avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea după părinți
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea după părinți

Buna ziua

As avea și eu o nelămurire privind ceea mai buna metoda că fratele soției mele doar de pe mamă să nu primească nimic sau in caz de ceva foarte puțina parte daca este nevoie

Avem o casa cu etaj făcută de mine împreună cu socrii mei,ei sunt actuali proprietari ai casei și noi avem certificat de moștenitor pe numele nostru
Întrebarea mea este pentru cine mă poate îndruma:
Care este cea mai valabilă soluție pentru a putea beneficia de casa când socrii nu o sa mai fie în viața pentru că din câte am înțeles în instanță el poate să își ceară cota parte din casa chiar daca nu a participat cu bani la construirea casei.Puteti sa îmi spuneți dacă poate sa ceară cota parte și după soțul mamei actual care nu este tatăl dansului?
Menționez că eu dețin dovezi de bani trimiși în România prin posta sau western de aproximativ 20000€ și casa este valorta acum la aproximativ 170000€ mare parte din bani pentru construcție au pus socrii mei pe mai multi ani dar din păcate nu s-au putut face act de construcție pe numele nostru dat fiind că terenul nu era pe numele nostru și ni s-au spus că este foarte scumpă sa facem vânzarea terenului atunci când am început pentru că aveam casa de 3 camera pe teren
Totodată fratele soției din partea mamei nu a participat niciodată la construcția casei și din partea mamei el a vandut și partea dânsei când a fost momentul la moștenirea de la fostul soț decedat și ea nu a primit nimic nu știu dacă a fost înștiințată sau nu de aceea vânzare,și din cate știu eu nici soția nu a fost înștiințată de moștenire o vânzarea acestei moșteniri din partea mamei cu fostul soț.Au trecut ceva ani așa că cred că partea asta nu se mai poate face nimic din păcate

Orice sugestie este binevenita,mai puțin vanzare cumpărare pentru că nu avem banii necesari pentru a plăti aceasta suma acum

Va mulțumesc

Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2025
Crisi365, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:16, 1 Aprilie 2025
Vedeti dumneavoastra Domnule avocat, in privinta succesiunii toate sunt bune si frumoase cind esti tinar si decesul este teoretic departe. Cind te apropii de virsta inaintata problemele parca arata altfel. De exemplu doi oameni barbat si femeie cu cite un copil din precedenta casatorie se casatoresc si nu mai fac alt copil. Presupunind ca sotul moare primul (caci in realitate vad mai multe femei vaduve decit barbati vaduvi), la succesiunea dupa acesta va mosteni copilul sotului si sotia acestuia la data decesului in procente stabilite de lege, deci o parte din bunurile proprii ale sotului vor merge la sotie. Apoi, cind moare si sotia, la mostenire vine doar copilul sotiei, nu si al sotului ca sa se restabileasca egalitatea intre ce au cistigat fiecare copil la final. Morala: sa mori al doilea pentru ca al tau copil sa fie avantajat. Scuze daca e offtopic Daca prima testamentul, totul era rezolvat.
Înțeleg partea cu moștenirea că așa se aplica în Romania,ceea ce nu înțeleg de ce nu există și legea care sa spuna că dacă nu ai o minimă grijă de părinți ramai pe afara,cum este cazul

Noi de cate ori a fost nevoie am ajutat și financiar și când am fost acasă cu ceea ce a fost nevoie

Am fost îndrumați să facem contract de întreținere,dar eu nu cred că rezolva nimic,așa că o să mergem pe testament și de acolo vedem ce o sa mai fie,oricum ei o să vadă ce vor să facă că din câte am înțeles vor se dezmoștenească băiatul la notar sau avocat în curând

Oricum nu o sa fie nimic de buna voie când o să vina sa ceara ceva,daca o sa vrea sa meargă la judecata treaba lui,dar eu unul de bunăvoie nu o sa ii dau nimic până nu îmi spune o ultimă instanță ca sa ii dau ceva,daca are bani de luptat prin tribunale o să vadă el
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Nu este deloc moral sa vina cu mana întinsă cupa ani și ani in care nu se interesează de nimic

Legea trebuie respectată,asta nu înseamnă că o să îi dăm ceva fara judecată, pentru că sunt de părere că este o lege anapoda care protejează pe oricine chiar daca nu își bate capul pentru părinți daca ai sau nu medicamente sau mâncare nevoie de ceva etc

ibn a scris:

Incercati sa va resemnati. Nu tot ce este legal este si moral. Daca copilul "pleaca de acasa" la 18 ani, poate sa nu mai treaca pe la parinti niciodata, si va mosteni parintele decedat. Asta e legea romaneasca, care trebuie respectata. Succes!

@alexandru surcel subadult!?!
De ce ar fi trebuit sa se intereseze?
Ați spus ca imobilul a fost construit de dvs cu soția (care e sora vitregă) si de mama lui, căsătorită cu alt bărbat, care nu ii e tată.
În ce sens sa se intereseze? Și ce credeți ca se rezolva prin testament?
Oricum va trebui dezbătută moștenirea după socri, și oricum, pe partea soacrei, testamentul este supus reductiunii.

Alte discuții în legătură

Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Succesiune feliciaion feliciaion buna ziua. va fac un rezumat la ceea ce vreau sa stiu. apartamentul in care lucuim este pe numele socruluicare din nefericire acum pe 6 februarie a decedat . ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme? dana07 dana07 Buna ziua. Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul ... (vezi toată discuția)