avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urgent, va rog!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urgent, va rog!

Bună ziua! Expun următoarea situație;A fost dezbătută taxa de succesiune după defunct. Am fost și am semnat actele, ca accept succesiunea. Ni s-a citit certificatul de moștenitor în care au fost prezentate anumite suprafețe de teren. La 3 zile dupa ce am semnat actele am fost anunțată ca exista datorii de 250.000 lei ( care nu au fost specificate în Certificatul de mostenitor pentru ca nu mi-au fost citite). Dacă renunț la terenuri renunț și la datorii? Am vreo șansă să scap să nu mai plătesc datoriile?
: În cazul în care nu am nicio șansă să scap de datorii și nu am bani să plătesc, cum se procedează?
Astăzi am aflat ca vor reface actele intrucat nu mai exista suprafețele inițiale în totalitate și ca o parte din ele au fost date.
Refacerea actelor înseamnă semnarea din nou a certificatului de moștenitor? Sau redactează un certificat suplimentar de moștenitor care îl adaugă la cel inițial?
Va dau un exemplu;
Mostenitor 1 : primește 10.000 mp²
Mostenitor 2: primește 7500m mp²
Mostenitor 3: primește 1000 mp².
Datoriile sunt de 250.000 lei.
Cam cât i-ar reveni din datorii primului Mostenitor? Cel cu cea mai mare suprafata de teren mostenita.
Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

In exemplu dat, cel cu 10000mp ar "mosteni" datorii de aproximativ 135000 lei.

Cel care primeste cota-parte cea mai mare din mostenire, primeste si cota-parte cea mai mare din datorii. Datoriile se impart exact cum sunt stabilite cotele-parti din mostenire.
Mulțumesc din suflet pentru ajutor! Sa fiți binecuvantat!
Ma puteți ajuta,va rog cu articolul și legea care dezbate acest subiect?
Potrivit art. 1155 C. civ.., „Moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce îi revine fiecăruia.

Alte discuții în legătură

Succesiune eX3nna1 eX3nna1 Buna ziua! Am dori sa deschidem o succesiune, insa suntem in situatia urmatoare: -decedatii (sot si sotie) au avut trei copii, unul dintre ei a murit, dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati cu indrumari. cum procedez ... Monica R Monica R Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu indrumari. Cum procedez pentru a deveni unic proprietar al imobilului si terenului aferent, mostenire dupa parinti, ... (vezi toată discuția)