Potrivit OUG nr.148/2005, perioadele in care s-a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, intra in calculul celor 12 luni. Prin urmare, se va lua in calcul indemnizatia de concediu medical.
Avem o disputa in ceea ce priveste cele 126 de zile. Unele persoane imi spun ca daca intru in prenatal la 7 luni, banii luati in prenatal nu se iau in calcul la indemnizatia de 85% pentru concediul de crestere copil pe perioada de doi ani. Daca la 7 luni intru in prenatal, mi se pare corect ca si venitul pe cele doua luni anterioare nasterii copilului sa se ia in calcul, altfel ar scadea dramatic indemnizatia sau ar trebui sa nasc la birou....
Ma puteti ajuta sa-mi spuneti care este varianta corecta? Se considera VENIT REALIZAT in ultimele 12 luni anterioarte nasterii copilului concediul prenatal? Mai exact este supus impozitarii pentru a putea fi luat in calcul?
@tudorvaleriu
:">nu-mi place sa va corectez eu mereu (nu stiu cum dzeu sesizez) dar ati postat varianta veche a OUG 148.. sa nu inducem mamicile in eroare!:)
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
:offtopic: Interventie moderator @ andram
Nu ne dorim sa postati mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie. Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.
Incalcarea Regulamentului Forumului se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.
Pana la urma se ia sau nu in calcul...am intrat in ceata si mai rau decat eram.:D:">
In Codul Fiscal, art 42, alineat a) am gasit :
n intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Indemnizatie
Vio5
Daca in perioada anterioara nasterii am functionat pe un post unde am avut indemnizatie de conducere, acest venit se ia in calcul pentru stabilirea ... (vezi toată discuția)