avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pârâtul în procesul de divorț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pârâtul în procesul de divorț

Bună ziua, vreau să vă rog să-mi spuneți dacă pârâtul intr-un proces de divorț poate să explice in instanță cum au stat lucrurile sau poate să facă asta doar prin întâmpinare? Întreb asta pt ca in întâmpinare nu scri decât câteva cuvinte dar poate vrei sa explici mai multe fapte. Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact cum.am anticipat tot cum vreți dvs o sa faceți.(((
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-o luam altfel, ce vreti din acest divort, vreti sau nu sa divortati? Aveti copii?
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2024
gi-jane2, moderator


gi-jane2 a scris:

S-o luam altfel, ce vreti din acest divort, vreti sau nu sa divortati? Aveti copii?


Nu avem copii. Reclamantul vrea dintr-o data divorț urgent, fără explicații, niște acuzații pt lucruri care s-au intamplat acum 4-5 ani și pe care le-a reevaluat acum, de asta nici nu vrea să discute despre ele. Probabil altceva e la mijloc. Eu nu vreau divorț, chiar și pt simplul fapt ca nu am de gand sa-i susțin interesul pt care își dorește dintr-o dată divorț urgent.
Draga domnule, dragoste cu de-a sila se cheama viol. Nu trebuie sa fiti de acord, divortul se va pronunta si fara acordul dv. Si aveti mare grija ce va doriti, sa nu vi se intoarca impotriva. Daca o tineti cu forta o sa vrea sa ramana?
Lasati orgoliile, pansati ranile, ca mi-e ca nu e de bine intarzierea asta.
Bun, rostul primordial al întâmpinării nu este să povestească fapte. Ci să definească poziția procesuală a pârâtului. Primul lucru care trebuie să rezulte este dacă sunteți de acord, de acord în parte sau în dezacord cu pretențiile reclamantei.

De-abia apoi se pune problema descrierii unor fapte. Însă nu tot ce puteți teoretic proba este și relevant pentru soluționarea cauzei. Mai ales în cazuri cu implicații personale, cum sunt divorțurile, există fapte care pot fi percepute ca arzătoare de justițiabil, dar care din perspectivă juridică sunt niște fâsâieli pe care instanța va și refuza să le pună în discuție. De asemenea, ca bărbat mai ales fiți atent că unele interpretări populare bazate pe o mentalitate mai veche vă pot face să vă puneți singur lațul de gât (de exemplu, din categoria bărbatul e bărbat, mai bea și el un păhărel sau are nevoi și mai trece și pe la alte femei etc.). Așa că e nevoie să faceți o selecție.

În fine, inserarea unor întrebări către reclamantă în întâmpinare pentru efectul psihologic e naivă și inutilă. Instanța nu o va obliga să răspundă până nu se vor dezbate probele și nu se va dispune administrarea interogatoriului, pentru care se va fixa termen, la câteva luni după comunicarea întâmpinării. Orice efect psihologic se va disipa în acest timp.

În fine, dacă formulați și pretenții proprii, inclusiv cereți și dvs. divorțul, va deveni cerere reconvențională și va trebui timbrată ca o cerere de chemare în judecată. Aceasta se face în termenul de depunere al întâmpinării.
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2024
Alexandru Surcel, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces divort ContSters74221 ContSters74221 stimati juristi! va rog sa ma ajutati cu explicatii despre un proces de divort in care eu am calitatea de parat.relatez mai jos evolutia procesului: in ... (vezi toată discuția)
Pot propune proba cu interogatoriul agentului constatator? ContSters83715 ContSters83715 pentru a solicita proba cu interiogatoriu si aducerea politistului doresc sa stiu: daca judecatorul in aduce pe politist il aduce la termenul viitor si atunci ... (vezi toată discuția)
Divort summergiulia summergiulia Sunt casatorita din anul 1990,in anul 1994 in luna aprilie am dat nastere unui copil.Din luna martie a aceluiasi an,inainte de nasterea copilului,sotul meu a ... (vezi toată discuția)