Cu tot respectul, trebuie sa te contrazic.
Am afirmat ca termenul de reabilitare incepe sa curga din momentul in care pedeapsa se considera executata si nu de cand a fost eliberat, deoarece perioada de executare a unei pedepse, in general, nu coincide cu cu durata pedepsei aplicata de instanta de judecata, ca drept dovada persoana in cauza a fost liberata dupa executarea a numai 2/3 din pedeapsa, in cadrul unei cereri de liberare conditionata.
Potrivit art ART. 61
Efectele liberării conditionate
,,Pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare si până la împlinirea duratei
pedepsei, cel condamnat nu a săvârsit din nou o infractiune."
In concluzie, termenul de reabilitare incepe sa curga din data de 14.12.2005, iar cererea de reabilitare o poate introduce la data de 13.03.2011.
Cu tot respectul,conform prevederilor art.136 c.pen,nu aveti dreptate.
Deci ,sa vedem ce prevede acesta;
Art.136 c.pen:
"Termenele prevazute in art.134 si 135 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.
In caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa,termenul curge de la data actului de gratiere"
Chiar daca nu trebuia am citat "in extenso" prevederea legala. si va las pe dvs sa apreciati.
Nu e nicio problema ca nu sunteti de acord cu mine. Eu imi mentin punctul de vedere, scopul meu nu a fost sa te conving ca eu am dreptate, am trecut demult de stadiul asta.
Sintagma ,,cand a luat sfarsit executarea" nu este egal cu liberrea conditionata, deoarece regula este ca, condamnatii sa execute pedeapsa in intregime, pe cand liberarea conditionata este exceptia de la regula.
In calitate de avocat am aplicat regurile institutiei reabilitarii asa cum le-am expus mai sus si au fost admise de instanta.
Eu am terminat argumentatia pe aceasta speta, nu voi mai scrie.
Iti doresc numai bine.
~ Conținut șters la cerere ~
Achiesez la opiniile expuse de majoritatea celor care au raspuns acestei spete.
Termenul de reabilitare , in cazul in care condamnatul a obtinut beneficiul liberarii conditionate, incepe sa curga la finele perioadei de incercare , adica atunci cand pedeapsa se considera executata, si nicidecum de la data punerii sale in libertate din penitenciar , intrucat el se afla inca in executarea pedepsei si acasa fiind, el mai are de trecut peste termenul de incercare, fara a mai comite infractiuni, plus alte conditii. Daca la finele perioadei se constata ca cel liberat conditionat , si-a respectat obligatiile, pedeapsa lui se considera ca executata , acesta fiind momentul de la care incepe sa curga termenul de la care el va putea face cererea de reabilitare judecatoreasca.
Altceva este atunci cand condamnatul a executat pedeapsa in penitenciar , el iese de acolo cu pedeapsa executata si de la acel moment incepe sa curga termenul pentru introducerea cererii de reabilitare.