avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... unificare profesii liberale
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

unificare profesii liberale

Ce mai stiti despre posibila si dorita unificare a profesiilor, adica de intrrarea cons jur in randul avocatilor?
Gabriela are dreptate.
In ceea ce priveste intrebarea ta aemilius raspunsul nu este simplu. Insa eu as spune ca noi consilierii juridici trebuie sa ne pregatim profesional in mod continuu astfel incat sa incercam sa fim mai buni decat avocatii. Doar astfel vom avea sanse; doar cand vom fi perceputi ca un corp profesional puternic si bine pregatit. Atunci vom fi respectati. De atunci incolo incepe lupta. Din pacate noi nici macar nu ne-am asezat pe pozitii de lupta. Stam doar si ne vaicarim.
si pana nu ma mustra cineva ca nu stiu nici macar engleza......news flash devine flash news, dar am preferat sa subliniez sau sa ader la topicul postat de dl vlad....asa, macar ironic....relativ la proasta pregatire profesionala a consilierilor juridici...situatie in care personal nu ma regasesc...oriunde este loc de mai bine, omul cat traieste invata, si un bun profesionist recunoaste ca nu le stie pe toate, dar ca e dispus sa le afle si face tot posibilul in acest sens! numai cine nu vrea, nu reuseste!
Cred ca ai inteles gresit brendisima.
Nu sustin ca noi, consilierii juridici suntem slab pregatiti.Am spus doar ca trebuie sa fim mult, mult, mult mai bine pregatiti decat avocatii pentru a fi luati in considerare; aceasta deoarece-la linia de start- ne aflam in spatele avocatilor, dar nu din punct de vedere al pregatirii profesionale ci din punct de vedere organizatoric. Ca sa recuperam pozitiile trebuie sa incepem sa FRAPAM cu pregatirea noastra profesionala; adica sa fim atat de buni profesional( mult mai buni decat avocatii) incat sa recuperam diferentele Din pacate aceasta este realitatea. Dupa ce vom fi mult mai bine pregatiti decat avocatii abia atunci vom putea incepe lupta adevarata, folosind strategiile pe care le-ai enumerat si tu( sustinere din partea unie organizatii puternice, lobby, etc). Asta am vrut sa spun si nu ca noi suntem slabi pregatiti profesional
vlad stefan a scris:

Cred ca ai inteles gresit brendisima.
Nu sustin ca noi, consilierii juridici suntem slab pregatiti.Am spus doar ca trebuie sa fim mult, mult, mult mai bine pregatiti decat avocatii pentru a fi luati in considerare; aceasta deoarece-la linia de start- ne aflam in spatele avocatilor, dar nu din punct de vedere al pregatirii profesionale ci din punct de vedere organizatoric. Ca sa recuperam pozitiile trebuie sa incepem sa FRAPAM cu pregatirea noastra profesionala; adica sa fim atat de buni profesional( mult mai buni decat avocatii) incat sa recuperam diferentele Din pacate aceasta este realitatea. Dupa ce vom fi mult mai bine pregatiti decat avocatii abia atunci vom putea incepe lupta adevarata, folosind strategiile pe care le-ai enumerat si tu( sustinere din partea unie organizatii puternice, lobby, etc). Asta am vrut sa spun si nu ca noi suntem slabi pregatiti profesional

Lipsa de organizare provine tocmai din modalitatea de conceperen a legii de organizare a profesiei si a statutului profesiei, impunandu-ni-se bariere inechitabile vis-a-vis de avocati.
Care ar fi ratiunea acestor bariere ? De ce s-a plecat din start cu ideea ca nu putem reprezenta persoane fizice ? In baza carui principiu legal sau logic ? De ce nu putem infiinta cabinete profesionale ? De ce nu putem acorda consultanta si reprezentare fara a avea neaparat un contract de munca? Chiar crezi ca devenind un fel de "guru" al serviciilor juridice ne va baga cineva in seama doar pentru ca suntem extraordinar de buni ? Te inseli stimate coleg! Cu cat vom deveni mai buni cu atat vom fi considerati mai periculosi.
In orice caz, personal nu ma consider cu nimic mai prejos decat un avocat la nivelul meu de experienta. Pot chiar sa spun ca putini avocati de varsta mea au acces la tipul de probleme juridice cu care ma confrunt zi de zi la societatea unde imi desfasor activitatea. Nu vreau sa para lauda de sine insa trebuie sa argumentez cumva afirmatia.
Atata timp cat suntem tinuti in lesa prin lege sa nu te astepti la rezultate miraculoase.
O alta problema este aceea ca unii dintre noi in afara de faptul ca "se plang" pe forum iau atitudine stabilind legaturi cu presa si cu persoane care pot sa ne promoveze profesia in Parlamentul Romaniei. Te asigur ca nu stam doar la taclale si ca exista sansele, de aceasta data, chiar sa avem succes, deoarece avem un nr. de 20 de parlamentari care sustin in mod direct proiectul de modificare a legii 514/2003. Sunt cateva probleme de redactare insa acestea se vor rezolva pe parcurs. Doar asteptand sa observe cineva cat de buni suntem o sa impartasim soarta personajului din filmul "Betty cea urata"
Sa auzim numai de bine.
Bravo aemilius

Alte discuții în legătură

Proiect modificare lege consilieri juridici Mihaiela  Teodora Popa Mihaiela Teodora Popa Ce parere aveti de noua propunere legislativa privind incadrarea in profesia de consilier juridic reglementata de legea 514, doar a cons. jur. ce lucreaza la ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)