buna ziua,
ma numesc manea nicolae si tin sa multumesc tuturor care vor avea rabdarea sa-mi citeasca si mie problema.
vecina mea are casa cu acte de proprietate pe 1/2 din terenul de 300 mp,iar noi avem casa pe cealalta jumatate dar avem acte de proprietate doar pe 2/5 din teren.de ce avem asa in acte nu stiu pentru ca actul este o hotarire judecatoreasca care tine loc de vinzare cumparare din anul 1972 de cind avem casa, si de atunci folosim toata jumatatea cu plata impozitului cu tot ce trebuie, dar cum se numeste daca nu gresesc suntem in indiviziune (nu avem cadastru si nici intabulare).
dupa moarte tatalui 3 frati am renuntat in favoarea altui frate din anumite motive
iar fratele nastru are in actul de mostenire 3/4 iar mama 1/4.
casa este construita fara autorizatie dar este trecuta in hotarire.
acum 5 ani eu am construit in curte cu acordul fratelui 2 camere mansardate dar fara autorizatie pe sfertul pe care l-am cedat.
fratele vrea sa imi vinda partea mea dar nu poate pentru ca nu avem cadastru si din cite am inteles trebuie facut un proces de uzucapiune pentru diferenta de teren care nu apare in acte altfel nu se poate face cadastrul.
am fost la un avocat si m-i sa spus ca pot face un precontract de vinzare cumparare pe cele 2 camere in care sa scrie ca am platit un avans de 20000 ron si ca se obliga sa ma lase sa locuiesc in camere pina la perfectarea actelor si facerea actului de vinzare in forma legala iar daca se razgindeste si nu mai imi vinde sau vrea sa dea afara inainte sau dupa perfectarea actelor sa-mi plateasca avansul platit.
astazi am fost la notar sa incerc sa fac precontractul si m-i s-a spus ca pina nu fac procesul de uzucapiune nu pot face precontractul pentru ca pina nu se intregesc toate cotele de teren nu pot face actul(avocatul mi-a zis ca se poate cum am scris mai sus).
se poate face un act de vinzare cumparare sub semnatura privata pe cele 2 camere in aceste conditii(adica facem actul cu martori sau la notar iidau banii iar eu devin proprietar pe cele 2 camere .
imi cer scuze ca am scris atit de mult si probabil gresit si le multumesc tuturor care au avut rabdarea sa citeasca problema mea.
va multumesc anticipat.
ps.daca este cineva care ma poate ajuta sa fac actele sunt dispus sa le fac.
nu este asa
acte pe parte din teren are
casa e veche, doar mansarda e noua
uzucapiunea poate dura si rezultatul e discutabil, in timp ce superficia constituita cu titlu gratuit tinteste exact ceea ce partea doreste azi, fara precontract si animozitati intre frati, incredere si siguranta doar
in plus prin constituirea superficiei, recunoaste dreptul de proprietate supra mansardei ca apartinand partii de fata ( il consolideazaz) ...
Proprietarul constructiei e proprietarul terenului, ca asa zice Codul civil... nu poate fratele sa recunoasca dreptul de proprietate a unei constructii pe terenul sau cum ca ar apartine altei persoane... ca nu poate apartine altei persoane. (art. 494 daca nu confund)
Deci sunt amandoi proprietari sau numai fratele? Ca atunci fratele e proprietarul si al constructiei.
Si daca userul nu e coprorpietar cu fratele (caz in care n-ar avea nevoie de superficie), nu e proprietar nici pe constructie. Si daca nu are constructie, nu are la ce sa i se faca superficie...
Rezultatul uzucapiunii depinde de acte...
Din pacate antecontractul ala inseamna o taxa de timbru la valoare si mai exista si posibilitatea ca fratele sa nu fie solvabil sa dea 20000 de lei inapoi... si nici sa nu se poata pronunta vanzarea...
E discutabil. Cu atat mai mult cu cat nu stim actele.
desigur, generic vorbins
superficia rastoarna prezumtia de care faceti vorbire, adica odata recunoscuta, proprietarul terenului nu se mai prezuma a fi si proprietarul construcxtiilorB-)
Aaa, inteleg unde bati... dar pentru asta superficia nu trebuia facuta inainte de constructie? Ca sa poata spune userul ca a avut un drept de folosinta si a construit pentru el in baza asta?...