buna
sper ca am inteles bine....proforma este un act anterior emiterii unei facturi fiscale...deci in conta este foarte bine ca s-au operat doar facturile incasate.
o evidenta a nr de emitere a proformelor este pt evidenta dvs....
altfel, se poate incasa de la un client cval continutului unei proforme...dar dvs ca si furnizor va trebui sa-i emite-ti o factura fiscala pt proforma incasata.
E vorba de o societate de prestari servicii, noi am prestat serviciile si apoi am emis o proforma, nu toti clientii au platit .Pe masura ce efectuau plata le faceam factura fiscala pe care o inregistram in contabilitate, insa au ramas cam 50 % din proforme neachitate si deci venituri care ar fi trebuit incasate in 2009 dar neinregistrate in contabilitate, astfel bilantul din 2009 este pe pierdere. S-au mai incasat in primele 2 luni ale lui 2010 dintre proformele 2009 pentru care insa am facut facturi fiscale pe 2010.
cand s-au efectuat serviciile de catre dvs....nu a existat un contract, ceva ..intre dvs si client?
daca nu ...dvs ati ramas cu cheltuiala pe care ati suportat-o in vederea efectuarii acelor lucrari:">
insista-ti sa se achite cval lucrarilor pe cale amiabila la inceput ....ca pe alta cale daca nu aveti nimic semnat este mai greu....
solutii contabile ..#-o.mai greu, sunt mai multe aspecte....dar sa schimbati politica firmei in legatura cu clientii!
succes in activitate .
ioana
da, exista un contract, dar vreu sa stiu daca din punct de vedere contabil este considerat evaziune fiscala faptul ca eu inca incasez venituri aferente lui 2009 dar le inregistrez in 2010.
In Codul Fiscal este prevazuta obligatia intocmirii facturii pana cel tarziu in data de 15 a lunii urmatoare livrarii marfii sau prestarii serviciilor. Un eventual control va lua ca reper aceasta data si va calcula dobanzile camataresti de 36,5% sau 36,6% (in functie de nr. de zile din an) pe an. Plus, va exista suspiciunea ca unde nu s-a putut incasa s-au aruncat proformele, ceea ce inseamna evaziune fiscala.