avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?

As vrea sa specific de la inceput,ca nu stiu nimic despre legile in vigoare,sau demersul al acestor situatii.Mi sa intocmit dosar penal pentru alcool la volan.Care ar putea fi sentinta in cazul meu:Conducerea autovehiculului pe drum public sub influenta alcoolului,alcoolemia 1.85 la proba biologica.Nu am antecedente penale,nu am provocat nici un eveniment rutier intretimp,nu m-am opus la nici o cerere al politiei(suflare in fiola,acte...),am fost politicos(ma gandesc ca asta nu prea conteaza).Sunt citat pe data de 28.11.2006,am un avocat,dar de la el nu am aflat nimic.Sentiintele de care am auzit eu:-puscarie cu suspendare,amenda administrativa(sau penala),puscarie:((.Cei care sunt in tema in legatura cu problema mea,va rog ajutati-ma.VA MULTUMESC DIN SUFLET.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Pinduur, utilizator
Evident, am explicat acest aspect pe larg in topicul pe care v-am recomandat mai sus sa-l lecturati.
Acolo am indicat si disp art 559 din noul cod de proc.pen. pe care il reiau aici:
Punerea în executare a amenzii penale
(1) Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.
(2) Când cel condamnat se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.

Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
defapt ti-a fost prelevata o singura proba :). stai bland, nu e stres nu mai e asa rau la puscarie cum se spune.
INCONSTIENTAUCIDE a scris:

Buna ziua . am primit aceasta condamnare . Am o intrebare . Am interdictie de a mai da de permis 6 luni ori 12 ?! Solutia pe scurt: În baza art. 336 alin 1 Cp cu aplic art. 375 şi art. 396 alin 10 Cpp şi art. 5 Cp condamnă pe inculpatul X, la pedeapsa amenzii în cuantum de 6000 lei (40 lei X 150 zile-amendă). În baza art. 66 alin. (1) lit. a şi b C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, care se va executa în conformitate cu prevederile art. 68 alin 1 lit. a Cp. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 63 alin 1 şi 3 Cp. În temeiul art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi,

ce doamne iarta-ma ai facut de ai primit 6000 lei amenda ? se practica semenea amenzi mai nou ? sau a dansul a scapat doar cu amanda si interzicea dreptului de a mai conduce timp de 6 luni ? Sunt putin confuz pentru ca stiam ca nu se mai dau amenzi penale si in cazul in care este condamnat nu mai primesti si amenda .

@AndrasM:
ART. 336 C.P.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Amenda penala inseamna condamnare si permisul se anuleaza.
ART. 61*) C.P.
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
#M3
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
#B

(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).
#CIN
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Buna ziua. Doresc sa incep prin a spune ca sunt 100% constient ca am comis cea mai mare greseala din viata mea urcandu-ma la volan dupa ce am baut alcool.
Vreau sa sfatuiesc pe oricine citeste aceste randuri, sa NU se urce la volan INDIFERENT de situatie, INDIFERENT ca a baut o bere sau 8 pahare de vin. Eu ma consider norocos ca sunt intreg, nu am facut vreun accident sa omor sau sa ranesc pe cineva, sa raman paralizat, fara vreun picior sau fara vedere. La asta ganditi-va si nu conduceti dupa ce beti alcool !!!!!

Povestea mea pe scurt. Am fost oprit de radar in localitate cu 79km/h unde limita legala era 50km/h, am fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 53 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Apoi dupa intocmirea pv radar si luarea permisului cu dovada fara valabilitate ceea ce este si normal ca aveam 53mg/l , am fost la recoltarea probelor biologice. Au fost recoltate doua probe la interval de o ora. Am cooperat cu politistii, stiam si realizam ca am facut o greseala imensa conducand, eram lucid, am facut tot ceea ce trebuia facut, examen medical cu mers cu spatele, urmarit pixul cu ochii, stat drept cu ochii inchisi, etc.. Acest test l-am facut dupa recoltarea celei de-a doua probe. Nu am baut apa deloc, desi am aflat apoi ca trebuia sa beau cat mai multa apa posibil si inainte de prima si intre probe.

Inca o data pt cei ce citesc, trebuie sa stie ca INDIRERENT ce situatie ar avea nu trebuie sa se suie la volan. Eu acum nu dorm noptile gandindu-ma la ce se putea intampla si regret momentul ala in care am luat cheile in mana.

Intrebarile mele sunt:
La ce sa ma astept ?
Pot scapa doar cu amenda penala ?
Pot ajunge dupa gratii ?
Care este cel mai rau lucru care se poate intampla ?

Mentionez ca nu am nici un punct pe carnet, ultima amenda acum 5 ani radar si permisul suspendat doar o data pentru radar. Cu alcoolul nu ma impac in general. Stiu ca nimeni nu va crede, insa este prima oara cand m-am suit la volan baut. Este taxiul prea ieftin pentru a iti risca viata ta sau pe a altora complet inutil si nejustificat !!!
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2015
greseala-vietii, utilizator

Alte discuții în legătură

Condus fara permis in stare de ebrietate! perspikce perspikce Buna ziua ,am cateva intrebari..legate de problema mea ..Am condus beat acum 2 seri si am fost tras pe dreapta.. in masina mai erau 2 persoane...1 era si ea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere 0prisH 0prisH Buna seara! Am avut un moment de inconstienta in care m-am urcat baut la volan pe data de 24.07.2016 cu o alcoolemie in aerul expirat de 0.59 ml/l . Politia ... (vezi toată discuția)
Accident andreyutzu22 andreyutzu22 Am si eu o problema...am patit in octombrie un accident...o tamponare intr-un parapet....nu au fost victime...problema este ca eram sub influenta ... (vezi toată discuția)