avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituire ca parte civila in penal respinsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituire ca parte civila in penal respinsa

Am depus plingere impotriva rezolutiei procuroruluide netrimitere in judecata (art .278 ,ind.1c.p.p).Fiind parte vatamata am dorit sa ma constitui parte civila deoarece mi-a fost distrus gardul provocindu-mi daune materiale.Am cerut acest lucru doamnei presedinte in instanta .Mi sa respins aceasta cerere pe motiv ca nu sintem in civil.Doresc sa stiu daca nu cumva a procedat gresit deoarece conform legi cap.II,sectiunea a II-a,C.proc.pen.era normal sa mi se accepte aceasta cerere.Mi-a spus ca nu are legatura una cu alta ca aceasta e plingere impotriva procurorului.Dar daca in acest proces este si intimata citata nu era normal sa mi se accepte cererea ca sa pot cere despagubiri.Va multumesc :(
Cel mai recent răspuns: flamingo , utilizator 10:23, 12 Februarie 2010
Multumesc pentru raspuns dar nu inteleg cum dosarul penal pe fond nu a ajuns in instanta,dosarul care este in instanta este acelasi care a fost la parchet,sau numai daca se incepea urmarirea penala pentru intimata numai atunci puteam sa ma constitui parte civila.Fotografiile nu pot constitui mijloace de proba.Am depus fotografii ale gardului facute cu 4 luni pina in distrugere cit si dupa distrugere in care se observa destul de bine gardul farimat si terenul care mi-a fost acaparat dar nu li sa dat importanta.Sa pornit deci cercetarea penala la inceput acum 3 ani, partea intimata fiind cercetata pentru infr.art.217,220 si 271c.penal.Dupa 3 ani mi sa comunicat ca e nevinovata .Atunci eu i-am dat de drag teren mi-am rupt singura gardul.
Este adevarat, asa scrie in Cpp!
Inteleg care este nedumerirea pe care o aveti.
Dvs v-ati adresat instantei cu plangere impotriva rezolutiei procuror. Aceasta instanta (ca este judecatorie sau tribunal..) se numeste instanta fond dar ea nu solutioneaza fondul cauzei.
Altfel spus: judecatorii analizeaza numai daca ceea ce exista la dosarul de urmarire penala (dosarul de la parchet) impreuna cu ce mai spuneti dvs in instanta sunt suficiente ca sa desfiinteze rezolutia procurorului.
Instanta poate sa spuna ca nu aveti dreptate (in cele mai multe cazuri) si sa mentina rezolutia procuror caz in care oricare din partile nemultumite inclusiv procuror poate face recurs.
In recurs intanta poate mentine sentinta data de prima instanta, instanta de fond (de cele mai multe ori) sau o poate casa.
1. daca este mentinuta sentinta s-a cam terminat totul, nu prea mai aveti ce face, eventual o cale extraordinara de atac.
2. daca este casata sentinta atunci vor fi desfiintate si rezolutiile procurorilor si trimis dosarul la parchet unde se va face urmarirea penala cf legii. In mod normal, cu ocazia audierii va puteti constitui parte civila.

Daca s-a dispus inceperea urmaririi penale, organele de cercetare penala ar trebuie sa faca ceea ce spune legea dar nu prea fac. Important este ca vor da o noua rezolutie care poate fi: incetare a urmaririi penale, scoatere de sub urmarire penala, terminarea urmaririi penale.samd....si tot nu ati rezolvat "fondul cauzei".
Si aceasta rezolutie va putea fi atacata in instanta ca si prima dar acum exista o mica diferenta: daca instanta apreciaza ca rezolutia este nelegala si neintemeiata atunci o caseaza si dispune jduecarea cauzei.
Acesta este momentul in care incepe sa se rezolve fondul cauzei!
Am simplificat mult pentru dvs......ca sa intelegeti ce va asteapta! Ani de zile de procese!
Cat despre ceea ce o sa cititi in actele procurorilor sau ale judecatorilor va rog sa fiti convins ca sunteti om normal si intreg la minte. Deja ati inceput sa va indoiti de asta! Aberatii, anomalii, minciuni, idiotenii, mojicii, greseli gramaticale, orice numai ceea ce va asteptati sa gasiti nu o gasiti!
In cazul in care va asteptati sa se aplice legea, sa se respecte logica, datele cronologice sau orice altceva va inselati amarnic. In "justitie" nu exista asa ceva si vad ca incepeti sa va convingeti....
Asta nu inseamna ca va indemn sa renuntati. Considerati ca v-am facut un dus rece si v-am pregatit pentru tot ce este mai rau!
Va trebuie niste resurse extraordinare ca sa o scoateti la capat cu "justitia" iar sansele sunt fooooaaaaarteeeeee mici!
La CEDO exista dreptate! Numai acolo!
Daca mai aveti intrebari.....muta bafta! Va tin pumnii si va mai ajut cu cate un sfat sau explicatie daca apreciati ca va este de ajutor....
Toate cele bune!

Multumesc mult pentru lamuriri dar daca eram eu cea care faptuiam infractiunile stiu sigur ,ca sigur impotriva mea se luau masuri din prima, nu era nevoie sa mai tina dosarul 3 ani sa mi se raspunda la plingeri, ca prima inspectoare a tergiversat dosarul si a fost nevoie sa il dea la alt inspector care si acesta a refuzat sa-mi in consideratile actele si probele.A contat mai mult ca cei vinovati nu detin nici un act de propietate,nu au avut martorii .Pe ce baza sa facut aceea cercetare numai Dumnezeu stie.Cercetarea la fata locului sa facut dupa 2 ani timp in care gardul farimat si stilpi rupti sau deteriorat, urme in pamint sau urme ale vechiului gard nu se mai observau.Cind ma intrebat pe unde venea gardul domnul inspector i-am pus la dispozitie masuratoare primariei care arata ca din coltul casei la gard trebuia sa fie 0,90 cm.A spus ca nu are cum ,ca el nu vede urme.Dar sa fim sinceri dupa 2 ani ce urme sa mai gasesti.Asa ca din 0,90 cm am ajuns la 0,20 cm ,strasina mea pica la ei.Ce ma doare este ca atunci cind sa savirsit infractiunile politaiul din localitate nu a dorit sa vina deoarece respectivi erau prietenii cu primarul de atunci ,mi-a zis ca de ce sa vina ca nu are ce le face ca ei nu vor sa mai recunoasca un hotar ,eu nu am gindit atunci sa chem pe cei de la judet sau sa fac plingere mai departe ,si acum adevarul greu iese la iveala. La noi dreptatea este cu capul spart.Daca nu ai banii si relatii mori cu dreptatea in mina .La CEDO am inteles ca poti apela dupa caile toate de atac facute aici parca asa stiu si acolo trebuie banet ,nu sintem prea pricopsiti dar pina la urma din cauza coruptiei de la noi o sa ajungem si acolo.Dar sper ca nu totii magistratii si procurorii sint cuprinsii de fobia imbogatirii.Odata si odata totul se plateste.Toate cele bune si inca o data multumesc am ajuns sa regret ca sint romin .Ramine totusi speranta ca adevarul o sa iasa la iveala.
Dupa 3 ani mi sa comunicat ca e nevinovata .Atunci eu i-am dat de drag teren mi-am rupt singura gardul.
V-ati rupt singura gardul ?
Cine e proprietar pe teren?
Oricum ,constituirea ca parte civila puteati sa o faceti si in cursul urmaririi penale.Dar nu are niciun efect daca s-a dispus neinceperea urmaririi penale.
Singura cale care este si costisitoare, este actiunea civila.
flamingo a scris:

Nu sa citit Actul de sesizare fiind prima infatisare a intimatei respectiva o cerut aminare sa-si angajeze aparator, nici nu i sau comunicat motivele de ce este citata.


Nu este vorba despre niciun act de sesizare,este vorba despre o contestatie conf.art.178 c.pr.pen.,impotriva solutiei date de procuror.
Instanta a procedat corect,respingandu-va cererea deaoarece acesata era lipsita de obiect fata de natura cauzei supuse judecatii,care este o contestatie si nu solutionarea a unui proces penal in care solicitati despagubiri civile

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiilor procurorului ruxandra11 ruxandra11 Buna ziua, Unchiul meu a depus o plangere la procuratura impotriva parintilor mei pentru tulburare de posesie. In urma cercetarilor facute de de politie, ... (vezi toată discuția)
Recurs omul omul buna ziua.am fost cercetat penal oentru viol.am primit o amenda adminstrativa. partea vatamata a facut plangere impotriva rezolutiei,prim procurorul a ... (vezi toată discuția)
Non bis in idem ? studdent studdent Urmare a plangerii impotriva rezolutiei NUP, curtea de apel dispune procuraturii inceperea urmarii penale. Urmeaza iarasi o rezolutie NUP si plangerea ... (vezi toată discuția)