avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... OUG 159/2008 a fost declarata neconstitutionala!!!
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

OUG 159/2008 a fost declarata neconstitutionala!!!

Prin Decizia nr. 109 / 09.02.2010 pronuntata in dosarul nr. 3324D/2009, Curtea Constitutionala a ADMIS EXCEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE A DISPOZITIILOR O.U.G. nr. 159/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

:hammer:Asta inseamna ca a picat si ultima tentativa a domnilor avocati din baroul lui Zamfirescu de a incerca sa elimine baroul lui Bota!
Nu pot decat sa rad fiindca doveste neputinta lor!
B-)
Prima varianta a articolului 16 din Legea 51/1995 a avut urmatoarea forma:
Art. 16. - (1) Dreptul de primire în profesie se obţine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi şi statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor în drept;
b) cel care, anterior sau la data primirii în profesia de avocat, a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani.

Completat de articolul 1 din Lege nr. 255/2004 in data de 26 iunie 2004
Modificat de articolul 1 din Lege nr. 255/2004 in data de 26 iunie 2004
Modificat de articolul 1 din Ordonanţă de urgenţă nr. 159/2008 in data de 01 ianuarie 2009
Atacat prin Decizie nr. 513/2006 in data de 11 iulie 2006
Atacat prin Decizie nr. 724/2006 in data de 30 noiembrie 2006
Atacat prin Decizie nr. 751/2006 in data de 21 noiembrie 2006
Atacat prin Decizie nr. 834/2006 in data de 22 ianuarie 2
Am intrat pe siteul camerei deputatilor si am vazut ca OUG 159/2008 a fost respinsa. Intrati aici ca sa verificati [ link extern ]
Asadar problema s-a rezolvat de la sine.Si odata cu ea si problema efectelor deciziei CCR. Este clar ca art 16 are forma de dinainte de respingerea OUG 159/2008 de catre Camera deputatilor. Ca jurisprudenta, va indic sa studiati Decizia CCR nr 498/2006 din care citez: "Respingerea prin lege a unei ordonanţe reprezintă infirmarea expresă de către Parlament a politicii legislative pe care ordonanţa o exprimase, având drept consecinţă ca un asemenea act să îşi înceteze aplicabilitatea, să nu se mai aplice în viitor. Odată ce Parlamentul a respins ordonanţa prin care a fost modificată şi completată reglementarea cuprinsă în art. 12 din Legea nr. 3/2000, rămâne în vigoare art. 12 în redactarea anterioară"
Case closed.

Vedeti art 60 alin 3 din Legea 24/2000.
"Abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial. Fac excepţie prevederile din ordonanţele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare şi au fost respinse prin lege de către Parlament"
In Hotararea nr.717/13.02.2010 data de Consiliul UNBR se precizeaza ca NU POT FI SOLUTIONATE CERERILE DE PRIMIRE IN PROFESIE CU SCUTIRE DE EXAMEN.
Deci, cazul nu este inchis.
Devine interesant, in situatia in care UNBR isi mentine aceasta hotarare, chiar daca OUG 159/2008 a fost respinsa prin LEGE de Camera Deputatilor.:angry:
In situatia in care UNBR se va apara in proces invocand hotararea 717/2010, atunci se poate ridica exceptia de nelegalitate( exceptie reglementata special de legea contenciosului administrativ) a acestei hotarari.Pe de alta parte, a se vedea si art 78 din Legea 24/2000.
Oricum, cu respingerea OUG 159/2008, speta s-a simplificat foarte mult deoarece nu se va mai discuta de efectele Deciziei CCR asupra actului abrogat.

Alte discuții în legătură

Cum devii avocat daca esti consilier juridic? CARMEN_LUCIANA2000 CARMEN_LUCIANA2000 sunt consilier juridic, am 2 ani si 8 luni vechime ca si consilier juridic la o primarie si as vrea sa stiu cum pot deveni avocat. se ia in considerare aceasta ... (vezi toată discuția)
Dupa cati ani poate deveni avocat un consilier juridic? just a girl just a girl va rog sa-mi spuneti care stiti dupa cati ani de cosilier poti sa te inscrii la devinitivat pentru a devenii avocat stagiar? va multumesc o zi frumoasa (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)