Buna ziua,
In prezent am concediu medical cod 1 de la medicul specialist ginecolog si as vrea sa intru in concediu medical de risc maternal cod 15. Raportul emis de medicina muncii spune ca nu recomanda concediu de risc maternal si as vrea sa stiu cata putere de decizie poate avea acest raport din moment ce medicul meu imi recomanda medical si concediu de risc maternal. Poate oferi medicul specialist concediu de risc maternal chiar daca medicina muncii nu e de acord sau trebuie neaparat sa modifice raportul initial? Fiind in concediu medical de cand am aflat de sarcina o sa depasesc cele 90 de zile de concediu medical si am nevoie neaparat si de concediu de risc maternal pana ajung sa intru in prenatal. Ma puteti ajuta va rog cu aceasta situatie? Multumesc mult!
Cand legislatia in vigoare va aborda subiectul in sensul indicat de dvs., vom afla, cu siguranta. Pana atunci, discutam pe ceea ce este legislatie in vogoare.
Daca Ministerul sanatatii este de acord cu ceea ce scrieti dvs., sa se implice in modificarea legislatiei.
OUG care legifereaza este avizata si de catre MS.
Cu tot respectul - legislatia prevede “ cu avizul medicului de medicina muncii “ , asa spune art 50 din Ordinul 15/2018 - Norme de aplicare a OUG 158/2005 . Pe fir logic - medicul care acorda acest tip de concediu are nevoie sa i se prezinte acest aviz inainte sa emita concediul medical . Ori, daca nu s-au constatat riscuri legate de conditiile de munca pentru gravida sau fat , sau daca au fost inlaturate , nu va elibera acest aviz . Graviditatea NU e o situatie de boala , e o stare fiziologica normala , dar care are nevoie de o protectie ceva mai mare . Daca , gravida si fat , sunt in regula , iar conditiile de munca sunt adecvate , nu ai de ce sa stai in concediu medical . Medicul ginecolog , sau cel de familie pot recomanda scurtarea programului de munca - asta ca o masura in plus de protectie - , pot arata eventuale potentiale riscuri , dar nu se pot pronunta pe riscurile existente la ACEL loc de munca , asta o face medicul de medicina muncii . Alta e situatia daca exista probleme cu sarcina , ale mamei sau fatului , nelegate de conditiile de munca . In atare situatie , medicul curant elibereaza concediu de sarcina la risc . PS. Sunt femeie ….
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2024 CHKa, utilizator
Art.50 (amintit) din Ordin MS nr. 15/ 2018 mentioneaza: "Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează."
In interpretarea mea, avizul medicului de medicina muncii nu insemana intocmire raport legat de riscurile profesionale, ci inregistrare CM.
Personal, nu am nimic impotriva intocmirii raportului, dar in OUG nr. 96/ 2003 privind maternitatea la locul de munca (act normativ ulterior Ordin MS nr. 15/ 2018), nu se aminteste de genul de aviz aflat in discutie. Din punctul meu de vedere, pana cand MS nu vine cu precizari clare, urmate de modificare si completare prin OUG, imi mentin punctul de vedere - responsabilitatea emiterii CM de risc maternal este a medicului specialist ginecolog si a medicului de familie si anume:
-art.10 (2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Sa ma iertati - eu nu cred ca acel aviz inseamna inregistrarea CM intr-un registru . In opinia mea , ( dar si in DEX ) aviz inseamna altceva . Salariatei gravide nu i se cuvine concediu de risc maternal decat daca angajatorul , impreuna cu medicul de medicina muncii , identificand factorii de risc pentru ea , nu ii pot elimina , sau nu au un alt post fara riscuri unde ar putea sa o mute , pastrandu-si drepturile salariale . Ar putea medicul obstetrician sau cel de familie sa stie aceste lucruri ? as zice ca nu … Si , daca nu exista acele riscuri , ia gravida pe buna dreptate CM ? mie imi pare ca nu… In aceasta situatie , cand se plateste necuvenit un CM , cine e pagubit ? Casa de Sanatate , nu-i asa ? deci , fonduri publice … Va pomeneam de un user , medic ginecolog , care exact in contextul acesta , povestea de o colega careia urma sa i se impute concediile de risc maternal acordate ( cum a scapat nu spune ) , si asta in urma controlului Curtii de Conturi la Casa de Sanatate . Am sa incerc sa caut numele userului , si , daca-l gasesc , vi-l scriu prin mesaj privat . Au fost mai multe intrebari adresate de diversi useri in legatura cu acest subiect , si - din ce am inteles eu - nu se elibereaza concedii de risc maternal de catre ginecologi sau medicii de familie , fara a avea un aviz de la medicina muncii .
Angajatorul are obligatia legala ca anual sa evalueze riscurile in anumite conditii prevazute in OUG nr. 96/ 2003,
-Art.2 2În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c) salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele prevăzute la lit. c)-e) pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lor şi/ sau a fatului ori a copilului lor.
-Art.5 (1) Pentru toate activităţile susceptibile să prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncă, a căror lista este prevăzută în anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncă natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e), în scopul determinării oricărui risc pentru securitatea sau sănătatea lor şi oricărei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2) Evaluarile prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemnează în rapoarte scrise.
-Art.7 (1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de către o salariata ca se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sa înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui raza îşi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
-Art.10 (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
Acest raport (de fapt este vorba de materialul de evaluare a riscurilor profesionale) se pune la dispozitia sindicatului si a salariatelor. Acest raport este disponibil, la cerere adresata angajatorului de catre medicul de familie/ medicul ginecolog. Nu se intocmeste un raport special pentru fiecare gravida care sa fie dus de gravida la medicul ginecolog.
Angajatorul are obligatia legala de evaluare a riscurilor profesionale pe locuri de munca ori de cate ori apar modificari. Anual, acest material se verifica prin compartimentul ssm si medicul specialist de medicina muncii.