avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rog lamurire plata taxa bunuri proprii/bunuri comune - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rog lamurire plata taxa bunuri proprii/bunuri comune - caz delicat

Buna ziua,

As avea si eu ceva neclaritati intr-un caz de partaj ceva mai ciudat: s-a introdus actiunea de divort si s-a cerut si partajul bunurilor comune in mai 2009, in noiembrie 2009 s-a obtinut hotararea definitiva pentru divort si s-a dispus disjungerea dosarului (s-a facut un nou dosar numai pentru partaj). Din luna noiembrie pana acum in 2010 s-a tot amanat din diverse motive: ba nu se specifica procentele decat pentru bunurile proprii, ba numai pentru cele comune, etc.
Acum s-a ajuns la faza ca partea reclamanta a platit taxa judiciara de timbru pentru 70 % din bunurile comune si partea parata deocamdata nu a platit nimic.
Intrebarile/neclaritatile mele sunt urmatoarele:
- daca partea reclamanta a depus dosarul de divort impreuna cu cererea de partaj in mai 2009 aceasta mai trebuie sa plateasca cei 3 % din valoarea bunurilor comune ?...intr-adevar dosarul pentru partaj a fost refacut in noiembrie 2009 dar initial el a fost inaintat catre judecatorie in mai 2009 in acelasi dosar cu cel pentru divort…
- taxa de 3 % se plateste la valoarea intregii mese partajabile sau 3 % din procentele cerute/pretinse (de exemplu: daca un apartament costa 30 000 euro…se platesc 3 % din 30 000 euro sau 3 % din procentele pe care le cere partea reclamanta…sa zicem 90 %) ?
- aproximativ 60 % din valoarea bunurilor comune provin din bunuri proprii (este dovedit cu acte, a fost vandut un alt apartament, etc.)…pentru acestea cum se plateste taxa judiciara de timbru ?...ca bun propriu sau bun comun ?
- judecatorul a zis ca trebuie sa precizam care este procentul cerut din valoarea mesei partajabile/bunuri comune…dar este foarte greu de calculat dat fiind faptul ca marea majoritate a bunurilor comune provin din bunuri proprii…cum se poate face acest calcul ?
- daca o sa precizam procentele cerute din valoarea mesei partajabile/bunuri comune…ce se va intampla cu bunurile proprii avute de dinaintea casatoriei - …prin vanzarea unor bunuri proprii s-au obtinut bunurile comune ?
- cum se procedeaza la calculul taxei judiciare de timbru…data fiind situatia destul de incurcata (ceva bunuri proprii au devenit bunuri comune) ?
Oare nu se urmareste incasarea taxei judiciare de timbru de 2 ori ?...adica si pentru bunurile proprii si pentru cele comune ?...nu s-a acceptat varianta cu plata pentru procentele de 60 % pentru bunurile proprii si 50 % pentru bunurile comune…judecatorul a zis ca nu admite asa ceva, vrea un singur procent…si acela sa fie din bunurile comune…dar ce se va intampla cu bunurile proprii ?
Judecatorul a zis ca daca nu se va cere procent...si acela sa fie din bunurile comune anuleaza dosarul...are acest drept ? daca are acest drept ce se mai poate face ?

Va multumesc anticiapt pentru ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
kyky_micky, utilizator
In primul rand multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns.
Va dati seama ca nu m-am culcat pe o ureche...pur si simplu asta a hotarat judecatorul.
Se poate schimba judecatorul pana ca acesta sa inceapa sa judece efectiv ?...se pare ca pana nu platesc ambele parti taxa judiciara nu se judeca procesul.
Acum am inteles perfect, avocatul m-a indus in eroare prin faptul ca a tot batut apa in piua cum se spune cu bunurile proprii.
Nu mi se pare corect ca sa achit taxa judiciara de timbru de 3 % pentru niste bunuri proprii care se reflecta in bunurile comune...
Ce este de facut pentru urgentarea acestui proces ?...se pare ca judecatorul chiar vrea sa traga de timp...
Daca la actiunea de divort am cerut si partaj in mai 2009 de ce trebuie sa achit 3 % taxa judiciara de timbru...legea s-a aplicat din septembrie 2009...?
AVLIL a scris:

[...] taxa de timbru se stabileste la introducerea cererii sau, cel mai tarziu, la data la acre partile si-au stabilit complet cadrul procesual. Adica dupa toate precizarile.
Nici acum vad ca nu e stabilit cine si ce anume cere.

V-am explicat o data de ce trebuie sa achitati taxa de timbru de acum...

Ce a facut avocatul ala, nu inteleg, asa cum nu inteleg nici ce a facut judele ala. Simt ca imi scapa ceva, ca e tare ciudat.
Mai mult nu am cum sa va spun si nu stiu daca cineva a tras in teapa pe altcineva, nu am cum sa stiu, nici nu sunt sigura ce s-a intamplat in dosarul ala.
Avocatul a facut tot ceea ce a putut, a incercat sa nu mai se plateasca taxa judiciara de timbru...si sa se foloseasca de data la care a fost depus dosarul.
Pot cere prin avocat schimbarea judecatorului ?...si daca da...pot cere asta inainte de a se apuca sa judece acest caz ?
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
kyky_micky, utilizator
Nu se poate doamna.

E preferabil insa ca si dvs. si altii ca dvs. sa ..deschideti ochii mai larg atunci cand va alegeti avocatul.

kyky_micky a scris:

nu s-a acceptat varianta cu plata pentru procentele de 60 % pentru bunurile proprii si 50 % pentru bunurile comune…judecatorul a zis ca nu admite asa ceva, vrea un singur procent…si acela sa fie din bunurile comune…dar ce se va intampla cu bunurile proprii ?

Mi se pare corect sa nu admita ABERATIA asta.

Un bun propriu = un bun al meu in intregul lui.
Nu pot sa spun ca am 60 % dintr-un bun si totodata ca ar fi al meu in intregul lui. Pentru bunul motiv ca intreg insemna 100%.

Asta este ceea ce judecatorul incearca sa priceapa. Ce anume vreti?
Vreti sa spuneti ca vaca e bun propriu pentru ca e a fost achizitionata cu banii din vanzarea calului bun propriu?

Sau vreti sa spuneti ca dvs. ati contribuit preponderent la dobandirea bunurilor comune? (privite gramada) ...caz in care judecatorul asteapta sa-i precizati procentul dvs. de contributie la dobandirea bunurilor comune si sa timbrati ca atare.

Mai departe mi-e cam greu sa inteleg povestea dvs. de aici.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
romascanu, moderator
Cred ca situatia este una clasica. Una din parti sustine ca anumite bunuri sunt proprii (nu stiu daca partea sau partile inteleg ce inseamna un bun propriu), iar cealalta parte sustine ca aceleasi bunuri sunt comune. De aici pleaca si nedumerirea d-lui jude si le cere partilor sa precizeze care sunt bunuri proprii si care sunt comune. Partile sunt indecise..., vor timbra la valoarea tuturor bunurilor..de-a valma....si uite asa timpul curge...in defavoarea partilor...

Alte discuții în legătură

Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Cand pot depune cerere pentru a beneficia de oug nr. 51/2008? cerebel33 cerebel33 in calitate de parat cand pot depune cerere in dosarul de partaj,pentru a beneficia de oug 51/2008 privind taxa judiciara de timbru? fac mentiunea ca in curand ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)