avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura ianuarie,nir februarie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura ianuarie,nir februarie

daca factura e in ianuarie si nir in februarie cum se inreg.in contabilitate?#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 17:05, 21 Februarie 2010
Exigibilitatea tva este in ianuarie...cand primesc factura. In februare este deja tarziu... Si din moment ce am instrumentele contabile sa inregistrez in perioada care trebuie...(clasa 32)..
Eu asa vad problema...nu va contrazic.
Ce intelegeti dv. prin receptie : NIR-ul ce evidentiaza in plus fata de factura ?

Daca este vorba , spre exemplu comert cu amanuntul, atunci in contabilitate inregistrati factura normal (371 & 4426 = 401) in ziua cand a fost emisa.
Partea din NIR prin care se evidentiaza preluarea in gestiune la preturile de vanzare cu amanuntul (371 = 378 & 4428) se inregistreaza in contabilitate la data NIR-ului.

Cat priveste grupa 32 - ea se intituleaza "in curs de aprovizionare". Ori noi avem "in curs de receptie". Situatia NU este mentionata ca atare in planul de conturi deoarece nu receptionarea marfii este cea care conteaza in raporturile dintre terti, ci primirea marfii. A semnat cineva de primire pe factura, nu ? Daca da, inseamna ca marfa este primita de societate la data semnaturii.
Daca data semnaturii este in ianuarie, o inregistrati in ianuarie. Daca data semnaturii de primire este in februarie, o inregistrati in februarie. Si (citandu-l pe dl Manea) "La sfarsitul lunii ianuarie nu stiati de existenta acestei facturi, deci nu aveti de ce s-o contabilizati atunci."

Daca situatia data o incadram la "stocuri in curs de receptie" ce intelegeti dvs prin stocuri "in curs de aprovizionare"? #-o
Stocuri in curs de aprovizionare - conform planului de conturi general :
"Cu ajutorul conturilor din această grupă se ţine evidenţa stocurilor cumpărate, pentru care s-au transferat riscurile şi beneficiile aferente, dar care, la finele perioadei de raportare, sunt în curs de aprovizionare. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire tva alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Buna ziua , Am o problema, sunt incepatoare in ceea ce priveste contabilitatea , si am o nelamurire.... #-o Am o factura , in care s-au stornat niste ... (vezi toată discuția)
Plata fara factura nicolpa nicolpa Facturile de la electrica nu le-am primit de aproape un an de zile.S-a facut plata fara a avea factura .Cum inregistrez in contabilitate aceasta plata? (vezi toată discuția)
Inregistrare aviz expeditie tincuta30 tincuta30 Cum se poate inregistra in gestiune/ contabilitate achizitia de materiale in baza avizelor de expeditie, in conditiile in care pe acestea nu sunt trecute ... (vezi toată discuția)