avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Impozitare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Impozitare PFA

In situatia in care pfa este angajat la stat si are retineri din salariu la sanatate si pensie trebuie sa mai plateasca ceva la CASS si CAS ca si PFA fara angajati, pt activitati liberalizate? Ce cuantum, perioada, ce declaratie are de facut?
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 17:22, 9 Aprilie 2010
la agentia de munca ... in brosura lor se face referire la ce statut ai cand ai venituri sub 600 roni-salariul minim pe economie.
Platile pt PFA, fara norma fixa, sunt:

- impozitul pe venit de 16% din profit - daca ati avut pierdere in anul anterior se estimeaza profitul si se aplica impozitul anticipat; se poate pune orice profit estimat;
- plata la pensii, care nu este obligatorie daca mai aveti un venit deja declarat si degrevat de pensie - de ex, daca aveti salariu e suficient doar salariu; in acelasi timp contractul cu casa de pensii se face pe ce suma doriti dvs, si la 1 leu/luna, din care se plateste 33%; plata se poate face lunar sau anticipat pe mai multe luni;
- plata la sanatate, care in cazul veniturilor sub minimul pe economie este de 33 lei/luna si se plateste trimiestrial pana la 15.03, 15.06, 15.09, 15.12; in cazul in care aveti mai multe venituri (salarii, pfa, drepturi de autor, etc) contributia se calculeaza cumulat asupra tuturor veniturilor.

Nu stiu daca asta raspunde la intrebarea dvs. Legislatia o gasiti pe site-urile fiecarei institutii. Eu am intrebat in fiecare parte si explicatiile pe care le-am obtinut sunt cele pe care le vedeti aici. :)
As vrea sa intreb si eu ceva. Daca sunt in somaj si imi fac un PFA, atunci ce am de platit (sanatate, etc.) ? Mai trebuie platite daca venitul meu lunar din PFA este mai mic decat salariul mediu pe economie ?
Va multumesc.
Scuze, am vrut sa spun salariul minim pe economie.

amphora a scris:

As vrea sa intreb si eu ceva. Daca sunt in somaj si imi fac un PFA, atunci ce am de platit (sanatate, etc.) ? Mai trebuie platite daca venitul meu lunar din PFA este mai mic decat salariul mediu pe economie ?
Va multumesc.
in momentul in care sunteti in somaj, dar in somaj cu indemnizatie Agentia de Munca va plateste toate taxele, toate. Deci sunt platite. Pt somajul fara indemnizatie... inseamna ca e singurul venit..iar daca este sub salariul minim pe economie, pentru a nu fi considerata echivalentul salariului, daca e sub 600 in seamna ca nu aveti statut de salariat (echivalent de salariat). Rugamintea mea e sa verificati la Agentia de Munca ANOFM, AJOFM ALOFM (nationala, judeteana, locala) [ link extern ] /
(Brosura somerului parca sau carticica utile pt somer)

cea care va da informatii este cea locala
[ link extern ] /

poate ne spuneti si noua ceea ce ati aflat

eu le-am aflat din brosura dansilor ! si s-ar putea ei sa nici nu mai stie bine ce scrie in brosura, de unde rezulta ca ar fi mai bine sa va duceti personal si sa faceti rost de brosura, care e diversa + sfaturi si intrebari la specialistii de acolo. (pe telefon , mail...)
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
ContSters83715, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributia la sanatate eleonor eleonor am un if unde eu detin 70% din actiuni,sotul 20% iar baiatul 10% as dori sa stiu cum se va face calculul contributiei la sanatate,mentionez ca nu realizam ... (vezi toată discuția)
Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii pfa suspenda si contributiile la casa de asig.soc. de sanatate? lazarescu_irinel lazarescu_irinel Am doar un PFA din 01.10.2009 si este singurul meu venit. In anul 2009 am avut pierdere fiscala de 1250 lei. Am un Necaz cu CASS care este 5,5% din Venitul ... (vezi toată discuția)