avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Motiv retragere asociat SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Motiv retragere asociat SRL

Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una temeinica. Discutiile contradictorii, scandalurile si neintelegerile diverse dintre asociati sunt motive frivole si de aceea va intreb daca faptul ca eu m-am angajat la o firma ce imi impune sa nu fiu asociat in alte firme cu obiect de activitate asemanator poate fi considerat motiv temeinic de retragere a mea din SRL-ul unde sunt asociat. Mentionez ca despre o cesiune nu se pune problema din motive foarte obiective. Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Asociatii din societatile comerciale cu raspundere limitata SRL nu pot vinde (cesiona) partile sociale catre terti decit cu acordul unei duble majoritati: majoritatea asociatilor care deţin minimum 75% din capitalul social.
Un asociat minoritar nu are nicio şansă în acest caz.

Asociaţii din SRL nu sunt liberi să dispună de părţile lor sociale cum vor ei.
SRL nu este SA.

Soluţia vânzării nu merge în această situaţie.
Poţi face câte oferte vrei, nu au nicio valoare (poate psihologică în contra ignoranţilor juridici)

SRL sunt societăţi de persoane, legate de un contract încheiat "intuitu personae" adică "în considerarea persoanei" sau "pe baza unei relaţii/încrederi personale".

Regula este că atunci când societatea nu mai este legată prin resorturi de încredere între asociaţi, firma se dizolvă.

Alberto Kurtyan
Multumesc inca o data tuturor pentru raspunsuri. Lucrurile pentru mine se lamuresc foarte bine si stiu ce am de facut in viitor. Multumesc.
Art. 226. - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
Cat despre cesiune, aceasta e permisa in limitele actului constitutiv, ca nu stiu legea sa puna interdictii pe undeva; poate imi trimiti si mie un text, e ceva care imi scapa acum?
Cat despre cesiune, aceasta e permisa in limitele actului constitutiv, ca nu stiu legea sa puna interdictii pe undeva; poate imi trimiti si mie un text, e ceva care imi scapa acum?


Da, iti scapa. Dar nu e grav, atita vreme cit sunt eu prin preajma.

Art. 202. - (1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati.
(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.

Norma are caracter supletiv, se poate deroga prin actul constitutiv.

Alberto Kurtyan
Da, eram sigura... :D Ma gandeam la art. ala... :))
Sigur ca scrie asa, dar interpretam si vedem ca refuzul de a cumpara si de a transmite unor terti inseamna neintelegeri grave, nu? Sunt motive intemeiate astea... ca de aia am intrebat dupa ce am aratat 226, nu?
Si te duci cu notificari, oferte de cumparare si cesiunea catre tert la tribunal si ceri sa iesi din sociatate... si e tot aia!
Teoretic nu poti, practic tot acolo ajungi, iar legea te face numai sa obtii in instanta asta.
Sigur, consider o prevedere imbecila aceea care te duce sa obtii ce iti interzice ea expres numai incarcand rolul instantelor... dar nu despre cat e de buna legea vorbim aici. :O

Alte discuții în legătură

Excludere asociat Septimiu Bujgoi Septimiu Bujgoi buna ziua. ma confrunt cu o situatie oarecum generala, insa nu prea stiu ce sa fac. intr-un srl sunt trei asociati fiecare cu cota egala de actiuni. toti au ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din srl felicity2001ro felicity2001ro Buna ziua, Cazul este in felul urmator: 3 asociati, dintre care unul este ales ca si administrator (are si 50%, ceilalti 2 asociati au cate 25 % ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat alinuta05 alinuta05 on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau ... (vezi toată discuția)