avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Are voie un presedinte de asociatie de locatari sa dea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Are voie un presedinte de asociatie de locatari sa dea amenzi?

fratele meu a primit o amenda de la presedintele asociatiei de locatari pt a stat in casa scarii si a fumat....cand s-a dus sa plateasca amenda nu au vrut sa-i dea nici o chitanta,dar pana la urma i-au dat un bilet de mana semnat si stampilat....au voie sa faca asa ceva?au voie sa aplice ei amenzi?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:49, 9 Februarie 2010
Chestia cu "amenda" este furt de-a binelea, daca nu exista afis cu "Fumatul interzis", daca nu i s-a dat chitanta ca la orice suma achitata la intretinere.
Pe baza bonului acela stampilat faceti-i o plangere penala la politie pentru inselaciune si folosirea stampilei asociatiei in scopul savarsirii acestei inselaciuni.

Fondul de rulment nu poate fi folosit la plata intretinerii. Probabil tot o actiune de tipul "biletelului buclucas".
carol_lorac a scris:

pentru ca, odata ce nu a emis chitanta pentru ei si nu i-a inregistrat la venituri ale asociatiei, acestia devin venit pentru cel care ii incaseaza. si orice venit este impozabil in conditiile legilor romanesti, ceea ce nu cred ca a facut "distinsul" presedinte,

Venitul este impozabil persoanelor fizice, profitul este impozabil persoanelor juridice cu caracter patrimonial. Asociatia este ONG, deci non-profit!
Prin urmare daca nu exista o dovada materiala pentru acea suma nu poate fi dovedita infractiunea de evaziune fiscala a Presedintelui, persoana fizica! Evaziunea fiscala era daca ar fi lucrat "la negru"!
Deci fapta lui poate fi numita "inselaciune", "furt" sau orice alte infractiuni asemanatoare dar in niciun caz "evaziune"!
Plangerea se va face impotriva lui ca si persoana fizica si nicidecum in calitate de Presedinte!
pai cine a spus ca asociatia este vinovata de evaziune fiscala ? este o fapta personala si raspunde pentru ea.
chiar daca i-a dat la mina un bilet semnat si stampilat, odata ce nu a dat chitanta cu antetul asociatiei si nu a bagat banii in casa asociatiei inseamna ca i-a bagat in buzunarul propriu si asociatia nu poate fi invinuita de actiunile presedintelui (mai ales daca nu a existat o decizie a AG sau CE), acesta fiind un gest personal si raspunde pentru el in nume propriu in fata legii. cu alte cuvinte, acea suma de bani devine automat VENIT si trebuia impozitat.
PS de curiozitate ... ce scria pe acel bilet ?
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
Dar cati ani are acel frate care fuma in casa scarii si a platit amenda?

Utilizatorii mai experimentati stiu ca s-a discutat pe forum de asemenea "amenzi", pentru nerespectarea anumitor norme de convietuire, sau nerespectarea anumitor hotarari ale adunarii generale ( fumat, gunoi, zgomot, etc).
Nu s-a ajuns la nici o concluzie clara aici pe forum.
Totusi, daca s-ar incasa bani pentru asemenea fapte savarsite de proprietarii dintr-o asociatie, acestea ar fi venituri ale asociatiei. Iar normele prevad si cum pot fi folosite:

Art. 24. -
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri

Referitor la fondul de rulment care ar fi fost la banca si nu mai este pentru ca s-ar fi achitat din acesti bani intretinerea, probabil nu s-a inteles corect. Fondul de rulment nu prea sta la banca. Din el se platesc mereu facturile catre furnizori pana cand proprietarii achita intretinerea si, teoretic se completeaza fondul de rulment. Teoretic, pentru ca practic acesti bani circula mereu, iar proprietarii platesc intretinerea la mult timp dupa scadenta facturilor. Vedeti, va rog definitia, scopul si modul de folosire a fondului de rulment din lege si norme.
O fi vinovat presedintele de ceva dar nu si de faptul ca din fondul de rulment plateste facturile catre furnizori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment CojocaruIon CojocaruIon Am achitat numerar cu chitanta nr 1624/ 31.10.2002 suma de 788.286 lei C/V reprezentand Fond Rulment la As. Proprietari nr... Campina. Suma a fost trecuta in ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la predarea gestiunii de la un administrator la altul vivi23ro vivi23ro sotul meu a fost ales administrator desi nu are atestarea obligatorie, s a oferit sa faca gratis calculele, deci fara contract si fara plata blocul fiind numai ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)