avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul exagerat repartitor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul exagerat repartitor

buna ziua

ma adresez dvs. deoarece sunt convins ca voi gasi aici o opinie avizata in problema mea.

m-am mutat anul acesta intr-un bloc ai carui locatari beneficiaza de faimoasele repartitoare. nu voi incepe aici o discutie despre utilitatea lor, dar m-am izbit de o problema spinoasa la factura la intretinere.

daca pe luna decembrie, la prima citire a repartitoarelor, cuantumul intretinerii a fost in tonul general al scarii, in luna ianuarie, la a 2a citire, factura a explodat literalmente. si asta doar pe randul apartamentului meu din tabelul afisat la avizier.

cu alte cuvinte suma pe care ar trebui s-o platesc este de cu pana la 4 ori mai mare decat cele ale celorlalti locatari.

comparand costul energiei termice pe coloana verticala, deci la acelasi tip de apartamente, consumul meu a fost evaluat cu de pana la 4 ori mai mult decat celelalte.
diferenta pe etaj este si mai socanta. comparativ cu vecinii mei care au, e adevarat, o camera mai putin, consumul este cu pana la 12 ori mai mare. da, ati citit bine. eu am in jur de 800 ron, iar ei intre 72 si 88 ron.

acum sunt de acord ca nu am facut cine stie ce economie, desi caloriferele mele sunt pe nivelul 4 (la 3 fiind practic reci), la fel sunt de acord ca poate ei le-au mai inchis din motive de economie, dar diferentele sunt catastrofale.

trebuie sa fiti de acord cu mine ca este practic imposibil ca un apt locuit sa plateasca cu pana la de 12 ori mai putin la caldura decat un altul. in general pe scara, consumurile altor locatari fluctueaza intre de 7 si de 9 ori mai putin. unul singur se mai apropie de mine, pe undeva pe la 500 ron.

cam ce as putea sa fac in situatia aceasta pentru ca este evident ca situatia nu reflecta realitatea?
adica ce as putea sa fac pentru suma de 8 mil pe care ar trebui s-o platesc, caci pentru viitor stiu ce voi face - repartitoarele mele stau acum cuminti in dulap masurand caldura degajata de cele 3 tricouri din sertarul respectiv.
stiu ca nu e ceva de o moralitate inaltatoare, dar nu fac decat sa urmez exemplul celorlalti, pentru ca este evident ca aceasta manevra este comuna printre vecinii mei.

astept sfaturile dvs si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:51, 1 Martie 2010
multumesc pentru raspuns.
am inteles situatia ce a aparut la dvs. este similara cu a mea.
voi contacta firma care gestioneaza repartitoarele pentru a solicita lamuriri.

oricum in lunile anterioare (oct si nov) am platit intretinerea si deci si caldura aferenta, insa pornirea de la 0 nu cred ca este justificata. indiferent ca am fost sau nu acasa, ISTA ar fi trebuit sa aiba in baza de date citirile anterioare (aferente anului 2008-2009) si deci la buletinul lunar pe care il primesc de la ei ar fi trebuit mentionate indexurile existente.

practic la citirea din ianuarie (aferenta lunii decembrie) eu am platit tot ce s-a inregistrat pe repartitoare de la data montarii lor, oricare ar fi fost aceasta - oricum inainte de iarna anterioara.

dovada este ca in lunile ianuarie si februarie consumurile sunt semnificativ mai mici (jumatate si respectiv mai putin de jumatate), in conditiile in care nu am facut nici un fel de economie comparativ cu decembrie.
In luna octombrie si noiembrie ati platit estimat, cu siguranta mai putin decat ati consumat.
Pentru decembrie se citeste indexul pe 1 ianuarie, dupa ce repartitoarele se reseteaza si pe indexul fara litera devine 0 (zero).....dar consumul pe anul trecut - pe tot anul - se descarca in indicatorul cu litera "M".
Deci s-a facut diferenta intre ce arata repartitorul ca si consum pe tot anul trecut si ceea ce ati apucat sa platiti de-a lungul anului, rezultand o diferenta de valoare de 8 milioane.

In luna ianuarie vi s-a citit la 1 februarie...si dovada ca este corect calculul recunoasteti ca ati platit mai putin...iar de acum incolo, daca veti da citirea lunar veti observa ca lucrurile se aseaza in limite corecte.
............................
Regularizarea consumului anual se face in luna decembrie prin citirea repartitoarelor dupa 1 ianuarie pe indicatorul "M".
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
elga50, moderator
am reusit sa vorbesc cu cei de la ISTA.
mi-au spus ca repartitoarele se reseteaza singure in luna septembrie si ca intr-adevar consumul mare este aferent a 3 luni (2 fiind estimate).
am intrebat daca imi pot dovedi ca acestea chiar s-au resetat si mi-au spus ca da, persoana care face citirea imi poate da istoricul pe fiecare luna din memoria utilajului.
nu imi ramane decat sa verific aceasta parte si sa ma lamuresc definitiv.

tot nu imi este clar insa de ce la un calorifer am consum de 1337 unitati si la altul (in aceeasi camera si care a mers in acelasi regim de utilizare) am un consum de 667 de unitati. al treilea calorifer are 1131 unitati, deci oarecum in aceeasi nota cu primul.
Inseamna ca resetarea despre care eu spuneam ca se face la 1 ianuarie, la Dv. se petrece la inceputul sezonului de caldura. Principiul aste acelasi.

In privinta unitatilor de la calorifere, va referiti la ceea ce scrie in fisa de calcul sau la indexul caloriferului?
ma refer la indexul repartitorului care e acelasi cu cel trecut in foaia de calcul inainte de aplicarea coeficientilor.

Alte discuții în legătură

Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea? ricadinas ricadinas Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea tevilor si ati montat repartitorul martor pe parti comune. Daca nu ati facut ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)
Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)