avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inscrieri in cartea de munca ....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inscrieri in cartea de munca ....

Va rog sa ma indrumati in urmatorul caz:
- in luna Dec.2009, fac propunere de pensionare cf. legii 19, pentru un angajat (02.12).
- in luna dec.09 este in somaj tehnic.
- azi vine Decizia de pensionare cu drepturile stabilite...deci este pensionar, Decizia nr ....... / 12.02.2010.
Cum fac inscrierile in carnet?
- in primul rand, trec somajul din decembrie, pe care nu il trecusem la data cand i-am facut propunerea (02.12) atat suspendarea cat si incetarea susp.cf.oug 28/2009,
- apoi trec suspendarea cim cu 10.02.2010 cf. oug 4/2010, (care e valabila pentru februarie si martie).
Intrebarea este cu ce data ii inchid carnetul cu art. 56d, data la care am primit eu decizia (azi)?
Acest pensionar trebuie sa ramana incontinuare la munca.
Sa il angajez dupa ce se termina somajul tehnc, respectiv sa ii incetez carnetul cu data de 31.03.2010 si sa il reangajez cu 01.04.2010, ar fi corect?
Astept cu interes raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
Doina Elena, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 5 Martie 2010
S-a dus la Casa de pensii si a spus ca angajatorul i-a aprobat continuare activitatii in baza aceluiasi c.i.m. ...
Corect....
O sa incerc si eu asa.....
freeelis a scris:

In art.56 lit.d C.mun. - incetare de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.

Din moment ce avem de a face cu o incetare de drept a cim este irelevanta o decizie emisa in acest sens de angajator , raporturile de munca existente la data comunicarii deciziei incetand , iar pt continuarea activitatii ar trebui incheiat un cim nou , cu acelasi angajator sau cu altul.
este irelevanta o decizie emisa in acest sens de angajator

S-a mai purtat discutii pe aceasta tema. "Inceteaza de drept" se refera la faptul ca nu este nevoie de acordul nici uneia din parti pentru ca angajatorului sa dispuna decizia interna de incetare a raprturilor de munca si de efectuarea procedurii de lichidare in urma careia se stabiliste eventuale datorii reciproce sau, din contra, lipsa oricaror debite. Fie decizie de pensionare fie hotarare judecatoreasca de condamnare sau interdictie, toate se pun in practica prin dispozitie scrisa a angajatorului.

orca a scris:

freeelis a scris:

In art.56 lit.d C.mun. - incetare de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.

Din moment ce avem de a face cu o incetare de drept a cim este irelevanta o decizie emisa in acest sens de angajator , raporturile de munca existente la data comunicarii deciziei incetand , iar pt continuarea activitatii ar trebui incheiat un cim nou , cu acelasi angajator sau cu altul.

Nu vad in mesajul postat de catre mine ca am scris ceva de emiterea unei decizii .... nu stau sa fac aici un tratat de drept pe care unii nu-l inteleg ... fac doar precizare ca in afara de Dreptul muncii mai sunt si alte ramuri de drept care au o legatura stransa cu el ... de asemenea, c.i.m. in afara faptului ca este suspus dispozitiilor specifice in Codul Muncii , acesta este supus si regulilor cuprinse in Codul Civil ... intrucat, inainte de orice, este un act juridic care isi produce efecte de la data realizarii manifestarii de vointa a celor doua parti contractante.

Alte discuții în legătură

Urgent-pensie anticipata sau anticipata partiala!!! anabell anabell Buna ziua, Am si eu o intrebare, si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand: in cazul in care un salariat face o cerere catre ... (vezi toată discuția)
Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensie si contract de munca loredanaelena loredanaelena va rog sa-mi spuneti daca fosta colega a procedat corect in urmatorul caz: salariatul iese la pensie limita de varsta si primeste decizia in 28.02 .2009 dar ... (vezi toată discuția)