avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rog lamurire plata taxa bunuri proprii/bunuri comune - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rog lamurire plata taxa bunuri proprii/bunuri comune - caz delicat

Buna ziua,

As avea si eu ceva neclaritati intr-un caz de partaj ceva mai ciudat: s-a introdus actiunea de divort si s-a cerut si partajul bunurilor comune in mai 2009, in noiembrie 2009 s-a obtinut hotararea definitiva pentru divort si s-a dispus disjungerea dosarului (s-a facut un nou dosar numai pentru partaj). Din luna noiembrie pana acum in 2010 s-a tot amanat din diverse motive: ba nu se specifica procentele decat pentru bunurile proprii, ba numai pentru cele comune, etc.
Acum s-a ajuns la faza ca partea reclamanta a platit taxa judiciara de timbru pentru 70 % din bunurile comune si partea parata deocamdata nu a platit nimic.
Intrebarile/neclaritatile mele sunt urmatoarele:
- daca partea reclamanta a depus dosarul de divort impreuna cu cererea de partaj in mai 2009 aceasta mai trebuie sa plateasca cei 3 % din valoarea bunurilor comune ?...intr-adevar dosarul pentru partaj a fost refacut in noiembrie 2009 dar initial el a fost inaintat catre judecatorie in mai 2009 in acelasi dosar cu cel pentru divort…
- taxa de 3 % se plateste la valoarea intregii mese partajabile sau 3 % din procentele cerute/pretinse (de exemplu: daca un apartament costa 30 000 euro…se platesc 3 % din 30 000 euro sau 3 % din procentele pe care le cere partea reclamanta…sa zicem 90 %) ?
- aproximativ 60 % din valoarea bunurilor comune provin din bunuri proprii (este dovedit cu acte, a fost vandut un alt apartament, etc.)…pentru acestea cum se plateste taxa judiciara de timbru ?...ca bun propriu sau bun comun ?
- judecatorul a zis ca trebuie sa precizam care este procentul cerut din valoarea mesei partajabile/bunuri comune…dar este foarte greu de calculat dat fiind faptul ca marea majoritate a bunurilor comune provin din bunuri proprii…cum se poate face acest calcul ?
- daca o sa precizam procentele cerute din valoarea mesei partajabile/bunuri comune…ce se va intampla cu bunurile proprii avute de dinaintea casatoriei - …prin vanzarea unor bunuri proprii s-au obtinut bunurile comune ?
- cum se procedeaza la calculul taxei judiciare de timbru…data fiind situatia destul de incurcata (ceva bunuri proprii au devenit bunuri comune) ?
Oare nu se urmareste incasarea taxei judiciare de timbru de 2 ori ?...adica si pentru bunurile proprii si pentru cele comune ?...nu s-a acceptat varianta cu plata pentru procentele de 60 % pentru bunurile proprii si 50 % pentru bunurile comune…judecatorul a zis ca nu admite asa ceva, vrea un singur procent…si acela sa fie din bunurile comune…dar ce se va intampla cu bunurile proprii ?
Judecatorul a zis ca daca nu se va cere procent...si acela sa fie din bunurile comune anuleaza dosarul...are acest drept ? daca are acest drept ce se mai poate face ?

Va multumesc anticiapt pentru ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
kyky_micky, utilizator
Exact, din mai pana in noiembrie dosarul de partaj (care era comun cu cel de divort) a asteptat divortul...probabil se stia ca trebuiau introdusi cei 3 %, se stia si de greva, etc.
Marea problema este ca majoritatea bunurilor proprii au fost transformate in bunuri comune prin utilizarea banilor obtinuti din bunurile proprii.
Acum cred ca am inteles la ce se refera judecatorul...el ignora bunurile proprii si vrea sa i se precizeze ce procent cere partea reclamanta...
Da, partea parata (nu reclamantul...asa cum era normal) a platit taxa de timbru pentru ce a cerut din bunurile comune...motivatia judecatorului fiind aceea ca paratul a cerut mai mult de 50 %...
Ma intreb acum...ce se va intampla cand partea reclamanta va cere sa zicem...90 % din bunurile comune...sa nu se mai complice cu bunurile proprii...oricum dovezi are ca din banii din bunurile proprii s-au achizitionat bunurile comune...
Am inteles ca nu se pot achita taxe judiciare de timbru pentru acelasi dosar de catre ambele parti...
Cum va proceda judecatorul ?...va pune partea reclamanta sa plateasca si ea taxe judiciare de timbru si...ii va returna taxa judiciara de timbru deja platita...partii parate ?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
kyky_micky, utilizator
Sa deschideti alt proces si sa o luati de la capat.
Vorbiti cu avocatul dvs.
El trebuie sa va lamureasca si sa se lamureasca si el.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu ne intelegem deloc, nu? Daca asa va ascultati si avocatul, mare minune ar fi tocmai sa intelegeti ceva.
Deci: toti oamenii care reclama un dfrept in instanta (adica cer ceva, orice) se cheama reclamanti. Toti cei care cer ceva vor timbra.
Daca eu va cer ceva dv. ma chem reclamant; daca dv. raspundeti la cererea asta cerand si dv. ceva... va chemati tot reclamant. Deci eu ma voi numi reclamant-parat si dv. parat-reclamant.
Ambii vom timbra, dar numai in calitatea noastra de reclamanti.
Deci paratul din dosarul dv. e, de fapt, reclamant, odata ce a cerut ceva.

De asemenea revin cu privire la bunurile proprii: ele nu se transforma in bunuri comune, ci se duc in alt bun care este si el propriu la randul sau.

Inca o data, nu inteleg de ce avocatul a asteptat pe partea cu divortul pana acum, de ce nu s-au clarificat lucrurile, cotele, bunurile si taxele de timbru pana acum.
Iar daca dupa atata timp cererea nu cuprinde elemente esentiale, poate ca e o problema cu redactarea ei... Schimbati redactorul!
Nu e normal sa stam cu o cerere 6 luni in care sa nu se intample nimic; dv. n-ati intrebat avocatul: dom'le, de ce despre partaj nu se spune nimic? nu se face ceva? O expertiza, o evaluare, o maslina?
Observ ca toata lumea a stat in repaos total, ati cam lasat dosarul mai deoparte sau cum?
Vai si-amar!

:offtopic: Nu mai redactati mesaje consecutive, cu atat mai mult cu cat sunteti familiarizat cu editarea mesajelor; daca vreti sa adaugati ceva, editati mesajul anterior, nu postati imediat sub el altul.
Multumesc pentru intelegere.
De principiu.., de obicei...reclamantul plateste taxa de timbru la pretentia invocata.
In cazul partajului..daca partile nu isi contesta cotele ..plateste reclamantul si la sfarsitul procesului instanta, la cererea reclamantului...il va obliga si pe parat la 1/2 din cheltueili.
Daca insa se contesta cota iar paratul solicita (prin cerere reconventionala) o cota mai mare din bunurile ce urmeaza a se face partajul....va fi obligat sa timbreze la valoarea acestei cote.
Indosarul dvs. cred ca s-au creat confuzii cu privire la incadrarea bunurilor daca au fost bunuri proprii sau bunuri comune.
Una din parti cred ca a sustinut ca majoritatea bunurilor ar fi proprii iar cealalta ca majoritatea bunurilor ar fi comune. Acesta este si motivul pentru care instanta a obligat si paratul la plata taxei de timbru.., respectiv ca si el avea o pretentie aparte, in neconcordanta cu reclamantul....motiv pentru care a trebuit sa plateasca.
Radule, daca paratul face cerere reconventionala inseamna ca nu ramane parat, ci devine si el reclamant.
E o actiun e prin care cere sa se constante, de fapt, ca acele bunuri ii apartin si lui... sau invers, ca nu ii apartin si reclamantului.
In ambele cazuri, el solicita o parte din acele bunuri sau chiar integral, deci e reclamant, deci plateste taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Cand pot depune cerere pentru a beneficia de oug nr. 51/2008? cerebel33 cerebel33 in calitate de parat cand pot depune cerere in dosarul de partaj,pentru a beneficia de oug 51/2008 privind taxa judiciara de timbru? fac mentiunea ca in curand ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)