avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenitor

Am mostenit de 9 ani un teren cu o casa. Avand 90% si neputand sa fac iesirea din indiviziune pot sa devin proprietar daca cei 2 au lasat in abandon cei 10% de teren? Exista o lege care spune ca dupa x ani pot deveni proprietar pe tot terenul avdn mereu grija doar eu si platind eu mereu toate taxele? In Italia se numeste uzucapione dar in Romania nu am reusit sa gasesc aceasta lege.
Cel mai recent răspuns: ContSters135021 , utilizator 13:50, 13 Martie 2010
Se poate uzucapa si impotriva coproprietarilor prin intervertirea posesiei intr-o posesie utila.

Exista si jurisprudenta:

[ link extern ]

Depinde de zona in care este situat terenul. In functie de aceasta sunt aplicabile fie prevederile C.Civil (uzucapiunea de 30 de ani) fie cele ale Decretului lege nr.115 din 1938).
pai nu am hotarat nimic pt ca nu am de unde sa ii iau ... nu le stiu adresele....ce fac? ii caut in cartea de telefoane sau se poate ocupa un notar de asta?:help:
Am citit cazul de uzucapiune din 2001.... e aproape cazul meu .... pt ca ceilalti 2 mostenitori nu au locuit acolo de 40 de ani, nu au contribuit la reparatii si taxele de teren le-am platit eu...
Pe langa lectura de mai sus aveti nevoie de inca doua elemente. Un avocat bun si o instanta inteleapta.

:bow:

In cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea.
Nu stiu de ce unii consultanti va recomanda asta.
La cea de 10-20 de ani aveti nevoie de just titlu, or dvs. aveti chiar un titlu, acesta fiind certificatul de mostenitor pt partea dvs. si nici un fel de titlu pt partea pe care ati dori sa o uzucapati. Plus buna credinta care nu exista, ca stiti ca nu e terenul dvs. Deci nu se aplica.
La cea de 30 de ani, nu aveti nevoie decat de posesie utila, dar inca nu au trecut 30 de ani. Deci nu se aplica.

Dvs. trebuie sa ii chemati in judecata pt iesirea din indiviziune. Ii citeaza instanta, ati inteles? Deci nu trebuie sa le stiti adresele, chiar trebuie mentionat in cererea de chemare in judecata ca nu le stiti. Si ii citeaza instanta, prin mica publicitate.
Si, cand vin, sau le cumparati partea lor, daca accepta, si lasati judecata, sau continuati cu aceasta si le platiti sultele. In toate cazurile, veti fi proprietar 100%.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)
Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)
Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)