avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva?

Buna ziua,am si eu o intrebare daca din 32 de angajati 27 sunt trimisi in somaj pentru ca societatea nu are clienti (pana la 1 aprilie-cand redeschide si are contracte) se numeste concediere colectiva?
Se aplica art.78 si 82 din CCM pe ramura?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters128609 , utilizator 07:57, 1 Martie 2010
Inca ceva de lamurit,daca angajatorul a inchis cartile de munca,pe rand,in functie de cum am terminat fiecare CO,atunci nu este obligat sa mai plateasca salariu compensator?
Decizia de concediere,nu trebuia facuta in scris si adusa noua la cunostinta si semnata de noi?Putem face ceva in acest sens,impotriva angajatorului?
Multumesc din nou!
1. CIM inceteaza cu art.65 din Codul muncii si in cazul concedierii individuale si in cazul concedierii colective.
2. Am evocat art. 68(1) pentru a va demonstra ca este vorba de o concediere colectiva.
3. Drepturile prevazute in CCM aplicabil se platesc in ambele cazuri de concediere.
4. Fiind concediere colectiva, daca intr-o perioada de 9 luni de la concediere se reia activitatea, se aplica art.72 din Codul muncii si art.82 din CCMUNN.
5. Nu conteaza daca concedierile nu s-au facut in aceeasi zi. Drepturile prevazute de CCM aplicabil se platesc fiecarui salariat concediat.
Multumesc foarte mult pentru clarificari.Nu vreau sa abuzez de bunavointa d-voastra insa daca noi nu am primit decizia de concediere,sa o citim,semnam sau poate chiar contestam in termen de 30 zile,conf CCM,putem face ceva impotriva angajatorului?Stiu ca decizia,trebuie sa fie in forma scrisa,nu verbala cum a fost la noi si semnata de angajat inainte sa fie dusa la ITM.Noi am primit cartile de munca inchise si am observat ca este inscris acolo nr.deciziei,deci ea a fost predata la ITM.
Multumesc inca o data!
1. Puteti sa contestati decizia de concediere in 30 de zile dupa ce ati luat la cunostinta de ea (cand ati semnat de primirea ei).
2. Daca nu v-a dat-o angajatorul, puteti merge la ITM sa cereti o copie si sa reclamati ca nu ati primit un exemplar din decizie.
Va multumesc,o seara buna!

Alte discuții în legătură

Concediere superbus superbus Buna ziua. Recent am primt decizia de incetare a contractului de munca care suna cam asa : \\\"Incepand cu data de 23.03.2009 salariatul......... ... (vezi toată discuția)
Masuri legale ContSters128609 ContSters128609 \" Fiind concediere colectiva, daca intr-o perioada de 9 luni de la concediere se reia activitatea, se aplica art.72 din Codul muncii si art.82 din CCMUNN. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)