avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua Am urmatoarea speta. Copil nascut pe 26 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua Am urmatoarea speta. Copil nascut pe 26 februarie 2023. ...

Buna ziua
Am urmatoarea speta. Copil nascut pe 26 februarie 2023. Mama aflata in concediu crestere copil. Tata angajat. Care este data la care mama trebuie sa se reintoarca la serviciu. Unii spun ca tatal are 2 luni de concediu, unii spun ca are 1 luna. Rog de asemenea sa imi spuneti cu cate zile inainte trebuie anuntat angajatorul cu privire la reintoarcerea mamei la serviciu. Rog sa imi dati si baza legala. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 16 Octombrie 2024
La 27.01.2025 , mama trebuie sa revina la munca .

HOTĂRÂRE nr. 865 din 14 septembrie 2023pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 a intrat in vigoare la 19 septembrie 2023

OUG 111/2010
art.25
....
(4) În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
Imi puteti indica va rog si articolul de unde rezulta ca tatal beneficiaza doar de o luna de concediu si nu de 2 luni? Multumesc pentru raspuns.

Cornel Vasile a scris:

La 27.01.2025 , mama trebuie sa revina la munca .

HOTĂRÂRE nr. 865 din 14 septembrie 2023pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 a intrat in vigoare la 19 septembrie 2023

OUG 111/2010
art.25
....
(4) În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2024
Utilizator7777, utilizator
Tatal poate beneficia de cate luni doreste , de la 0 la 23 luni , o luna ( mai nou , doua luni ) este perioada minima .
OUG 111/2010 - in vigoare pana la 19.09.2023
art. 11
(1) Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și celor aflate în situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situația în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
......

art. 11 - in vigoare de la 19.09.2023
(1) Dacă ambii părinți dintre persoanele prevăzute la art. 8 alin. (1) îndeplinesc cerințele de acordare a concediului pentru creșterea copilului, prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, acesta se acordă astfel încât:
a) cel puțin 2 luni de concediu pentru creșterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat inițial acordarea acestui drept;
b) în situația în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin 2 luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Concediu maternal anonim013 anonim013 Buna seara! As dori sa stiu daca este posibil ca mama sa renunte la concediul de maternitate si sa se reintoarca la munca , iar in locul ei sa intre tatal. ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire 1 luna celalalt parinte doriacristina doriacristina Buna ziua Imi puteti spune ce se intampla daca celalat parinte (tatal) doreste sa intre in CIC pentru o luna, dupa cele 11 de CIC ale mamei insa realizeaza ... (vezi toată discuția)