"REZOLUŢIE
Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, în şedinţa din 20 martie
2010 a luat act de publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 18
martie 2010 a Deciziei nr. 109 din 09 februarie 2010 a Curţii Constituţionale a României,
- Analizând situaţia creată, propunerile Baroului Bucureşti înaintate la U.N.B.R. sub
nr. 1167 din 12 martie 2010 prin care se solicită ca în Consiliul U.N.B.R. să se exprime
poziţia organului de conducere a profesiei între Congresele avocaţilor privind eventualele
reglementări ce ar fi adoptate potrivit prevederilor art. 147 alin. (1) din Constituţia României
şi prin care s-a înaintat propunerea normativă a Baroului Bucureşti,
- Observând Hotărârea nr. 9 a Congresului avocaţilor privind stabilirea direcţiilor de
dezvoltare a profesiei de avocat în raport cu reglementarea instituită prin legea de aprobare
a O.U.G. nr. 159/2008 adoptată de Senatul României în şedinţa din 11 martie 2009 şi
dispoziţiile art. 61 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei
de avocat potrivit cărora „hotărârile congresului sunt definitive şi obligatorii pentru toate
organele profesiei”,
- În baza dezbaterilor problematicii susmenţionate, cu unanimitate de voturi,
HOTÃRêTE:
1. Se solicită tuturor autorităţilor competente pentru aplicarea dispoziţiilor art. 147alin. (1) din Constituţia României ca în raport de situaţia creată prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 18 martie 2010 a Deciziei nr.109 din 09 februarie 2010 a Curţii Constituţionale a României să iniţieze aprobarea unor reglementări care să ţină cont de voinţa comunităţii profesionale a avocaţilor exprimată prin Hotărârea nr. 9 a Congresului avocaţilor 2009.
2. Se mandatează exclusiv Preşedintele U.N.B.R. să comunice prezenta rezoluţie
autorităţilor cu drept de iniţiativă legislativă.
3. Prezenta Rezoluţie se comunică tuturor barourilor şi se va publica pe site-ul
www.unbr.ro"
Am trimis un mail la emisiunea "Nasul" a lui Radu Moraru in care i-am explicat despre problemele pe care le au consilierii juridici din Romania si am atasat link-uri catre petitia initiata pe acest forum si catre site-ul UCCJR . I-am facut propunerea sa invite intr-o eventuala emisiune reprezentantii UCCJR, UNBR si cel putin unul dintre initiatorii proiectului de lege de mai jos :
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.514/28 nov.2003 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic
Iniţiatori:
Nr proiect:
Boghicevici Claudia - deputat PD-L;
Brătianu Matei Radu - deputat PSD;
Chirilă Constantin - deputat PD-L;
Cionca-Arghir Iustin-Marinel - deputat PD-L;
Giurgiu Mircia - deputat PD-L;
Gurzău Adrian - deputat PD-L;
Movilă Petru - deputat PD-L;
Păduraru Nicuşor - deputat PD-L;
Popoviciu Alin Augustin Florin - deputat PD-L;
Tabără Valeriu - deputat PD-L
Senat: B271/2009
Camera Deputatilor: BP374/2009
Acest proiect de lege prevede intr-adevar o reforma absoluta si benefica in ce priveste profesia de consilier juridic. Textul proiectului il gasiti la sectiunea "Proiecte legislative" pe site-ul UCCJR .
Va invit pe toti sa trimiteti mail-uri similare catre emisiunea "Nasul" deoarece cred ca avem nevoie de mediatizare iar emisunea "Nasul" a devenit deja o institutie in acest domeniu . Mai multe mail-uri trimise inseamna mai multe sanse ca Radu Moraru sa inteleaga ca exista intr-adevar o problema la nivel national in ceea ce ne priveste si poate ca va initia o emisiune in care sa se lamureasca, cu cei in cauza, fata in fata, daca se va rezolva problema noastra .
Adresa de mail la care puteti sa-i scrieti lui Radu Moraru o puteti gasi pe site-ul B1 tv in cadrul emisiunii "Nasul". Succes !
Cred ca are dreptate cine a scris pe topic ca nu va exista veritabila sustinere din partea UCCJ pentru unificarea-uniformizarea profesiilor de aparatori - avocati si consilieri juridici - isi vor pierde banii din cotizatii si taxe, care nu sunt putini, orice s-ar zice;)
Unificarea toata lumea o percepe ca pe o fuziune cu absorbtie a corpului consilierilor juridici de catre corpul avocatilor - ori interesate in acest lucru cred ca ar fi chiar barourile, care vor primi noi membri cotizanti.
Avocatii buni nu se tem de concurenta, cei depasiti, expirati sau cei rasfatati si niciodata bine pregatiti se tem de aceasta masura si vocifereaza - cei care au nevoie de titlul de avocat pentru a-si ascunde modestia intelectuala si care fara acel titlu nu ar valora nimic.
Sa nu uitam ca mare parte dintre avocatii care sunt acum membri ai diferitelor barouri au fost consilieri juridici, iar multi dintre avocatii suspendati la cerere profeseaza acum ca si consilieri juridici, deci migratia intre cele doua profesii este destul de intensa. Nu ar trebui sa fim limitati in optiunile profesionale de astfel de reglementari care sa impuna suspendari/echivalari la fiecare schimbare de job " de cealalata parte a baricadei".
Doamna Diana Persa are dreptate si din acest motiv sustin proiectul despre care am scris mai sus . O adevarata reforma a profesiei va fi aceea in care profesionistul va alege modalitatea sau modalitatile in care vrea sa-si exercite profesia. Chiar si o eventuala unificare a profesiilor va trebui sa porneasca de la o lege noua care sa aiba la baza principii noi si in niciun caz nu cred ca este in avantajul consilierilor juridici sa intre sub haina baroului traditional sub imperiul actualei legi de reglementare a profesiei de avocat.