avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... unificare profesii liberale
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

unificare profesii liberale

Ce mai stiti despre posibila si dorita unificare a profesiilor, adica de intrrarea cons jur in randul avocatilor?
Lipsa de solidaritate si dezinteresul se manifesta si in randul consilierilor juridici, nu doar al corpului de conducere..a se vedea faptul ca petitia [ link extern ]
nu a strans decat vreo trei sute de semnaturi, mai putin decat unele petitii cu denumiri si obiective trasnite...pacat, se incerca, astfel, sa se dea o sansa si celor care nu au 10 ani vechime sau titlul de doctor si care, in aceste vremuri, limitati fiind de un CIM, sunt amenintati de spectrul somajului...
despre cum "gandesc" unii
" 1. Reglementarea legală privitoare la profesia de avocat cuprinde dispoziţii discriminatorii relative la profesia de consilier juridic ?

Sesizarea Colegiului Consilierilor Juridici Satu Mare ridică o falsă problemă cu privire la caracterul discriminatoriu al profesiei de consilier juridic în raport cu cea de avocat.
Activitatea celor două profesii se desfăşoară în baza legilor proprii de organizare şi funcţionare care stabilesc în mod concret şi precis competenţa fiecărei profesii în parte. Activităţile pe care au dreptul să le desfăşoare avocaţii diferă, cum este şi normal, de cele ce pot fi făcute de consilierii juridici. Această diferenţiere, stabilită prin legile organice ale celor două profesii este privită de autorii sesizării ca fiind o discriminare. Sfera activităţilor desfăşurate de cele două profesii nu este identică, fiindcă dacă ar fi identică nu ar trebui să existe două categorii distincte de jurişti – avocaţi şi consilieri juridici.
Sfera activităţilor ce pot fi desfăşurate de cele două profesii a fost pe larg dezbătută şi cu ocazia adoptării celor două legi organice de organizare şi funcţionare a profesiei de avocat şi a celei de consilier juridic, acte normative care stabilesc imperativ competenţa avocaţilor şi cea a consilierilor juridici.
Problema competenţei celor două profesii este o problemă de ordin legislativ ce nu poate fi soluţionată de instanţele judecătoreşti sau alte instituţii ori autorităţi ale statului. Ea aparţine exclusiv organelor legislative.
Profesia de consilier juridic nu este o profesie liberală întrucât consilierul juridic se află în serviciul unei autorităţi sau instituţii publice ori a unei persoane juridice cu care are raporturi juridice de muncă. El apără drepturile şi interesele legitime numai ale acestor instituţii şi autorităţi publice în a căror serviciu se află precum şi al persoanelor juridice cu care se află în raporturi de muncă. A extinde sfera de activitate a consilierilor juridice şi la alte persoane juridice decât cele în serviciul cărora se află ori cu care au încheiate contracte de muncă ar însemna să li se recunoască calitatea de avocaţi. Cu alte cuvinte consilierii juridici ar fi în acelaşi timp şi salariaţi şi liber profesionişti, ceea ce este de neconceput.
Existenţa în Legea nr. 514/2003 a unor texte (art. 12, 14, 23) care fac trimitere la dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 51 /1995 care urmează să se aplice în mod corespunzător şi consilierilor juridici nu este de natură a duce la identificarea celor două profesii, ele fiind şi trebuind să fie distincte, înainte de toate, prin obiectul activităţii lor. Astfel, nu este posibil ca aceeaşi activitate să fie desfăşurată şi de avocaţi şi de consilierii juridici, situaţie în care nu ar mai fi necesară existenţa a două profesii, ci numai a uneia dintre acestea.
Dacă activitatea desfăşurată de consilierii juridici şi avocaţi în privinţa reprezentării şi consultanţei juridice este oarecum asemănătoare, ea diferă totuşi, sub aspectul celor ce beneficiază de serviciile celor două profesii, criteriu fundamental în delimitarea acestora. Într-adevăr, în timp ce de serviciile avocaţilor beneficiază toate persoanele fizice şi juridice, de serviciile consilierilor beneficiază numai instituţiile şi autorităţile publice în serviciul cărora se află, precum şi persoanele juridice cu care au raporturi de muncă. Fiind în serviciul unei anumite persoane juridice este firesc ca problema păstrării secretului profesional de către consilierii juridici să se pună diferit faţă de avocaţi. Consilierul juridic face parte din persoana juridică pe care o reprezintă în justiţie şi indiferent că reprezentarea este făcută în procese civile sau penale, toate înscrisurile, inclusiv acţiunile, apelurile şi recursurile sunt întocmite de consilierul juridic, probele sunt propuse tot de el şi administrate sub controlul său, aşa că păstrarea secretului profesional în astfel de situaţii nici nu se poate pune.
Cauza fundamentală pentru care s-a născut această falsă problemă este formulată în termeni expreşi în finalul sesizării în care se arată că „onorariul achitat avocatului pentru o singură cauză depăşeşte cu mult salariul consilierului juridic pentru o lună”. În aceste condiţii, avocatura fiind o profesie liberală iar consilierii juridici fiind şi ei „absolvenţi ai facultăţii de drept”, nimeni nu-i împiedică să aleagă profesia de avocat şi să acceadă la aceasta, în condiţiile legii. "
juridicx a scris:

despre cum "gandesc" unii
" 1. Reglementarea legală privitoare la profesia de avocat cuprinde dispoziţii discriminatorii relative la profesia de consilier juridic ?

Astfel, nu este posibil ca aceeaşi activitate să fie desfăşurată şi de avocaţi şi de consilierii juridici, situaţie în care nu ar mai fi necesară existenţa a două profesii, ci numai a uneia dintre acestea.
Dacă activitatea desfăşurată de consilierii juridici şi avocaţi în privinţa reprezentării şi consultanţei juridice este oarecum asemănătoare, ea diferă totuşi, sub aspectul celor ce beneficiază de serviciile celor două profesii, criteriu fundamental în delimitarea acestora. Într-adevăr, în timp ce de serviciile avocaţilor beneficiază toate persoanele fizice şi juridice, de serviciile consilierilor beneficiază numai instituţiile şi autorităţile publice în serviciul cărora se află, precum şi persoanele juridice cu care au raporturi de muncă.


Pai, mi se pare mie, sau sunteti usor inconsecvent in observatii?!:-/ Afirmati mai intai ca "nu este posibil ca aceeaşi activitate să fie desfăşurată şi de avocaţi şi de consilierii juridici, situaţie în care nu ar mai fi necesară existenţa a două profesii, ci numai a uneia dintre acestea" si reveniti, in interiorul aceluiasi fir logic cu afirmatia "ea diferă totuşi, sub aspectul celor ce beneficiază de serviciile celor două profesii, criteriu fundamental în delimitarea acestora", afirmind si negind, in acelasi timp :O ca profesiile sunt diferite si se aseamana. Ceea ce ar putea fi adevarat si chiar este, daca nu ati inceta sa observati ca principiul echitatii si mai ales cel al delimitarii celor doua profesii, pe care de fapt va bizuiti rationamentul, ar fi respectate numai daca activitatea avocatului s-ar limita la persoanele fizice, iar cea a consilierului juridic la la persoanele juridice! Ori, de acord fiind cu logica intrebarii "de ce ar mai fi nevoie de doua profesii juridice?", tocmai raspunsul la aceasta intrebare doreste sa-l aduca unificarea profesiilor juridice de avocat si consilier juridic, insa in mod echitabil pentru ambele profesii, iar nu avantajos numai pentru una din ele.
Pentru ca, asa cum stau lucrurile acum, facind o comparatie voit simplista, tocmai pentru intelegerea tuturor, este ca si cum am avea intre doi vecini un gard de delimitare, peste care insa, unul din cei doi poate trece oricind, iar celalalt niciodata! Pai asta-i printipiu neicusorule puicusorule?!?B-) :stunned: Si daca este, de ce fel? Al aluia cu "noi vrem egalitate, dar nu pentru catei!"
Pe scurt, sunt absolut de acord fie cu necesitatea delimitarii clare a celor doua profesii, fie cu necesitatea unificarii echitabile a acestora, prin crearea unei unice profesii liberale, in interiorul careia sa intre toti cei ce sunt fie consilieri juridici, fie avocati, sub indiferent ce denumire (atributiile si competentele fiind importante, iar nu denumirea), cu dreptul de a alege exclusiv in care dintre cele doua forme vor profesa, precum si momentul cand vor sa treaca, la fel de exclusiv, in varianta alternativa!
Aceasta fiind de fapt esenta problemei unificarii profesiilor de avocat si consilier juridic. Care cu siguranta ar fi benefica si care functioneaza in multe alte tari.
:bow:
Eu sustin unificarea profesiilor, cu dezamagirea, insa, ca interesele materiale nu o vor permite prea curand.
Opiniile nu imi apartin, sunt continute de un document UNBR. am sa redau si link-ul
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
juridicx, utilizator
Se vede cui apartin, punctul de vedere fiind relevant!:D
Cu toate acestea, politica hegemonica in materie de legiferare o are numai parlamentul, iar datoria elaborarii unei legi coerente, unitare, echitabile si corecte revine celor doua categorii profesionale si in ultima instanta tot forului legislativ.
Cei ce au interesul cel mai mare, vor face intotdeauna si efortul cel mai mare in sustinerea acestuia. Cel putin asa ar fi normal...:) :bow:
Cu stima tuturor,
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
ContSters36411, utilizator

Alte discuții în legătură

Proiect modificare lege consilieri juridici Mihaiela  Teodora Popa Mihaiela Teodora Popa Ce parere aveti de noua propunere legislativa privind incadrarea in profesia de consilier juridic reglementata de legea 514, doar a cons. jur. ce lucreaza la ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)