As dori sa "cumpar" ani de vechime . Pot cumpara chiar si 1987-1988? (adica asa de demult?). In acesti ani nu am fost in scoala, nici in concediu de materninate.
A doua intrebare: Se poate recupera in vreun fel anul de armata facut in primul an de facultate? (pe atunci studentele faceau armata).
Va multumesc. Daniela
Nici eu nu sunt în tara și am cumpărat 6 ani care îmi vor folosi pentru a ieși la pensie ( limita de vârstă la 60 de ani),așa ca nu mai aștepta,poti delega pe cineva de încredere sau mai bine,faci tot singură.
Vin cu o alta intrebare, va rog frumos:
Sunt perioadele de vacanta dintre anii de facultate (iulie, august, septembrie) eligibile pentru cumparare de vechime? Sunt in situatia in care trebuie sa 'scotocesc' pentru perioade pe care sa le pot cumpara ca sa ajung la cei 15 ani (180 de luni).
Mai clar, trebuie sa 'acopar' 3 luni si nu stiu de unde sa le iau.
Pentru ca ori am fost sub 18 ani, ori in facultate (pe vremea cand fetele faceau armata, poate imi foloseste?!), ori plecata din tara (nu as vrea sa implic anii lucrati in strainatate in vreun fel, ci sa am 15 ani 'curati' acoperiti in Romania)
Va multumesc,
3 luni pentru completarea stagiului minim contributiv il puteti acoperi prin contract de asigurare incheiat cu casa locala pentru viitor. Atentie! Nu-l puteti suprapune cu stagiu realizat in alte state.
Perioada in care studentele faceau armata nu e perioada separata , era facuta simultan cu scoala , nu ca la studentii baieti , care erau efectiv soldati , in cazarma . Oricum , intra in perioada asimilata pe care o reprezinta facultatea , la fel si vacanta . Daca aveti perioada lucrata in alta tara , pentru ce va zdrobiti asa sa va cumparati ani de stagiu ? Va costa destul , si ce obtineti la pensie e extrem de putin . La un an de stagiu cumparat ( de obicei se cumpara la valoarea unui salariu minim ca venit asigurat - asa cum v- am si exemplificat ) , obtineti aproximativ 0,45 puncte de pensie , adica - astazi - 36 lei . Depinde in ce tara lucrati , dar , daca activati - de exemplu - in UE , stagiile de cotizare se aduna . Pensiile nu , se platesc pro-rata de fiecare tara . Calculati si dvs. , va merita ? Investitia dvs. ar fi de peste 13.000 euro , pe care o veti recupera ( dupa 65 ani ) , in aproximativ 25 ani ( la valorile de azi ) .