avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trecerea pe numele mea a copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trecerea pe numele mea a copilului

Sunt recasatorit,iar sotia din casatoria anterioara are un copil de 12 ani aflat in crestere si educare,pentru care fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intret inere in cuantum de 40 lei. Cu toate acestea fostul sot se achita sporadic de aceasta obligatie. Doresc sa intreb ce pot face pentru a trece acest copil pe numele meu si al sotiei, ( el figureaza pe numele fostului sot ) ,ce acte trebuie intocmite si unde ma pot adresa. Doresc ca copilul sa-mi poarte numele avand in vedere ca peste 2 ani urmeaza a fi pus in legalitate cu C.I.
Cel mai recent răspuns: ContSters61818 , utilizator 18:26, 13 Martie 2010
cora2006 a scris:

Legea nr. 273/2004 prevede:
(2) Parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. ;)

buna seara,
mie mi se pare absurd paragraful asta, nici nu imi inchipuiam ca exista.
daca ai fost decazut din drepturile parintesti, decizie care se ia pentru motive bine intemeiate, nici nu ar trebui sa fie o solutie temporara si ca ai mai putea fi parinte vreodata copilului aceluia.
daca pe tine ca parinte nu te-a interesat deloc acel copil, poate ani de-a randul, sau si mai grav, i-ai facut copilului rau ,de ce acel copil sa nu aiba sansa sa fie copilul unui tata/mama bun/ buna, daca si copilul si adoptatorul isi doresc?
cum ramane cu interesul superior al minorului?
ca parinte, ai in primul rand obligatii fata de copil si apoi drepturi
cu stima



Da, aveti dreptate, este ilogic dar legal. ;)
Multumesc pentru informatii.Daca este absolut necesar acordul tatalui ,acesta nu cred ca doreste sa-l dea. Se mandreste ca ii poarta cineva numele,nu plateste decat sporadic cei 40 de lei cu titlul de pensie,in schimb cel care sufera este copilul.Astept alte sugestii si cai legale de solutionare. Dar dupa implinirea varstei de 14 ani copilul nu poate alege ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
DIA63, utilizator
DIA63 a scris:

Dar dupa implinirea varstei de 14 ani copilul nu poate alege ?


Nu. Doar la majorat poate decide singur.
Daca tot lucrati la evidenta persoanelor vedeti ce va recomanda colegii de la starea civila referitor la schimbarea numelui pe cale administrativa. Din pacate pana implineste copilul 18 ani trebuie consimtamantul tatalui natural. Dupa 18 ani se poate fara consimtamantul tatalui. Cu infierea e mai complicat, nu stiti cum o sa se comporte copilul in viitor, daca il veti infia va avea aceleasi drepturi ca si copiii dvs. naturali, s-ar putea ca la un moment dat sa nu va convina situatia... Desi ar putea exista si posibilitatea sa fie un copil exceptional, poate cu mai multa atentie si grija fata de dvs decat copiii proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiat copil silviu35 silviu35 O femeie e in divort sotul ei a fost internat la spital cu capul,ea are 2 copii o fata si un baiat vreau sa ia-u unul pe numele meu ea e de acord ca sa ne ... (vezi toată discuția)
Adoptie minor numai ca mama Celicia Celicia BUNA ZIUA, Sunt casatorita si totul meu are o fetita din prima casatorie. Tutela este a tatalui, mama platind doar pensia alimentara.Deoarece mama ei nu are ... (vezi toată discuția)
Buna seara! schimbare nume minor Alexcon93 Alexcon93 Am o problema mai dificila de rezolvat.As dori sa trec copilul prietenei mele cu care sunt in concubinaj pe numele meu sau cel putin sa apar la numele de tata ... (vezi toată discuția)