avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore muncite în zile de sarbatoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore muncite în zile de sarbatoare

Bună ziua. Aș dori neapărat o lămurire dacă sunteți amabili. Dacă muncesc la o multinațională și ziua de lucru are 144 ore legale de muncă (de ex ianuarie 2025) și lucrez 144 de ore din care 3 zile în zi de sărbătoare . Angajatorul îmi dă liber în aceeași lună dar în zile care oricum erau libere și spune ca nu mi le plătește. Mă puteți ajuta pentru ca mie nu mi se pare normal. Mi se părea normal dacă dădea zilele libere în zile muncitoare sau dacă plătea acea zi liberă RSL în plus față de cele 144 ore muncite . Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:14, 24 Decembrie 2024
Ziua de lucru nu poate avea 144 de ore ???

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Era evident eroare de scriere,mă refeream la luna ianuarie 144 ore. Ce ați scris Dvs am citit de o grămadă de ori. Dar textul nefiind clar întrebarea este: Acea zi liberă dată datorită muncii dintr-o zi de sărbătoare este normal să fie dată într-o zi care și așa este liberă ? Și să nu primesc niciun ban ? Sau era mai corect să mi se dea acea zi liberă într-o zi în care ar fi trebuit să muncesc? Aici am neclaritate

[
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este corect sa se dea intr-o zi care este tot libera ...intr-adevar, textul de lege nu mentioneaza ce se intampla in aceste situatie.
Mulțumesc. Deci practic au dreptate când îmi spun ca este legal faptul ca sunt plătit normal in acea zi care oricum era liberă,iar ziua de sărbătoare nu va apare ca și muncită în fluturaș. Practic o să fiu plătit ca și când nu am lucrat de sărbători și în fluturaș sau în sistem în loc să apară ca am lucrat pe 6,7 va apăre ca am lucrat de ex in zilele mele libere 13,14 ca exemplu. Dar mi se pare ca se interpretează cu rea voință această lege..totuși. Nu înțeleg ce deștept a fost plătit cu bani grei să facă o lege atât de proasta și interpretabilă. Dar asta este o altă discuție…

Cornel Vasile a scris:

Nu este corect sa se dea intr-o zi care este tot libera ...intr-adevar, textul de lege nu mentioneaza ce se intampla in aceste situatie.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cei care au facut legea , au facut-o pe picioare fara sa stie care este si problematica din teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale - mai multe probleme smeagull smeagull Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme: 1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de ... (vezi toată discuția)
Sărbători legale. la câte zile libere au dreptul cei de altă religie decât cea ortodoxă? irumes irumes Buna ziua. Am urmatoarea dilema. In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care de exemplu sunt salariati care sunt ... daliborca.nicolin daliborca.nicolin Buna ziua, In cazul in care de exemplu sunt salariati care sunt de alta religie, de exemplu de religia catolica, in acest caz cum procedam cu zilele ... (vezi toată discuția)