avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... este posibil sa-si recunoasca copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

este posibil sa-si recunoasca copilul?

buna ziua, ma numesc Daniela, sant casatorita si am 2 copii, cea mai mica despre care este vorba in acest subiect, are 2 ani si 5 luni.
am avut o relatie inafara casatoriei despre care a aflat si sotul meu (de la mine) spunandui ca exista posibilitatea ca cea mica sa fie a amantului...ADI (amantul) stie ca exista posibilitatea ca cea micuta sa fie a lui.....acum el imi spune ca vrea sa mearga in instanta sa conteste testul de paternitate, va rog sa-mi spuneti ce sanse are ca el sa conteste acest test si daca are vreo sansa in instanta de a trece copilul pe numele lui, va multumesc
daca din test reiese ca este a sotului, pot cere daune morale si psihice?
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre soatul mamei, mama sau copil (a se avea in vedere Curtea Constitutionala Decizie nr. 349/2001 din 19/12/2001 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 240 din 10/04/2002).
Abia in urma acestei actiuni, daca se va dovedi ca sotul mamei nu este tatal copilului, amantul il va putea recunoaste.

daca din test reiese ca este a sotului, pot cere daune morale si psihice?


Cat priveste daunele morale si psihice pe care vreti sa le solicitati in situatia in care se va dovedi ca acel copil este al sotului..... dv fiind cea care ati creat toata aceasta stare de incertitudine, ati putea sa faceti benevol un test de paternitate pentru a clarifica situatia.
copilul e nascut in casatoria cu sotul si recunoscut de sot )chiar daca el stie ca exista posibilitatea sa nu fie a lui) sotul si eu ca mama nu dorim sa facem testul, sa inteleg ca el (amantul) nu poate cere testul in instanta?
Buna ziua. actiunea pe care se gandeste potentialul tata biologic se numeste actiune in contestarea recunoasterii de paternitate.Potrivit legii, recunoaşterea paternităţii care nu corespunde adevărului poate fi contestată de către orice persoană interesată. Dacă acţiunea în contestare se face de către mama copilului sau de însăşi copilul recunoscut sau de către descendenţii lui, dovada paternităţii o are autorul recunoaşterii sau moştenitorii săi.actiunea este imprescriptibila.
Conform legii, copilul născut în timpul căsătoriei şi care beneficiază de prezumţia de paternitate, nu poate avea ca tată un alt bărbat decât soţul mamei, dacă acesta din urmă nu a promovat o acţiune în tăgada paternităţii pentru a schimba filiaţia faţă de tată;termenul de prescriptie pentru aceasta actiune este de 3 ani de al nasterea copilului.
buna seara! daune morale si psihice as putea cere eu(amantul,asa cum sunt numit),daca se dovedeste ca nu e copilul meu,dat fiind ca inca de cind era insarcinata mi-a spus ca este copilul meu! in tot acest timp eu am trait si traiesc cu gindul ca este copilul meu,nepunind la socoteala ca mi-a implicat si familia inclusiv fetita mea de 5 ani care stie ca mai are o surioara!

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Testul de paternitate f_karoly f_karoly in cazul in care, s-a semnat de catre pretinsul tata un act prin care recunoaste paternitatea unui copil, in scopul de a fi trecut numele lui in certificatul ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)