Ce șanse de câștig au în instanță pensionarii cărora le-a scăzut pensia în urma recalculării? Cum este posibil să se schimbe niște drepturi deja acordate în virtutea legii? Care-i hiba legii sau a calculelor în cazul celor pensionați cu grupele de muncă 1 sau 2? Au fost date deja verdicte în instanță pentru aceste cazuri?
Eu nu am auzit de cazuri de pensionari cu conditii identice si cu pensii diferite . Si cred ca e o minuscula probabilitate ca doua persoane diferite sa aiba exact - dar exact - aceleasi conditii pentru calculul pensiilor . Asta ar inseamna ca cei doi sa se fi angajat la exact aceeasi data , sa fi avut simultan concediile , eventualele concedii medicale , mariri de salar la exact aceeasi data , vechime absolut identica , sa iasa la pensie la aceeasi data . Veti fi de acord ca e greu de crezut ca exista asemenea persoane , altminteri NU au conditii identice pentru calculul pensiei . Calculul punctajului se face pentru fiecare luna , din fiecare an al intregii cariere , contand venitul , precum si salariul mediu pe tara din acea perioada . Dupa cum se poate vedea , sunt calcule extrem de elaborate si acestea nu se fac de personalul caselor de pensii , deci nu depinde de interpretarea lor . In conformitate cu algoritmul prevazut de paragrafele Legii in vigoare , s-a elaborat un program informatic la CNPP , iar calculatorul le calculeaza . Daca exista erori ( asa cum se aude prin media ) , acestea nu pot proveni decat din erori de program , sau de introducere a datelor primare de catre un operator . Deci , nicidecum nu depinde de cum se interpreteaza legea de catre o persoana sau alta , de un judet sau altul . Despre salariile din domeniul bugetar , nu ma pronunt , nu am lucrat in domeniu niciodata .
Nu vorbesc de ce se aude în media. Am activat într-o nișă de meserie unde aproape toți ne cunoaștem în țară. Nu cunosc nici eu două persoane care să fi avut stagii identice. Cunosc cazuri în care cel care a lucrat mai mult cu 7până 10 ani, are pensie mai mică, deși a parcurs aceleași etape de salarizare. Sunt termene rigide de avansare în grad și funcții în legea salarizării, deci cam toți trecem aproximativ prin aceleași perioade contributive. Cunosc caz în domeniul medical în care văduva care a optat pentru pensia soțului decedat( de urmaș 50%), acum după recalculare a câștigat o majorare prin care depășește pensia fratelui medic cu aceleași specializare și cu activitate asemănătoare celui decedat. Cunosc coleg de meserie, din alt județ, care a avut toată activitatea salariu mai mare decât mine(din nou, pe salarizare unitară, cu aceleași funcții ca și mine), vechime cu 5 ani mai mare, și momentan nici după recalculare nu m-a ajuns la pensie. Cunosc coleg pensionar mutat dintr-un județ în altul, la care i s-a schimbat pensia la transferul dosarului. Dacă aș face muncă de cercetare probabil aș avea mai multe exemple.
Există lege care permite să am decizii diferite pentru aceiași pensie? Există lege care permite ca majorarea procentuală a pensiilor să fie discriminatorie? Există lege care să ne garanteze că la o recesiune sau criză financiară nu ne scad pensiile la sumele din deciziile de recalculare?
Problema este ca nu conteaza in ce domeniu de activitate ai muncit , nici meseria , conteaza doar punctajul obtinut . Iar acesta se calculeaza printr-o simpla operatiune matematica : venitul impartit la salariul mediu pe economie .Cu cat e mai mare salariul mediu pe economie , cu atat mai mic punctajul . Grilele de salarizare din institutii nu au tinut neaparat ritmul de crestere cu cel al salariului mediu pe economie . A mai existat in Legea 263/2010 si acel pacatos indice de corectie . Acesta a facut ca , la un punctaj absolut egal , sa se obtina pensii cu pana la 41% mai mari , si asta a fost total nedrept . Dar … era prevedere legala … S-a mai intamplat ca pensia transferata dintr-un judet in altul sa scada ( sau sa creasca ) , si asta pentru ca , la Casa de Pensii unde se transfera , pensia se recalculeaza ca la un pensionar nou , existand posibilitatea sa fi existat erori la calculul initial . Nu aveti decizii de pensie diferite , aveti decizia initiala , cea de acum e de recalculare pe alte principii . Pensiile NU se majoreaza procentual , multa lume , inclusiv autoritati din domeniul pensiilor , spun ( eronat ) “ indexarea pensiilor “ . Pensiile NU se indexeaza , se indexeaza o variabila din formula de calcul : pe Legea 263/2010 , se indexa valoarea punctului de pensie , pe noua Lege , 360/2023 , se indexeaza VPR . Aceasta indexare modifica tuturor valoarea pensiei cuvenite , nu e nici o discriminate aici . Daca eu bine imi amintesc , exista o decizie a CCR care spune ca pensiile nu pot fi scazute , acesta e si motivul pentru care nu se pot atinge de pensiile speciale . Si cred - dar nu sunt sigura - exista si o hotarare CEDO in acest sens . De aceea nu s-au pus in plata pensiile cuvenite din deciziile care scadeau cuantumul lor , ci le-au lasat pe cele in plata . Daca va amintiti , la precedenta criza , s-au micsorat salariile , si - cu toate ca s-a dorit - , pensiile au ramas neatinse . Ce va fi in viitor , nu putem sti … Doar daca s-ar schimba politica fiscala s-ar putea sa incasam mai putin , se pot modifica impozitele pe pensii . Iar aceasta ( politica fiscala ) e apanajul Statului …
Totul este doar o chestiune de perspectivă. Rămâi clar cu pierdere dacă nu faci parte din categoriile cărora li se indexează venitul. Adică cumva un stat de drept, care îți asigură nedreptate.
Personal cred că șansele de câștig țin de directivele politice de moment.
Încă niciun jurist nu a intrat în discuție cu o părere despre șansele acestor procese. Nu e suficient de grăitor?
Nu e deloc surprinzător pentru mine că azi nu mai e dispus să mă reprezinte aceiași casă de avocatură, care acum o lună era convinsă de dreptatea acestor spețe, și a mers în instanță cu mai multe dosare ale persoanelor din aceiași categorie.
Dar alt avocat e de părere că merită să încercăm.
Așa cum instituțiile identice din țară au avut parte de rezultate contrare în instanță în cazul unor drepturi de salarizare.
Legat de criza precedentă, s-au micșorat salariile pentru ca să nu scadă pensiile și să nu se majoreze tva. Și ce s-a majorat la 2-3 luni după tăierea salariilor? Exact, TVA. Avem vreo garanție acum că ne așteptăm la o nouă criză financiară că nu ne vor scădea salariile și pensiile la care recalcularea a ieșit cu minus? Niciuna.
Mie legea mi se pare clara , logica , si nu incalca drepturile nimanui . Dar … eu sunt doar o pensionara , care nu are studii juridice . Daca veti merge - totusi - pe mana acelui avocat , poate aveti amabilitatea sa postati solutia pe care o veti obtine …