Sunt divortata din anul 2008 ,am un baietel de 10 ani cu domiciliul stabil in alt oras decit al fostului sot. Prin hotarirea judecatoreasca definitiva si irevocabila copilul imi este incredintat mie. O sa ma recasatoresc in curind cu un cetatean strain si as dori sa stiu ce acte imi trebuie pentru a schimba domiciliul copilului in alta tara fara a avea probleme din partea fostului sot chiar daca acesta nu isi exercita dreptul la vizita fara a avea ingradiri din partea mea .Isi viziteaza copilul de 2 ori pe an , de fapt mai bine spus 2 zile pe an , dar cu toate acestea imi spune ca nu este de acord cu schimbarea domiciliului minorului. Ce as putea sa fac in acest caz? multumesc anticipat
Buna ziua,
In primul rind doresc sa va multumesc pentru raspuns . In al doilea rind vreau sa mentionez faptul ca nu am ascuns acest lucru fostul sot deoarece m-am gindit ca nu este corect fata de copilul meu sa ii ingradesc relatia cu tatal lui. Ba chiar am incercat sa ajung cu el la o intelegere, spunindu-i ca vacantele scolare le va putea petrece cu fiul sau , lucru care poate sa se intimple si acum dar nu se intimpla din partea lui .Asa ca m-am trezit cu amenintari de genul: iti fac plingere penala, deschid proces pt custodia copilului.Doresc sa mentionez ca fiul meu nu doreste sa se stabileasca la tatal lui.In tara in care doresc sa ma mut lucrurile nu merg usor, procesul este de durata pt ca dr.de sedere il obtin prin casatorie , dar ca sa il pot aduce pe fiul meu trebuie sa am si drept de lucru ca sa pot sa fac dovada ca avem cu ce sa ne intretinem ,ca nu vom sta pe banii statului.Din aceasta cauza eu a trebuit sa ma mut mai repede aici iar fiul meu a ramas in tara cu parintii mei. Nu e usor sa faci naveta 1400 de km aproape lunar dar asta e.Pina voi obtine toate actele va mai dura . De aici apar toate problemele.E greu dar merita sa lupt pt viitorul copilului meu. Spun asta deoarece fiul meu are o inteligenta peste medie , lucru care a fost certificat de oameni licentiati.In speranta ca nu am plictisit va multumesc anticipat pt raspuns.
Chiar daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare a minorului, ar trebui sa aveti in vedere faptul ca in materie de incredintarea minorului si de stabilire a pensiei de intretinere, hotararile nu beneficiaza de autoritatea de lucru judecat. De aceea legiuitorul a prevazut ca, in situatia schimbarii imprejurarilor care au stat la baza incredintarii / stabilirii pensiei, instanta sa poata modifica masurile luate.
Ca o completare la aceste dispozitii, legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede:
Art. 18 Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.
Buna ziua,
Da, aveti dreptate dar chiar si in cazul deschiderii unei actiuni in instanta aceasta trebuie justificata , pt ca ma gindesc ca asa poate sa deschida actiune in fiecare an. As dori sa mentionez inca un lucru pe care eu il vad ca ca fiind important in acesta actiune: copilul meu nu doreste sa mearga la tatal lui si banuiesc ca va fi intrebat avind peste 10 ani. Mie ca parinte caruia i s-a incredintat copilul, nu are cu ce sa ma invinuiasca, nu mi-am parasit copilul chiar daca momentan locuiesc in alta tara . Imi vizitez copilul in mod constant, nu trec doua luni fara sa ma intorc in tara si mai mult de atit vorbim in fiecare zi pe internet. Chiar mai mult, unele din temele de la scoala daca se poate spune asa , le facem impreuna pe internet.Nu stiu in ce masura acest lucru este valabil in instanta dar totusi este o forma de comunicare care poate fi dovedita . Eu nu am ingradit niciodata dreptul de vizita al fostului sot ,dar acesta NU la folosit.Ce pretentii are un tata care isi viziteaza copilul de doua ori pe an si atunci citeva ore .? e corect?
As dori sa mai mentionez un lucru . Eu nu sunt plecata din tara de ani de zile ci doar de aprox un an , timp in care vacantele scolare si sarbatorile legale le-am petrecut impreuna cu copilul meu si mai mult de atit nu trec doua luni fara sa ma intorc in tara. multumesc