Buna ziua, sunt tatal biologic al unui copil de 1 an si 8 luni, nascut in afara casatoriei, si m-ar interesa sa aflu daca e posibil sa trec copilul si pe numele meu, in conditiile in care mama se opune vehement.
Mentionez ca imi vizitez fiul de mai bine de un an incoace, week end de week end, existand martori care sa confirme acest lucru, iar cu fiul meu am o relatie foarte buna.
Nu am sa intru in motivele refuzului mamei, e o poveste extrem de lunga, cert e ca aduce adesea in discutie posibilitatea ca eu sa nu mai am acces la copil, si nu as vrea pentru nimic in lume sa se intample acest lucru.
Am incercat sa gasesc singur raspuns pe forum, insa m-am pierdut in multimea de topic-uri si de termeni. :hm:
Actiune in recunoasterea paternitatii? :-/:-/:-/ #-o#-o#-o
Si ce-ar putea sa scrie omul in ea.!!! Ca s-a chemat in judecata pe el insusi, fiindu-i lene sa mearga la notarul din colt?
Domnul meu, recunoasterea copilului dvs. (spuneti ca e un copil din afara casatoriei) se poate face pe baza unei simple declaratii. (indiferent daca vrea sau nu vrea mama copilului s-o scrieti).
Apoi... (Legea actelor de stare civila)
Art. 45. - Înscrierea menţiunii de stabilire a filiaţiei pe actul de naştere şi, ..... se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoaştere întocmit potrivit legii sau a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. (Nota bene: hotararea asta s-ar pronunta daca mama ar fi cea care v-ar chema in judecata pentru stabilirea paternitatii).
În situaţia în care, ulterior, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă s-a încuviinţat purtarea numelui de familie al părintelui faţă de care s-a stabilit filiaţia, menţiunea se înscrie şi pe actele de naştere ale copiilor minori, iar în cazul copiilor majori, numai la cererea acestora.
E o nuanta aici pe care sper ca o sesizati intre: aparitia numelui dvs. la rubrica tata si purtarea de catre copil a numelui de familie al dvs. (acum purtandu-l pe al mamei).
Pasul 1 insemna ..cativa pasi ai dvs. pana la stare civila
Pasul 2 (incuviintarea purtarii numelui) presupune o actiune in instanta.
E o nuanta pe care, recunosc, nu m-ar fi dus capu' s-o sesizez.
Eu ma pot conforma si cu o simpla declaratie, daca in baza acesteia mi se asigura continuitatea relatiei cu copilul. Practic nici nu ma intereseaza mai mult. Numele meu nu are vreo semnificatie atat de importanta incat sa-mi doresc sa-l vad dus mai departe...
Imi doresc doar sa fiu prezent in viata fiului meu, independent de restrictiile mamei sau a amenintarilor cu o eventuala casatorie a ei, si automat, atribuirea rolului patern unui alt barbat.
in ceea ce priveste recunoasterea minorului de catre dvs., sfatul colegei romascanu este cel mai potrivit . ;)
dupa ce dati aceasta declaratie la sediul unui notar si se va proceda la efectuarea mentiunii pe certificatul minorului, puteti sesiza instanta cu actiunea prin care cereti stabilirea unui program de vizitare a minorului , sau chiar incredintarea acestuia spre crestere si educare.