avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Au drept la mostenire descendentii verilor primari?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Au drept la mostenire descendentii verilor primari?

Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, iar altii au decedat, lasand in urma descendenti directi? Vor mostenii doar verii aflati in viata sau si descendentii directi ai verilor decedati? Si in ce proportie, avand in vedere ca verii respectivi descind din surori diferite ale mamei defunctei, una dintre aceste surori lasand in urma trei ramuri de descendenti directi, iar cealalta doar doua ramuri? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: 2344 , utilizator 17:27, 12 Noiembrie 2017
Valentin, m-ai facut sa deschid Codul civil sa vaz unde mai e valabila minunea de care nu stiam, pana in spita a 12-a... ca in cartile cu Harap-Alb!
Art. 676. - Rudele succed pana la al doisprezecelea grad inclusiv.
1. A se vedea Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, art. 6, care face trimitere la art. 4 al Legii din 28 iulie 1928 privind impozitul progresiv pe succesiuni, prin care s-a modificat art. 676 Cod civil in sensul restrangerii cercului rudelor chemate la mostenire pana la gradul IV inclusiv.
2. Potrivit Legii nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor art. 1, lit. e, in lipsa rudelor pana la gradul al IV-lea inclusiv, sotul supravietuitor mosteneste intreaga avere.

Duoa ce am ramas inca o data multumita de programul meu legislativ, imi vad inca o data de comentarii: pana in grad 4!

Verii nu sunt tocmai descendentii din frati si surori? Eu asa imi calculasem odata, ca si verii pot veni prin reprezentare, nu numai in nume propriu...
Recunosc insa, vorbesc numai din amintiri.
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Verii nu sunt tocmai descendentii din frati si surori?


:acute:

E adevarat ca eu si verisoara mea suntem descendente ale mamelor noastre si ca mamele astea sunt surori intre ele.

Dar...
Cand spunem ca reprezentarea este admisa in privinta descendentilor din frati si surori ne referim la fratii si surorile ...MORTULUI. (si Slava Domnului, dar eu mai cuget ... inca :D).

copilul fratelui mortului = nepot de frate al mortului
copilul copilului fratelui mortului = stranepot de frate al mortului.

Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
romascanu, moderator
=D> Da, cam asa ceva gandeam si eu, doar ca eram cu neuronul in pauza...
Ma gandeam la verii descendentilor, nu ai mortului!! :)) Dar asta nici n-are descendenti...
Am facut ghiveci, ignorati!
:">
Referitor la "art. 4 al Legii din 28 iulie 1928 privind impozitul progresiv pe succesiuni", ati putea preciza, va rog, ce cuprinde acest articol? Mai precis, detine cineva textul? Multumesc.
Prin intermediul acetui articol a fost restrans dreptul de mostenire al rudelor colaterale , pana la gradul IV inclusiv.

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Descendentii verilor primari au drept sa vina la mostenire ? camelia.velicu camelia.velicu Descendentii verilor primari au drept sa vina la mostenire ? In fapt,pentru o succesiune la care nu exista decat mostenitori de grad IV , adica veri primari , ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune. ce grad de rudenie este între mine și vărul de-al doilea al tatălui meu? Salut2060Salut Salut2060Salut Ce grad de rudenie exista intre mine si varul de al 2-lea al tatalui meu? Am intrebat diversi avocati si notari si raspunsurile difera. Unii dintre acestia ... (vezi toată discuția)