avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Motiv retragere asociat SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Motiv retragere asociat SRL

Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una temeinica. Discutiile contradictorii, scandalurile si neintelegerile diverse dintre asociati sunt motive frivole si de aceea va intreb daca faptul ca eu m-am angajat la o firma ce imi impune sa nu fiu asociat in alte firme cu obiect de activitate asemanator poate fi considerat motiv temeinic de retragere a mea din SRL-ul unde sunt asociat. Mentionez ca despre o cesiune nu se pune problema din motive foarte obiective. Multumesc anticipat pentru sfaturi.
refuzul de a cumpara si de a transmite unor terti inseamna neintelegeri grave, nu?


Nu.
Nu poti sustine ca exista "neintelegeri grave" cind partile au semnat un act constitutiv, iar prevederile supletive din L31 sunt obligatorii, in lipsa unei stipulatii contrare. Aici este vorba de nerespectarea contractului, de conduita delictuala.
Nimeni nu poate negocia legile ... apoi sa invoce faptul ca nu sunt de acord cu normele emise de parlament ... si gata : motivul este inventat.(75% majoritate la cesiune catre terti)

Dimpotriva. Incheierea unui contract de cesiune in contra hotaririi AGA (nul, dealtfel) sunt motive de EXCLUDERE, nu de retragere.

Desi, intre noi fie vorba, ori este excludere, ori retragere ... fata de asociatul impricinat efectul este identic.
El are dreptul la aceeasi cota parte din active.

Desi ... daca ma gindesc mai bine ... "neintelegerile grave" apar atunci cind este zdruncinata increderea partenerilor in afacerea comuna, cind se pierde caracterul "intuitu personae" indiferent de formele sub care se manifesta. Ai si tu dreptate ... dar atunci cind se ajunge in fata judecatorului ... este necesar sa se dovedeasca o neintelegere grava ... dar nu atit de grava sa duca la dizolvare.

Oricum, daca asociatii ramasi nu sunt de acord cu retragerea ... firma se dizolva.

Alberto Kurtyan

Stimate domn, permiteti-mi un punct de vedere:

1. Puteti solicita in instanta retragerea din societate pe motivul neintelegerilor aparute intre asociati.
Apararea o puteti formula pe lipsa elementului definitoriu, esential si psihologic al contractului de societate - affectio societatis (vointa si intentia asociatilor de a colabora la realizarea scopului comun reprezentat de obtinerea de beneficii ce urmeaza a fi impartite intre ei).
Va sfatuiesc sa dovediti neintelegerile survenite, insa necunoscand mai multe detalii nu va pot da un sfat concret.
Solicitati in scris sa va fie adusa la cunostinta situatia financiara a societatii, sa va fie prezentate bilanturi sau alte documente.
Refuzul de a va fi puse la dispozitie este o proba, dvoastra avand dreptul de a cunoaste situatia firmei la care sunteti asociat.
De asemenea, notificati in scris societatea cu privire la intentia dvoastra de a va retrage din societate. Astfel, este acoperita varianta prev. de lege la art. 226 lit b) cu privire la retragerea din societate cu acordul celorlalti asociati.

2. Parerea mea este ca nu puteti invoca prevederile contractului de munca cu privire la incompatibilitate (sau cum spuneati ca sta situatia), avand in vedere faptul ca aceasta calitate de asociat o aveati inainte de a incheia contractul de munca, deci la momentul angajarii cunosteati clauza de incompatibilitate, in concluzie nu trebuia sa va angajati daca stiati ca sunteti incompatibil, nu sa va angajati cu gandul de a va retrage din societate pt acest motiv.

av. Alina Diaconu
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
alidia, utilizator
De acord cu punctul 1 de mai sus, insa legea societatilor comerciale nu spune neintelegeri asa cum am spus eu, cred ca e vorba de exprimarea motive temeinice sau intemeiate... Eu, personal, consider ca neintelegerile sunt, asa cum arata si Alina mai sus, motive temeinice.
In plus, excluderea din societate se face in cazurile legale strict si limitativ prevazute de lege si in cele aratate de actul constitutiv; in lipsa cunoasterii actului constitutiv, ma limitez sa spun ca cesionarea partilor sociale fara acordul celorlalti asociati nu reprezinta unul din motivele de excludere, care sunt numai cateva si se rezuma la neaducerea aportului la capitalul social, daune aduse societatii, folosirea resurselor societatii pentru interes personal etc.
Cred ca sunt 2 sau 3 motive pentru SRLuri.

Motiv intemeiat il consider orice nevoie de schimbare, chiar un motiv personal; sigur, o instanta va aprecia, eu consider ca daca nu mai vreau riscul unei afaceri ci siguranta unui job, acesta e un motiv intemeiat.
Nu cred ca motivul trebuie sa fie intemeiat pentru altcineva decat pentru mine, cel ce se retrage.
E stupid sa crezi ca nu poti incasa aportul tau la capitalul social pentru ca are copilul tau nevoie de o operatie, de exemplu; pentru mine ar fi un motiv intemeiat, nu? Stau cu banii blocati intr-o societate si nu imi pot trata copilul? Nu va pare intemeiat?
Motivele pot fi multiple si cred ca sunt si de ordin personal, financiar etc.
poate fii un motiv de retragere acela ca un asociat pleaca definitiv din tara si nu mai poate fii asociat si sa se ocupe de activitatea societatii?
NU, pentru ca nu asociatul se ocupa de activitatea societatii ci administratorul.

Alte discuții în legătură

Excludere asociat Septimiu Bujgoi Septimiu Bujgoi buna ziua. ma confrunt cu o situatie oarecum generala, insa nu prea stiu ce sa fac. intr-un srl sunt trei asociati fiecare cu cota egala de actiuni. toti au ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din srl felicity2001ro felicity2001ro Buna ziua, Cazul este in felul urmator: 3 asociati, dintre care unul este ales ca si administrator (are si 50%, ceilalti 2 asociati au cate 25 % ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat alinuta05 alinuta05 on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau ... (vezi toată discuția)