As vrea sa specific de la inceput,ca nu stiu nimic despre legile in vigoare,sau demersul al acestor situatii.Mi sa intocmit dosar penal pentru alcool la volan.Care ar putea fi sentinta in cazul meu:Conducerea autovehiculului pe drum public sub influenta alcoolului,alcoolemia 1.85 la proba biologica.Nu am antecedente penale,nu am provocat nici un eveniment rutier intretimp,nu m-am opus la nici o cerere al politiei(suflare in fiola,acte...),am fost politicos(ma gandesc ca asta nu prea conteaza).Sunt citat pe data de 28.11.2006,am un avocat,dar de la el nu am aflat nimic.Sentiintele de care am auzit eu:-puscarie cu suspendare,amenda administrativa(sau penala),puscarie:((.Cei care sunt in tema in legatura cu problema mea,va rog ajutati-ma.VA MULTUMESC DIN SUFLET.
Daca s-a intamplat dupa 1 februarie, art 336 din c.p. prevede si pedepseste fapta dvs, ca noutate determinarea concentratiei de alcool in sange relevanta pentru retinerea infractiunii se va face la momentul prelevarii, nu se va mai putea solicita calcul retroactiv, oricum din datele prezentate o sa aveti alcoolemia superioara limitei de 0,80 g/l alcool pur in sange.
ART. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
astept si eu un raspuns la postarea mea va rog de la un avocat care stie ce se intampla exact cu noul cod penal. ( am si eu o intrebare importanta pt mine. am fost condamnat acum un an cu suspendare 5 luni si 2,5 luni de incercare.intrebarea este: in urma noului cod penal pot cere anularea sentintei sau prescrierea sau cum se zice ca nu stiu daca a trecut un an de la sentinta definitiva ? si cum se procedeaza daca exista asa ceva. va multumesc)
- Daca X a comis o infractiune ( baut la volan alcool in sange 1,19% si 1,08%) in luna decembrie a anului trecut, se va aplica legea penala noua, in care exista si posibilitatea de a cere amenda penala? se poate merge pe recunoasterea vinei (in fata instantei, cand dosarul va fi trimis), sa scada din limitele pedepsei si sa se ceara ca masura amenda?
- Daca anterior acestei fapte (cu vreo 18 luni in urma), de mai sus, aceiasi persoana X, a comis o infractiune de loviri si alte violente, acesta este trimis in judecata, iar in curand se va pronunta instanta (maxim cateva luni, oricum dosarul pentru alcool nu va ajunge inca la primul termen), ce se va intampla coroborat si cu cazul de mai sus? se vor contopi pedepsele? Daca va primi o pedeapsa cu suspendare in cazul cu loviri si alta cu suspendare ulterior in cel de sus, se vor transforma in executare?
Va multumesc.
P.S. stiu ca partea a doua e un pic off-topic si imi cer scuze.
Amenda penala nu rezolva anularea permisului, amenda penala se putea dispune si pe legea veche, daca se mergea pe recunoastere si se retineau si circumstante atenuante. Faptele sunt in concurs, nu este obligatoriu sa se transforme in pedeapsa cu executare.
Permis de conducere
0prisH
Buna seara! Am avut un moment de inconstienta in care m-am urcat baut la volan pe data de 24.07.2016 cu o alcoolemie in aerul expirat de 0.59 ml/l . Politia ... (vezi toată discuția)