avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Impozitare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Impozitare PFA

In situatia in care pfa este angajat la stat si are retineri din salariu la sanatate si pensie trebuie sa mai plateasca ceva la CASS si CAS ca si PFA fara angajati, pt activitati liberalizate? Ce cuantum, perioada, ce declaratie are de facut?
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 17:22, 9 Aprilie 2010
Exista niste norme financiare care stipuleaza exact situatia in care PFA este deja si salariat si i se platesc deja toate contributiile o data. Dva va referiti sa situatia in care vreti sa le platiti de doua ori. Acesta plata "de doua ori" este mentionata in normele fiscal-financiare. Poate stie cineva linkul. (nu inteleg ori sunteti salariat persoana fizica ori sunteti pfa ori sunteti amandoua, distinct si simultan - dar pfa-salariat cu ctr .ind. munca pare ciudat (e ca si cand ai putea sa ai salariat ....o persoana juridica ?!)
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
ContSters83715, utilizator
grandanat a scris:

Articolul in cauza se refera la un proiect de lege. De la proiectul respectiv pana la legea efectiva mai e foarte mult, asa ca nu are rost nici macar a fi mentionat. Aduce confuzie printre cititori.

Revenind la ultima intrebare a domnului valentin.ropota, raspunsul este da,
Un PFA care este si angajat trebuie sa plateasca doar impozitul pe venit si contributia la sanatate.


Am inteles gresit initial ,referitor la cota de 5,5 %, ca ar fi sau in functie de salariul minim pe economiedar, inteleg ca asta s-ar aplica doar cind PFA-ul ar genera singurul venit,

Ati inteles gresit si prima si a doua oara. Pentru PFA, intotdeauna, contributia la sanatate (5.5%) se aplica la veniturile obtinute (asa cum reiese din declaratiile pentru plati anticipate. Cu mentiunea ca aceasta contributie nu poate fi mai mica decat contributia aplicata la salariul minim pe economie. Deci daca un pfa va obtine venituri mai mici pe an decat 12 salarii minime pe economie atunci atunci contributia platita va fi egala 5.5* salariul minim pe economie * 12( pe an)


Dar daca PFA este fara activitate si fara venit? Ce trebuie platit? - ma refer la CASS si/sau CAS.
Si de asemenea, daca nu sunt sanse reale de a continua o activitate si nu am mai activat cu PFA de cca. 1 an e mai bine sa-l inchid? O sa mai am de platit ceva?
Sau cum e in cazul acesta?
Va multumesc.
Pentru un pfa fara venit, impozitul datorat la stat este 0, la sanatate contributia minima (5.5 aplicat la salariul minim pe economie) iar pentru pensii 31.3%(in mod normal) aplicat la venitul asigurat pe care l-ati declarat in declaratia de asigurat, dar doar daca nu-l platiti deja fiind angajat in alta parte.

Daca nu mai aveti activitate ca PFA e bine sa-l inchideti sau sa-l suspendati, pentru a nu mai fi obligata sa platiti taxele de care aminteam mai sus.
sa privim lucrurile si altfel........se considera ca esti somer, daca din pfa ai venituri sub salariul minim garantant pe economie adica 600 RON.

Orice incasare sub 600 roni/luna inseamna ca NU e salariu.

in plus nu s-a abrogat norma mai veche financiara - cine plateste o data contributiile ca salariat - nu trebuie sa le platesca de doua ori si ca PFA - sa posteze cineva linkul cu norma financiara (sau cum ii zice)
macovei2000 a scris:

sa privim lucrurile si altfel........se considera ca esti somer, daca din pfa ai venituri sub salariul minim garantant pe economie adica 600 RON.

Pe ce lege va bazati cand afirmati acest lucru ? E complet gresit.

Orice incasare sub 600 roni/luna inseamna ca NU e salariu.

Corect, la fel si orice incasare peste 600 lei pe luna nu e salariu. Nici o incasare nu e salariu. In cazul pfa nu exista salariu.


in plus nu s-a abrogat norma mai veche financiara - cine plateste o data contributiile ca salariat - nu trebuie sa le platesca de doua ori si ca PFA - sa posteze cineva linkul cu norma financiara (sau cum ii zice)

Faceti aceeasi greseala ca multa alta lume, cand folositi sintagma "a plati de doua ori". Nu se plateste nimic de 2 ori, pur si simplu sunt mai multe venituri care se cumuleaza (si nu neaparat 2, pot fi si mai multe) iar acestea sunt impozitate/taxate corespunzator.
Cat despre linkul cu norma financiara nu prea inteleg la ce va referiti. Fiecare tip de taxa are legea ei, impozit pe venit, contributie la sanatate, contributie la casa de asigurari sociale etc. Fiti mai explicita.

Alte discuții în legătură

Contributia la sanatate eleonor eleonor am un if unde eu detin 70% din actiuni,sotul 20% iar baiatul 10% as dori sa stiu cum se va face calculul contributiei la sanatate,mentionez ca nu realizam ... (vezi toată discuția)
Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii pfa suspenda si contributiile la casa de asig.soc. de sanatate? lazarescu_irinel lazarescu_irinel Am doar un PFA din 01.10.2009 si este singurul meu venit. In anul 2009 am avut pierdere fiscala de 1250 lei. Am un Necaz cu CASS care este 5,5% din Venitul ... (vezi toată discuția)