Soţul meu a lucrat la o firmă, fiind şofer profesionist. În septembrie, şi-a făcut lichidarea şi s-a angajat la o altă firmă care figurează în ţară dar cu punctul de lucru în Italia.În ianuarie (după o pauză de 3 săpt.de minivacanţă), trebuia să se întoarcă din nou la muncă împreună cu ceilalţi colegi însă cu o zi înainte de plecare i s-a spus ca el să rămână în ţară şi să-şi facă lichidarea pentru că nu se merită să-i plătească firma contribuţiile dacă nu lucrează. Bine-nţeles că soţul a semnat lichidarea cu gândul că va fi pe o perioadă scurtă.Nu i s-a dat nici măcar o explicaţie de ce nu l-au mai vrut la muncă. MAi rău este că nu ştim dacă poate beneficia de şomaj în cazul în care a semnat,nu mai spun de şomaj tehnic, pentru că sunt sigură că se putea şi această variantă.
Întrebarea este: angajatorul avea dreptul să-i propună lichidarea fără nici un motiv? Ce drepturi ar fi avut soţul meu?
1. Sotul dvs. sa ceara sa-i fie inmanata decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM) si apoi sa mearga la ITM sa-si ia carnetul de munca.
2. Daca sotul considera ca este ilegala incetarea CIM poate contesta decizia la Tribunalul din judetul unde are domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe.
3. Contestarea deciziei de incetare a CIM se poate face in 30 de zile de la data comunicarii deciziei.
Am fost la contabilul firmei să ne interesăm cu ce articol din CM i-a fost desfăcut contractul de muncă şi dacă poate să ceară şomajul.Din păcate, nu are nici un drept de şomaj pe motiv că încetarea CIM s-a făcut prin acordul părţilor.