avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzarea bunurilor comune dintr-o casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzarea bunurilor comune dintr-o casatorie

am o cunostinta care vrea sa divorteze.
In timpul casatoriei s-au cumparat mai multe bunuri printre care si o masina.
De curand sotul a vandut masina, care desi era pe numele lui, a fost luata din banii amandurora, vanzare care nu s-a facut cu consimtamantul sotiei.
intrebarea mea este daca sotia poate sa faca ceva sa impiedice sotul sa vanda din bunurile comune (bunuri mobile si imobile) pana cand divortul nu este intentat.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
intrebatorul_g, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 14:58, 12 Martie 2010
pretul de vanzare (in acte) a fost mai mic decat valoarea de piata a automobilului.(banuiesc ca de aici se poate deduce ca vanzarea nu a fost de buna credinta), iar banii rezultati au disparut din casa.
Buna sau reaua credinta se refera la imprejurarea ca terta persoana, respectiv cumparatorul avea cunostinta de faptul ca dumneavoastra erati in proces de divort cu sotul si acesta nu avea acordul dumneavoastra. Conform Codului Familiei, in materia vanzarii de bunuri mobile (in cazul de fata - o masina) acordul dumneavoastra se prezuma (" mandatul tacit reciproc intre soti") Asadar, daca dobanditorul bunului cunostea faptul ca dumneavoastra nu ati fost de acord cu vanzarea masinii, vanzarea este anulabila.
Consultati un avocat !
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
Mihaela Enache, Avocat
intrebarea mea este daca sotia poate sa faca ceva sa impiedice sotul sa vanda din bunurile comune (bunuri mobile si imobile) pana cand divortul nu este intentat

Concluzionand, cu acceptul dvs, va recomand fie impartirea bunurilor comune pentru motive temeinice in timpul casatoriei fie introducerea unor actiuni in anulare a contractelor de vanzare cumparare cu argumentatia prezentata mai sus.
Daca urmeaza sa introduceti actiune de divort, odata cu aceasta, ati putea solicita instantei pe calea ordonantei presedentiale inventarierea bunurilor comune.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort + partaj dumitrumatei dumitrumatei in 14 mai 2009 sotul intenteaza actiunea de divort. sotia intenteaza actiunea de inventariere a bunurilor dobandite pe timpul casatoriei. printre bunurile cu ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj ContSters419284 ContSters419284 buna ziua, Ma poate sfatui cineva cu privire la o prblema de partaj? am divortat dar nu am facut partajul iar fosta sotie a vandut autovehiculul pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Am sanse?- partaj MihaiNiky MihaiNiky Am divortat acum 3 ani si mi-a fost incredintat copilul pt ca mama lui este plecata in Portugalia de ceva timp. As putea sa deschid partaj dupa atata timp? ... (vezi toată discuția)