Buna ziua, as dori sa stiu, daca stie cineva, cum e posibil ca penalitatile la intretinere sa fie mai mari decat restantele. Ce ma sfatuiti sa fac si cum sa actionez pentru ca eu sincer nu inteleg formula de calcul al acestor penalitati. Va multumesc anticipat.
si cei de la asociatie ce v-au zis despre aceste sume? ce reprezinta? care e modul de calcul facut? sau va spus ca aveti X suma restanta si Y penalizari la restanta...si atat?
cereti explicatii, ei stiu cel mai bine CE si CUM sa ajuns la aceste sume, noi putem doar sa speculam care ar fi situatia.
Pentru fiecare luna pe care nu o platiti in termenul scadent (care ar trebui consemnat pe lista de cote) aveti la dispozitie inca 30 zile in care sa o puteti achita fara a fi penalizata.
Deci suma restanta se penalizeaza dupa scurgerea a 30 de la data scadenta cu un procent de maxim admis de lege de 0.2% / zi de intarziere, fara ca penalizarea sa depaseasca valoarea restantei.
Sa va dau un exemplu:
In februarie 2009 aveati de plata suma de 100 lei si ea trebuia platita pana pe 5 martie.
Incepand din 6 martie mai aveti la dispozitie 30 zile (5 aprilie) sa va platiti aceasta restanta fara a fi penalizata.
Incepand cu data de 6 aprilie pana in momentul achitarii acestei sume au trecut cca 10 luni, sa zicem 300 zile.
Penalizarea se calculeaza 100 lei (restanta) * 0.2% * 300 zile = 60 lei
Daca aceasta restanta era anterioara cu mult unui an de zile (desi spuneti ca nu e cazul Dv.) si aveati 550 zile intarziere, atunci calculul se facea astfel:
100 lei * 0.2% * 550 zile = 110 lei. Dar in aceasta situatie, in care penalizarea de 110 lei depaseste suma restanta de 100 lei, se face ajustarea penalizarii la maximul admis (egala cu restanta), adica se ajusteaza la 100 lei. Restanta 100 lei, penalizarea 100 lei (ajustat, in loc de 110 lei).
Asa se procedeaza cu fiecare cota din fiecare luna si rezulta in final suma totala a penalizarilor.
In cazul Dv. penalizarile n-ar trebui sa depaseasca restantele decat daca:
- ati avut restante care sa depaseasca 500 zile pana la achitare si prevederea legala privind conditia de maxim a penalizarii a fost ignorata;
- procentul maxim admis de lege de 0.2% este ignorat si depasit (adica un 0.5% sau chiar 1%);
- daca calculul penalizarilor se face cu alt algoritm;
- daca ati mai platit din restantele dinaintea acestui an, dar niciodata sa nu fi achitat din penalizari si ele sa se fi acumulat in timp. In acest caz suma totala a penalizarilor neachitate deloc pana acum nu se poate referi, la prima vedere, la suma restantelor actuale, poate, achitate partial si ramasa suma de care ne pomeniti.
Cu riscul de a parea o explicatie prea sofisticata, am postat-o pentru ca Dv. sa luati din ea ceea ce este real in cazul Dv., informatii pe care numai Dv. le aveti.
Pe noi ne-ati intrebat in principiu......"daca e posibil......"
Penalizari asociatie
silviu35
CIND ai penalizari si iti platesti datoria la asociatie trebuie sa se anuleze si penalizarea la ASOCIATIE.
IN fiecare luna apare aceiasi penalizare de cind a ... (vezi toată discuția)