumparare actiuni de la FPS, cu plata in rate si in aceste cazuri actiunile PAS-ului au fost gajate - deci restrictionate de la tranzactionare pe o piata reglementata)
Mai puteti sa ma contraziceti, sa fiti indignat, dar nu aveti dreptate. Poate ca stiti multe, dar nimeni nu poate pretinde ca le stie pe toate... si la acest raspuns ati presupus o cu totul alta situatie decat in intrebarea initiala...(adica PAS desfiintat). Si poate d-nul avocat va face precizarile de rigoare, sa-l lasam pe dansul...
Si aici, pe acest FORUM nu suntem la concurs, ne spunem parerile, am si eu dreptul la fel ca dvs sa-mi spun parerea... Sa-i lasam pe cei care citesc sa aprecieze raspunsurile...
Nimeni nu detine adevarul absolut si mai ales cand legislatia e atat de interpretabila, sau cand intrebarile puse lasa loc la interpretari. SI... de aceea exista www.avocatnet.ro ... pentru ca putem intreba, putem raspunde, putem fi contrazisi de unii sau de altii pe forum, fara suparare... si mai ales ne putem imbogati cunostintele.
Eu, personal, transmit multumiri celor care au creat sau celor care se ocupa si in prezent de site-ul www.avocatnet.ro
v-as ruga sa comentati speta dupa ultimele mele detalii pe care le-am facut aseara.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Actiuni mostenite Farkas Traian Farkas Traian In urma procesului national de privatizare bunica mea a intrat in posesia unor actiuni. Aceasta a decedat si pe baza certificatelor de mostenitor ulterioare ... (vezi toată discuția)
Nerespectare statut societate comerciala inchis-deschisa veronica rad veronica rad Detin actiuni la SC CONTINENTAL HOTELS , societate fosta de stat, privatizata pin asa zisa metoda MEBO, prin preluarea pachetului de la FPS si FPP in anul ... (vezi toată discuția)
Legea31/1990 artimon artimon Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca un actionar majoritar(40 %) solicita convocarea AGA prin care vrea sa anuleze hotararea AGA anterioara( adunare ... (vezi toată discuția)