Daca dv. nu doriti pensie alimentara pentru copil de la sot, pur si simplu nu cereti. Atata tot. Daca va intreaba, spuneti ca aveti incredere ca tatal va ajuta copilul si fara o hotarare judecatoreasca si ca nu vreti o hotarare in acest sens.
Daca nu cereti, instanta nu va va da.
Ar fi bine sa duceti o dovada ca aveti un venit care asigura traiul dv. si al fetitei. Indiferent insa, DACA NU CERETI NU VA VA FI ACORDATA PENSIA ALIMENTARA.
Bafta!
Instanta este obligata sa se pronunte cu privire la pensie, chiar daca nu exista o cerere expresa in acest sens.
Chiar si atunci cand nu exista nici o dovada a veniturilor parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul, acesta va fi obligat la plata unei pensii stabilite la 1/4 din venitul minim pe economie.
Am incercat o singura data in instanta (la cererea partii) sa spun ca nu-i trebuie pensie (e drept ca am cam spus-o cu juma' de gura) si judecatorul s-a cam uitat la mine crucis.
Dar nimic nu impiedica partile ca, dupa ce s-a stabilit aceasta pensie sa nu o pretinda/plateasca.
Mie mi s-a intamplat, la sector 3, in martie, sa ma intrebe judec daca insist. Oricum legea spune ca e maxim 25%, ceea ce nu o impiedica, daca instanta constata ca partea care va avea in grija copilul dispune, singura, de mijloacele materiale necesare cresterii sale, sa dea nimic. Pentru ca subzista, indiferent de pronuntarea instantei, o obligatie legala a parintelui.
Eu am declarat ca nu-i trebuie mamei pensie de la tata si ca am cerut ca sa fiu exacta in cerere, asa cum cere legea. Instanta mi-a spus ca ea trebuie sa se pronunte cu privire la acest aspect, intr-adevar, dar intr-un sens sau in altul. :-/
Parerea mea este ca instanta aceea a gandit bine si ca, daca mama nu cere sau, la cererea instantei, da lamuriri ca poate intretine copilul, atunci nu este obligatoriu stabilirea unui cuantum prin sentinta.
E clar insa ca depinde de judecator si ca se poate ca vreo instanta sa vada lucrurile altfel. Eu nu as fi de acord cu o astfel de hotarare prin care tatal sa fie oricum obligat sa plateasca o suma, asta pentru ca in timp se mai schimba sentimentele oamenilor si-i poate crea probleme ulterior. Mi se pare nedrept fata de acesta.
Parerea mea.
Divort
valentina78m
Buna ziua,
As dori daca se poate niste sfaturi de la cineva de specialitate.
Suntem casatoriti de 7 ani, avem un copil de un an, eu am mostenire o casa si ... (vezi toată discuția)