Am incheiat un contract de vanzare cumparare a unui apartament, am fost la notar am semnat toate actele, problema a aparut in momentul in care am descoperit ca are datorii la intretinere si la electrica.
Cand a fost semnat contractul nu a fost ceruta nici o hartie de la asociatie sau d ela electrica prin care sa arate c anu are datorii.
Am mers la notar sa il intreb de ce nu a cerut aceste acte, si acesta a zis ca nu trebuia sa le ceara el.
Ce pot sa fac acuma cu aceste datorii???
Asociatia ma someaza sa le platesc, electrica imi spune ca vine sa imi taie curentul daca nu le platesc, iar notarul zice ca nu il intereseaza c anu e treba lui, de proprietar nici nu mai reusesc sa dau.
Pot sa fac o reclamatie notarului?Unde pot sa o fac si ce trebuie sa fac in acest sens?
Notarul este obligat, prin lege, sa ceara adevarinta de la asociatie si de la electrica???
Acuma, chestia aia cu nulitatea absoluta prevazuta de lege e cam trasa de par. Nulitatea absoluta ar trebui sa ocroteasca un interes obstesc, nu unul particular. Legiuitorul a cam sarit calul. Nu e prima data cand o face. Dar, daca e lege, se cheama ca notarul este raspunzator de pagubele pe care vi le-a pricinuit prin nerespectarea ei.
Cu privire la datoriile catre Electrica, aici nu cred sa mai existe lege care sa impuna notarului sa verifice. Era obligatia dumneavoastra sa verificati contoarele, facturile si altele. Ca un bun proprietar.
Semnarea contractului intre vanzator si cumparator este granita de identitate dintre proprietari.
Numai ca intre semnarea contractului si plecarea vechiului proprietar, respectiv intrarea noului proprietar in apartament se mai scurg 1-2 luni.
Vechiul pleaca si nu se mai uita inapoi, fara sa plateasca intretinerea pentru aceasta perioada, noul se trezeste ca trebuie sa plateasca ce a consumat vechiul.
Interesul este obstesc, nu privat pentru ca o restanta neachitata de vechiul care profita de ocazie, poate si cu aportul notarului, nu comentam natura acestui aport, si nerecunoscuta nici de noul, cade in sarcina celorlalti proprietari care impreuna, mana de la mana, pun bani sa plateasca aceasta suma. Asociatia nu are nicio vina deoarece tranzactia s-a facut fara a i se cere aceasta adeverinta.
Daca in lege nu s-ar fi specificat aceasta nulitate a contractului in lipsa unei adeverinte de la asociatia de proprietari, aceste sume restante neplatite de vechii proprietari si nerecunoscute de cei noi ar fi o grea povara pe umerii si-asa subreziti a zeci si zeci de asociatii care abia isi mai trag sufletul sa-si plateasca facturile.
Bun, am ajuns la concluzia ca eu sunt de vina ca nu am fost sa ma interesez la asociatie si electrica, notarul ca nu a cerut hartia de la asociatie, acum ce pot sa fac,e contractul nul? o sa pierd apartamentul pe care am dat o gramada de bani si pentru care trebuie sa platesc 30 de ani?pot sa imi recuperez banii inapoi?pot sa il dau in judecata pe notar( asta oricum dureaza ani si ani si probabil la ce relatii are o sa pierd ca deah asa sunt unii cu pile), si pana la urma vanzatorul iese cel mai castigat si cu bani luati si cu apartamentul primit inapoi deoarece contractul e nul.
Deci ce pot sa fac?
am inteles ca pe notar pot sa il reclam la camera notarilor si ce o sa ii faca? o sa ii dea o atentionare si el merge mai departe.Cand am fost sa vb cu el a zis ca sunt liber s ail reclam si mi-a dat adresa unde sa ma duc sa il reclam, asa ca ce sa mai zic!!!I
n Romania justitia e oarba si tine cu cei care au putere si banii, noi astia care muncim de ne rupem sa ne cumparam un amarat de apartament cu 2 camere in Rahova pentru care platim 30 de ani o luam in bot si murim pe marginea drumului...............................
Eu sunt de acord cu themis, interesul e unul privat, e un interes patrimonial al cumparatorului, el fiind cel care va suporta vanzarea apartamentului in caz ca asociatia decide sa recupereze sumele... :D
In plus, prea multe jocuri cu "nul de drept" asta cu care se tot joaca legiuitorul de la un timp... tot mai des.
Daca asociatia da in judecata proprietarul nou pentru sume, asta va spune ca nu sunt ale lui si ca nu i se poate vinde un bun lui pentru recuperarea sumelor altuia; si asociatia arata ca acel contract e nul de drept pentru ea, recte apartamentul e a vechiului proprietar si deci il poate vinde!! :D
Interesul e al cumparatorului.
Dar daca plecam cu ideea ca oare ce-o sa se intample, ca toata lumea e corupta, ca nu avem sanse... degeaba mai traim!
In toate tarile din lume oamenii lupta in fiecare zi pentru drepturile lor si asta ii face sa isi castige, in fiecare zi, un drept in plus.
Daca nu aveti incredere in notari, justitie, autoritati, ma intreb cum de oare v-ati lasat pe mana lor la incheierea acelui act care va face sa platiti rate o viata?
Logic e asta, oare?
Puteti sa chemati proprietarul vechi in instanta, sa il reclamati pe notar pentru ca a incheiat un act cu nerespectarea conditiilor impuse de lege...
Daca nu doriti sa luptati insa, asta e alta treaba! Ca a bravat notarul sau ca poate inca nu era convins ca aveto dreptate, e alta mancare de peste.
In toata lumea justitia ar trebui sa fie oarba... din pacate nu intotdeauna e! :(
Iar de murit, toti murim, pana una-alta!
Pai bun:
Daca fac reclamatie notarului unde o fac: la camera notrilor Bucuresti?sau la Uniunea Notarilor? si ce ar trebui sa reclam mai exact?
Pe notar o cheama [editat de admin], probabil avocatii din Bucuresti o cunosc pentru ca a fost judecator (din cauza asta ziceam ca justitia e oarba in cazul unora).
Si pe notar ar trebui sa il chem in instanta?
Si daca in contract nu scrie nimic de cine ce face cu datoriile, si nici nu se precizeaza nimic de ele atunci am sanse de castig daca il chem in instanta pe vanzator?
Din cauza ca m-am saturat de coruptia din romania si ca nimeni nu face nimic o sa fac tot posibilul sa il treg la raspundere pe acest notar, pentru ca alti sa nu pateasca ce am patit eu.