Chiriasul plateste tot ce este pe lista de plata afisata la avizier fara fondul de rulment asta daca nu s-a prevazut altfel in contarctul de inchiriere. De exemplul inchirierea in regim hotelier de tip AIRBNB unde proprietarul isi asuma costurile utilitatilor in constul inchierii intrucat oricum calculul real al costurilor ar veni la mult timp dupa ce e plecat cel care aa inchiriat si nu ar fi posibil altfel.
In inchirierea in regim normal nu isi asuma nici un proprietar excesul chiriasului. Daca lasa apa sa curga sau foloseste curentul electric indiferent de cost?
"administrare financiara", "cheltuieli administrative", "comisioane bancare". " management tehnic" da le plateste chiriasul.
Normal fondul de rulment trebuie platit de proprietar pentru ca ii ramane lui si se restituie la vanzarea apartamentului.
Fondul de reparatii este platit de chirias daca nu este prevazut altfel in contractul de inchiriere.
Restul tot ce este pe lista de plata se achita de chirias.
Codul civil stabile raportul intre chirias (locatar) si proprietar =locator referitor la bunul inchiat .
Pe scurt proprietarul repara ce se strica din folosinta obisnuita care daca este normala nu ar trebui sa duca la degradare caz in care reparatia apartine chiriasului.
O baterie buna nu se strica. (Grohe , Hans Grohe , Kludi si Ideal standard astia 4 sunt cei mai buni ) si altii care dau garantie mare (Lidl sau Hornbach gama proprie Avital cu 10 ani garantie).
Daca chiriasul nu foloseste substante anticalcar plateste tot el nu proprietarul.
Noul Cod Civil actualizat 2024 - Legea 287/200
CAPITOLUL V
Contractul de locaţiune
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1822
Răspunderea locatarului pentru bunul închiriat
(1) Locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedeşte că a survenit fortuit.
(2) El răspunde inclusiv pentru degradarea cauzată de membrii familiei sale, de sublocatarul său, ca şi de fapta altor persoane cărora le-a îngăduit în orice mod folosirea, deţinerea sau accesul la bun.
=====================================================================
De exemplu : Daca s-a stricat boilerul asa pur si simplu achita proprietarul. Asta daca nu e jos cazut ca s-a urcat copilul chiriasului pe el sau s-a agatat de racorduri sa se dea "UTA-UTA".
Art. 1788
Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.