avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

care este legea in vigoare care reglementeaza inchirierea locuintelor?si daca dreptul de preemptiune mai exista pentru chiriasi sau s-a desfiintat ca in cazul arendasilor
Cel mai recent răspuns: MelindaB , utilizator 11:05, 6 Februarie 2010
Dragut a scris:
nu exista dr de preemptiune al chiriasului de a cumpara locuinta inchiriata? nici retractu?

Clarificati-va ideile: Sunteti alaturi de subiect:

"Retract litigios
Manifestarea unilaterala de vointa prin care debitorul unui drept litigios - transmis de catre (titular sau) creditor unei alte persoane, printr-un contract de vanzare-cumparare sau printr-o cesiune de creanta cu titlu oneros - poate sa stinga litigiul si totodata obligatia sa, oferind cesionarului (cumparatorul dreptului) - adica noului sau creditor - suma (pretul) cu care aceasta a cumparat efectiv creanta (sau dreptul) de la cedent, impreuna cu toate cheltuielile cumpararii si cu dobanzile aferente de la data platii cesiunii.
Pe de o parte, se descurajeaza cumpararile speculative de drepturi litigioase. Pe de alta parte, debitorul retractant devenind astfel propriul sau creditor, intreaga creanta litigioasa se stinge prin confuziune. In sfarsit, stingandu-se dreptul litigios, se stinge si litigiul.
Pentru cazurile de interzicere a retractului litigios, vezi art.1404 Cod Civil, si art.45 Cod Comercial".

Care-i legatura ?
potrivit OUG 40/1999 chiriasul are drept de preemptiune la cumpararea acesteia.proprietarul in caz ca vea sa vanda locuinta este obligat sa notifice pe chirias.daca proprietarul vinde fara notificarea chiriasului acesta are drept de retract.plateste pretul cumparartorului subrogandu-se in drepturile acestuia.Nu sunt pe langa subiect.Voiam doar sa aflu daca OUG 40/1999 mai este in vigoare.
Ordonanta la care faceti vorbire priveste suprafetele locative detinute de catre stat.Sunteti un astfel de chirias?

Contractul de inchiriere transmite chiriasului dreptul de folosinta.
Poate fi prevazut expres in contract incetarea acestuia in caz de vanzare a bunului.
In sens contrar,cumparatorul bunului este obligat sa respecte locatiunea incheiata inainte de vanzare,dar nu mai mult de 3 ani.





art 18 nu specifica daca locatorul este pers fizica sau statul.reiese ca toti chiriasii au dr de preemptiune la cumpararea locuintelor.
Domnule Dragut,daca ar fi asa cum spuneti,inseamna ca dreptul de proprietate este ingradit.
Daca va inchiriez apartamentul meu,nu va transfer si dreptul de a dispune de acesta.Aveti doar un drept de folosinta,atat.Nu ma puteti obliga sa vi-l vand,am acceptat doar sa il inchiriez.Cu privire la instrainarea acestuia exista la indemana posibilitatile pe care le-am expus deja.

Ordonanta la care va referiti priveste suprafetele locative detinute de stat sau de unitatile administrative ale acestora.Articolul invocat de catre dv.se refera doar la acestea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
ContSters76710, utilizator

Alte discuții în legătură

Oug 40 din 1999 ContSters54572 ContSters54572 În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune cf. art. 1828 din codul civil? nicusorilinca nicusorilinca Daca in prezent, titularul unui contract de inchiriere, al unui apartament de serviciu, ar dori sa cumpere acest imobil, poate beneficia de un drept de ... (vezi toată discuția)
Cumparare spatiu inchiriat Vioricamiron Vioricamiron Buna ziua. Avem un magazin intr-un spatiu care face parte dintr-un spatiu mai mare. Proprietarul de la care am inchiriat a vandut spatiul ( inclusiv sectiunea ... (vezi toată discuția)